En Sıcak Konular

AB'DE ARAŞTIRMA VE YENİLİKÇİLİK

12 Haziran 2014 13:49 tsi
AB'DE ARAŞTIRMA VE YENİLİKÇİLİK AB Komisyonu “Ekonomik Büyümenin Yeniden Sağlanması için Kaynak Olarak Araştırma ve Yenilikçilik” adlı bir tebliğ yayımladı.

AB’de Araştırma ve Yenilikçilik

AB Komisyonu “Ekonomik Büyümenin Yeniden Sağlanması için Kaynak Olarak Araştırma ve
Yenilikçilik” adlı bir tebliğ yayımladı.
Tebliğ, AB 2020 Stratejisi kapsamında bulunan Yenilikçilik Birliği adlı öncü girişim kapsamında 2010 yılından günümüze kaydedilen ilerlemeyi değerlendiren “Yenilikçilik Birliği’nin Durumu 2014” raporunun verilerini temel alarak hazırlandı.
 Tebliğ, AB genelinde araştırma ve yenilikçilik yatırımları ve ekonomik toparlanmaya yönelik reformların önemini tekrar vurguluyor. AB üye ülkelerinde geçerliliğini koruyan bütçe kısıntıları göz önünde bulundurularak üye ülkelerin bütçelerini en etkin şekilde nasıl kullanabileceklerine yönelik öneriler getiriliyor.
 AB’nin bilgi üretimi ve anahtar teknolojiler alanında hedeflediği liderlik konumuna ulaşması için üye ülkelerde kamu harcamalarının etkinliğinin ve kalitesinin artırılarak, araştırma ve yenilikçilik çalışmalarına odaklanılmasının kritik öneme sahip olduğu belirtiliyor. AB Komisyonu’nun politika desteği, veri ihtiyaçlarının karşılanması ve en iyi uygulamalar aracılığıyla üye ülkelerin araştırma ve yenilikçiliğe yönelik reformlarına destek sağlamaya hazır olduğu vurgulanıyor.
 Tebliğ’de ele alınan ve reform çalışmalarının odaklanması gereken üç anahtar alan şöyle:
-Araştırma ve yenilikçilik faaliyetlerini bir araya getirecek, stratejik kaynaklara odaklanacak ve istikrarlı çok yıllı bütçe planlaması ile desteklenecek şekilde strateji geliştirme ve politika oluşturma süreçlerinin kalitesinin artırılması,
 -İdari külfetlerin azaltılması ve fonların dağılımında rekabetin artırılması dâhil olmak üzere araştırma ve yenilikçilik programlarının kalitesinin artırılması,
- Sanayi ile yeni ortaklıklar kurulması dâhil olmak üzere araştırma ve yenilikçilik faaliyetleri gerçekleştiren kamu kurumlarının kalitesinin artırılması.
 AB genelinde kamu ve özel sektör dâhil olmak üzere araştırma ve yenilikçilik alanında harcamalar GSYH’nin %2’sinin biraz üzerinde seyrediyor. Bu oran ile AB’nin ABD, Japonya ve Güney Kore gibi bu alandaki uluslararası rakiplerinden önemli oranda geride kaldığına dikkat çekiliyor. Çin’in ise AB performansına hızla yaklaşmakta olduğuna işaret ediliyor.
İsrail dünyada özel sektörde çalışan araştırmacı oranlarının en yüksek olduğu ülke olarak tanınıyor. Aynı zamanda İsrail GSYH’nin %4’ünden fazla olmak üzere dünyada sivil araştırma projelerine en çok yatırım yapılan ülkeler arasında bulunuyor.
Tebliğ bu alandaki kamu harcamalarının kalitesinin artırılmasının araştırma ve yenilikçilik faaliyetlerinin ekonomik etkisini artırmak için anahtar unsur olduğuna dikkat çekerken, Avrupalı şirketlerin yenilikçilik faaliyetlerinin desteklenmesini sağlayacak bir çerçeve oluşturulmasını da diğer bir kritik tedbir olarak değerlendiriyor.
AB’nin yeni araştırma ve yenilikçilik programı olan Ufuk 2020’yi (Horizon 2020) Türkiye’nin de imzaladığını biliyoruz. 

Çapar Kanat 

https://twitter.com/caparkanat



Bu haber 695 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,760 µs