En Sıcak Konular

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI AKKAYA’DAN TÜM STK’LARA BİRLİK OLMA ÇAĞRISI!

5 Aralık 2015 15:54 tsi
CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI AKKAYA’DAN TÜM STK’LARA BİRLİK OLMA ÇAĞRISI! CHP Genel Başkan yardımcısı Yakup Akkaya,5 Aralık Dünya Gönüllüler Günü(Sivil Toplum Kuruluşları Günü) sebebiyle yazılı basın açıklaması yaptı.İşte o açıklama

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI YAKUP AKKAYA’DAN TÜM STK’LARA BİRLİK OLMA ÇAĞRISI!

Yakup AKKAYA; “Ülkemizde demokrasinin ve özgürlüklerin yeşermesi adına; çocuklarımızın geleceği; toplumuzun huzuru ve barışı adına tüm STK’ları bir olmaya çağırıyor; bu alanlarda emek gösteren tüm gönüllülerimizin” 5 Aralık Dünya Gönüllüler (Sivil Toplum Kuruluşları) Günü” nü kutluyorum.”

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 1985 yılında, gönüllü çalışmaları ve faydalarını dünya çapında duyurmak ve gönüllü programlara katılımı arttırmak amacıyla '5 Aralık' tarihinin her yıl Dünya Gönüllüler Günü olarak kutlanmasına karar vermiştir. Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 123 ülkede 5 Aralık, Dünya Gönüllüler Günü (Sivil Toplum Kuruluşları Günü) olarak kutlanmaktadır.
'Gönüllülük' kavramının içeriği çok geniş olmakla birlikte;  STK’ların da geniş bir gönüllü tabanından oluştuğunu ve örgütlü toplumun yapı taşlarından olduğunu belirtmemiz gerekmektedir.
Sivil toplum kuruluşları resmi kurumlardan bağımsız bir şekilde çalışan, politik, sosyal, kültürel, hukuki ve çevresel amaçları doğrultusunda lobi faaliyetleri yürüten,  üyelerini ve çalışanlarını gönüllülük usulüyle alan, kâr amacı gütmeyen ve gelirlerini bağışlar ve/veya üyelik ödemeleri ile sağlayan kuruluşlardır.

Demokrasi Varsa Stk’lar Güçlüdür…
İnsanların bilinçlenmesi, birlik ve beraberlik içinde yaşaması, sorunları çözmesi ve çözüm yolları üretmesi açısından sivil toplum kuruluşları çok önemlidir.
STK’lar halkın sesi, gözü ve kulağıdır. Devlet ve halkın arasında bir köprüdür. Devletin ve vatandaşların tüm hak ve hukukunun savunucusudur.
Sivil toplum kuruluşları örgütlü toplumu oluşturur; Örgütlü toplum sağlıklı, akıllı ve paylaşımcı olur. Bir toplum ne kadar örgütlüyse o kadar demokratik olur.
Türkiye ne yazık ki örgütlü bir toplum değildir ve demokrasi dersinden sınıfta kalmıştır. 
Türkiye’nin demokrasi karne notu için Ekonomist dergisinin her yıl yayınladığı “demokrasi endeksi” ne bakmak gerekmektedir. En son yapılan sıralamaya göre ülkemiz 167 ülke arasında 88. Sıradadır ve Listedeki 167 ülke içerisinden endeks değeri 4’ün altında olan 52 ülke “demokratik olmayan” olarak tanımlanmaktadır. Dolayısıyla 115 ülke arasından 88. sırada olduğumuz da söylenebilir.
Ülkemizde Sivil toplum kuruluşlarına baktığımız zaman da hükümet dışı güçler olarak adlandırılan Türk sivil toplum örgütleri AB ülkelerinin çok gerisindedir. 
Türk toplumu siyasi baskılar yüzünden örgütlü olmaktan korkar hale gelmiştir. Bu da STK’ların etkin olmasını engellemekte ve siyasi sansür yüzünden STK’lar ya kapatılmakta ya da ağır cezalar ile yıldırılmaya çalışılmaktadır.
Ankara Ticaret Odası’nın Ekim 2014 tarihli Sivil Toplum raporuna göre STK’ların sayısı nüfusa oranlandığında Türkiye'de en az 300 bin sivil toplum örgütü olması gerekmektedir. Ancak bugüne kadar toplam 166 bin 245 dernek kurulan Türkiye'de 85 bin 488 dernek artık yaşamamaktadır. Bu derneklerden 30 bin 962'si mahkeme kararı ile 23 bin 330'u genel kurul kararı ile fesih edilmiş, 30 bin 990'ı ise kendiliğinden dağılmıştır. Mahkeme kararı ile kapatılan dernek sayısı ise 206’dır.

Bilinmelidir ki; Meslek örgütlerinin, sendikaların sivil toplum kuruluşlarının sorunlarını çözmek kamunun, siyasetçinin ana görevlerinden birisidir. Ancak günümüzde siyasi iktidar tarafından meslek örgütleri ile kamu kurumları karşı karşıya getirilmekte, meslek örgütlerinin bağımsızlık ilkesi zedelenmektedir. Hatta son torba yasada iş dünyası, sivil toplum bakanlıklara bağlanmış olup; Kurumlar karşı karşıya getirilmeye çalışılmaktadır. 

Buradan tüm gönüllülere sesleniyorum;

Ülkemizde ekonomik ve toplumsal kalkınmanın doruğuna ulaşması, tam demokrasinin yerleşmesi, karşılaşılan olumsuz durumlara halkın dur diyebilmesi, devlet gücünü elinde bulunduranların yaptığı hukuksuz uygulamalara karşı mücadele edebilmek için örgütlü toplum olmak şarttır.

Her gün kadınlara, çocuklara kıyılırken, öğrenciler dövülürken, insanlar güpegündüz ülkenin başkentinde bombalarla katledilirken, hakkını arayan işçilere tomalarla müdahale edilirken; faili meçhul cinayetlerin sayısı bir bir artarken örgütlü topluma daha çok ihtiyaç vardır. Şimdi örgütlü olmanın ve bu gidişata ortak bir dilden dur demenin zamanıdır.
Ülkemizde demokrasinin ve özgürlüklerin yeşermesi adına; çocuklarımızın geleceği; toplumuzun huzuru ve barışı adına tüm STK’ları bir olmaya çağırıyor; bu alanlarda emek gösteren tüm gönüllülerimizin” 5 Aralık Dünya Gönüllüler (Sivil Toplum Kuruluşları) Günü” nü kutluyorum.




Bu haber 547 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,780 µs