En Sıcak Konular

DÜNYADA VE TÜRKİYE'DE HAFTANIN İKLİM GÜNDEMİ YOĞUN GEÇTİ

29 Mart 2019 23:48 tsi
DÜNYADA VE TÜRKİYE'DE HAFTANIN İKLİM GÜNDEMİ YOĞUN GEÇTİ Küresel Karbondioksit Emisyonunda Tarihi Zirve, Türkiye’nin Yarısı Fosil Yakıtları Terk Etmeye Hazır...Bu hafta hem Türkiye’de hem de uluslararası düzeyde yoğun bir gündem yaşandı.

Bu hafta hem Türkiye’de hem de uluslararası düzeyde yoğun bir gündem yaşandı. Bu haftanın öne çıkan başlığı ise Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) yayımladığı rapor oldu. “Küresel Enerji ve Karbondioksit Emisyonları Statü Raporu”na göre dünyada enerji sektörü kaynaklı karbondioksit emisyonu 2018’de bir önceki yıla göre 1,7 artışla 33 gigatona yükseldi. Böylece küresel karbondioksit emisyonunda tarihi zirve görüldü.

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen “İklim Değişikliği Alanında Ortak Çabaların Desteklenmesi” (İklimİN) projesi kapsamında hazırlanan Algı Araştırması Raporu’nun sonuçları da kamuoyu ile paylaşıldı. Çalışmanın sonuçlarına göre ankete katılanlar, iklim değişikliği ile ilgili yüksek seviyede kaygı taşıyor. Araştırma, her dört anket katılımcısından üçünün iklim değişikliği ile ilgili sık sık veya her zaman endişeli olduklarını ortaya çıkarıyor. Rapor aynı zamanda Türkiye’deki insanların yarısından fazlasının petrol, kömür ve doğalgaz gibi fosil yakıtları daha az tüketmeye hazır olduğunu ortaya koyuyor.

Bu hafta yayımlanan bir başka önemli rapor Rainforest Action Network ve BankTrack gibi dünyaca ünlü kâr amacı gütmeyen bir grup çevre kuruluşu tarafından yayımlandı. Rapora göre, en büyük küresel 33 banka fosil yakıtlara toplamda 1,9 trilyon dolarlık finansman sağladı.

CDP İklim Değişikliği ve Su Programları 2018 yılı Türkiye sonuçları da 27 Mart tarihinde açıklandı. Konferansta “CDP Türkiye İklim Liderleri” ödülleri de sahiplerini buldu; Arçelik, Aselsan ve Garanti Bankası “CDP Türkiye Liderleri Ödülü”ne layık görüldü.

BM İklim Değişikliği İcra Sekreteri Patricia Espinosa ise, UNFCCC’nin 25 yıl önce yürürlüğe girmesi ile ilgili açıklama yaptı. Espinosa, sürdürülebilir bir gelecek için daha fazla hedef ve eylem talep etti.

Bir başka önemli açıklama ise Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’ten geldi. Guterres, Güneydoğu Afrika ülkesi Mozambik’i vuran Idai kasırgasının iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerini bir kez daha ortaya koyduğunu belirterek, dünya için “tehlike çanlarının” çaldığını söyledi.

San Francisco Federal Rezerv Bankası’ndan Glenn Rudebusch’a göre; iklim değişikliği, daha yüksek sıcaklıklar ve yüksek deniz seviyesinden kaynaklanan doğal afetlerin neden olduğu kayıpların, finansal bir krize yol açabilme olasılığı merkez bankaları için giderek daha fazla önem kazanıyor.

Birleşik Krallık ve İtalya ise, seçimler ve ekonomik belirsizliklerle karşı karşıya olmalarına rağmen 2020’de yapılacak COP26 müzakereleri için ev sahipliğini konuşuyorlar.

Boğaziçi Üniversitesi, İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden  Prof. M. Levent KURNAZ, karbonun sosyal bedelini tartışıyor ve şu soruları soruyor: “Evinizin kışın sıcaklığını 24 derecede değil 21 derecede tutmak için doğalgazın fiyatı ne kadar olmalı? Veya sabahları işe giderken kendi arabanızla değil otobüsle, servisle veya bisikletle işe gitmek için benzinin fiyatı ne kadar yükselmeli?”

Pembina Enstitüsü Temiz Enerji Yöneticisi (British Colombia- BC) Maximilian Kniewasser, karbon vergisinde gelişmekte olan ülkeler için en büyük riskin, daha yüksek yakıt ve enerji fiyatlarına karşı oluşabilecek potansiyel tepki olduğunu söylüyor. Kniewasser’e göre, “British Colombia deneyiminden alınacak temel ders, politikanın orantısız şekilde etkileyebileceği düşük gelirli ve kırsal kesimdeki insanların üzerindeki yükü hafifletmek için bazı karbon vergi gelirlerinin onlara tahsis edilmesi”.

Enerji sektöründe çalışan ve çalışmak isteyen, farklı disiplinlerden kadınları bir araya getiren Turkish Women in Renewables and Energy (Yenilenebilir Enerji ve Enerji Sektörü Türk Kadınları-TWRE) Platformu, ilk toplantısını 18 Ocak’ta gerçekleştirdi. Sektördeki kadın profesyonellerin iletişimini güçlendirme amacıyla yola çıkan platformun kurucusu Sedef Budak ile oluşturdukları yapıyı ve hedeflerini konuştuk.

John Lanchester, The Guardian’da yayımlanan “İklim Değişikliği Çocuklarımıza Kalacak En Ölümcül Miras” adlı yazısında bir sonraki jenerasyonun küresel ısınmanın sonuçlarını çok sert yaşayacağını söylüyor. (Bulut BAGATIR - İklim Haber)


Bu haber 676 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,829 µs