En Sıcak Konular

FRANSA'DA 40 İMZALI MEKTUP: ''ANTİSİYONİZM BİR SUÇ DEĞİL FİKİRDİR''

4 Mart 2019 01:21 tsi
FRANSA'DA 40 İMZALI MEKTUP: ''ANTİSİYONİZM BİR SUÇ DEĞİL FİKİRDİR'' Fransa, son aylarda artan antisemitist saldırılarla ve antisiyonizm tartışmalarıyla çalkalanıyor.

Fransa’da 400 imzacı açık mektup yayınladı: “Antisiyonizm bir suç değil, fikirdir”

Fransa, son aylarda artan antisemitist saldırılarla ve antisiyonizm tartışmalarıyla çalkalanıyor. Sarı yeleklilerin içindeki kimi katılımcıların Strazburg’daki Yahudi mezarlığın tahrip edildiği, Paris’teki bir sinagogda yaşlı bir erkeğe ve Yahudi düşünür Alan Finkelkraut’a saldırıldığı, pek çok şehirde antisemitist yazılamaların ve Nazi sembollerinin görüldüğü rapor edilmişti. Bu gelişmeler sonucunda medyada, siyasî ve akademik camiada antisiyonizm ve antisemitizm kavramları masaya yatırıldı. Cumhurbaşkanı Macron, ülkede ve Avrupa’da yayılan korku dalgasının önüne geçmek için antisiyonist eylem ve söylemlerin de yasaklanacağını ifade etti. Buna karşı, aralarında Jean-Luc Godard’ın da yer aldığı 400 sanatçı, akademisyen ve entelektüel, Cumhurbaşkanı’na hitaben yazdıkları açık mektubu yayımladılar. Mektubun tam metnini siz okurlarımıza sunuyoruz. 

Sayın Cumhurbaşkanı, antisiyonizmi suç sayma niyetinizi beyan ettiniz. Bu açıklamanızı, Binyamin Netanyahu’yla telefon konuşmanızdan sonra ve Fransa’daki Yahudi Kurumları Temsilcileri Konseyi’nin (Crif) düzenlediği yıllık yemeğe katılmadan önce ifade ettiniz. 

Sayın Cumhurbaşkanı, bildiğiniz gibi Anayasa’nın 4. maddesinde “farklı fikirlerin ifade edilebilmesi kanunlarla garanti edilir” denmektedir. Antisiyonizm de bir fikirdir. Yahudi ulusçuluğunun ortaya çıktığı dönemde, Avrupa Yahudileri arasında doğmuş bir düşünce akımıdır. Dünya Yahudilerinin Filistin’e, yani bugünkü İsrail’e, yerleşeceklerini teşvik etmiş (ve hâlâ teşvik eden) siyonist ideolojiye karşıdır. 

Antisiyonizmin temel savı; Filistin’in ilahî bir vaadin kendilerine bahşettiği insansız toprakların “topraksız insanlar” tarafından hiçbir zaman özgürce iskan edilemeyeceğidir. Bunun aksine; Filistin’ini meskun edinen gerçek sakinlerinin siyonizm sebebiyle sürgüne, talana ve bütün haklarından feragate uğratılacaklarını ifade etmektir. Antisiyonistler daima anti-kolonyal olmuşlardır. Bu adlandırmanın ırkçıların antisemitist yönelimlerini saklamak için kullandıkları bahanesiyle antisiyonistlerin ifade özgürlüğünü engellemek, saçmadır. 

Sayın Cumhurbaşkanı, Fransız Yahudilerinin Fransa’da kalabilmelerini, burada güvende hissetmelerini ve çoğulluk içinde ifade ve inanç özgürlüklerinin saygı görmesini istiyoruz. Artan antisemitist eylemlerin alçaklığı, Fransız Yahudilerinin cellatlarıyla iş birliğine gitmiş Fransız Devleti’nin ve Fransız toplumunun bir parçası olan ebeveynlerinin yaşadığı travmayı ve işitilmemiş şiddeti tekrar canlandıracaktır. Bu sebeple sizden gerekli eğitim araçlarını ortaya koymanızı ve bu eylemleri gerçekleştirenleri sert bir biçimde cezalandırmanızı bekliyoruz. Fakat sizden Fransa Yahudilerini ve onların hatırasını, tıpkı meşum “Bibi”yle ve onun Fransız dostlarıyla yakınlığınızı açıkça ortaya koyduğunuzda olduğu gibi, İsrail aşırı sağına teslim etmenizi kesinlikle istemiyoruz.  

İşte bu yüzden antisiyonist olduğumuzu ve en iyi dostlarımızdan bazılarının kendini bu şekilde andığını bilmenizi istiyoruz. Fransa’da, İsrail’de ve dünyanın geri kalanında, en azgın siyonistlerin Filistinlilere çektirdiği hoşgörülmez eylemlere karşı olan ve bunlarla mücadele eden insan hakları ve uluslararası hukuk savaşçılarına hayranlık ve saygı duyuyoruz. Bu savaşçıların çoğu kendilerine antisiyonist diyor; çünkü siyonizm, ne dünya Yahudileri ne İsrailliler ne de Filistinliler için iyi olmadığını, işgalci mantığının aşırı noktalara varmasıyla kanıtladı. 

Sayın Cumhurbaşkanı, bizler Cumhuriyet’in kanunlarına saygılı Fransız vatandaşlarıyız; fakat eğer antisiyonizme karşı bir yasa kabul ederseniz veya yanlış bir antisiyonizm tanımını içeren ve aleyhinde yasamaya izin verecek bir kanunu resmen kabul ederseniz, bilin ki söylemlerimiz, yazılarımız, sanat eserlerimiz ve dayanışma eylemlerimizle bu haksız yasaya karşı geleceğiz. Eğer bizi dava etmek, susturmak veya hapsetmek isterseniz, eh o zaman, bizi arayıp bulabilirsiniz. 

İlk imzacılar: 

Gilbert Achcar akademisyen, Gil Anidjar profesör, Ariella Azoulay akademisyen, Taysir Batniji plastik sanatçı, Sophie Bessis tarihçi, Jean-Jacques Birgé besteci, Simone Bitton film yapımcısı, Laurent Bloch bilgisayar bilimci, Rony Brauman hekim, François Burgat siyasetbilimci, Jean-Louis Comolli film yapımcısı, Sonia Dayan-Herzbrun sosyolog, Ivar Ekeland akademisyen, Mireille Fanon-Mendès France eski BM uzmanı, Naomi Fink İbranice profesörü, Jean-Michel Frodon eleştirmen, Jean-Luc Godard film yapımcısı, Alain Gresh gazeteci, Eric Hazan editör, Christiane Hessel insan hakları mücadelecisi, Nancy Huston yazar, Abdellatif Laâbi yazar, Farouk Mardam-Bey editör, Gustave Massiah ekonomist, Anne-Marie Miéville film yapımcısı, Marie- José Mondzain filozof, Ernest Pignon-Ernest plastik sanatçı, Elias Sanbar yazar, diplomat, Michèle Sibony emekli akademisyen, Eyal Sivan film yapımcısı, Elia Suleiman film yapımcısı, Françoise Vergès siyaset bilimci. 

Metnin Fransızca tam metnine ve imzacılar listesine ulaşmak için tıklayınız https://www.dropbox.com/s/i9xyx5mfzpm3g9b/TribuneAntisionisme.pdf?dl=0

(Oğul Tuna - medyascope.tv)

Kaynak: https://medyascope.tv/2019/03/04/fransada-400-imzaci-acik-mektup-yayinladi-antisiyonizm-bir-suc-degil-fikirdir/


Bu haber 622 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,339 µs