En Sıcak Konular

IRAK'TA MİLLİ İRADE BOP ASKISINDA

13 Ağustos 2014 11:23 tsi
IRAK'TA MİLLİ İRADE BOP ASKISINDA ABD işgali, IŞİD terörü derken Irak'ta yeni bir kaosun fitili ateşlendi.

Milli irade BOP askısında!

 ABD işgali, IŞİD terörü derken Irak'ta yeni bir kaosun fitili ateşlendi. Irak seçimlerini açık ara kazanan Başbakan Nuri El Maliki'ye hükümeti kurma görevi verilmedi. Bu hamlenin Irak'ta mezhep çatışmasını körüklemeyi amaçlayan bilinçli bir tercih olduğu 

ABD-İsrail patentli Büyük Ortadoğu Projesi'nin (BOP) pençesindeki Irak yeni bir kaos dönemine girdi. 30 Nisan'da yapılan genel seçimlerin üzerinden yaklaşık 3.5 ay geçmesinin ardından hükümeti kurma çalışması yeni başladı.
Celal Talabani'nin yerine 24 Temmuz'da Irak meclisi tarafından seçilen ülkenin yeni Peşmerge Cumhurbaşkanı Fuat Masum hükümeti kurma görevini seçimlerden birinci çıkan Başbakan Nuri El Maliki yerine Meclis Başkanı Yardımcısı Haydar El Abadi'ye verdi. Bu durum bölünme eşiğindeki Irak'ta tansiyonu daha da yükseltti.

Maliki pes etmedi
Irak Başbakanı El Maliki, önceki gece Irakiye televizyonunda yayınlanan konuşmasında Cumhurbaşkanı Fuad Masum'un hükümeti kurma görevini El Abadi'ye vermesini sert bir dille eleştirdi. Maliki, ABD'yi, "Cumhurbaşkanını anayasayı ihlal konusunda desteklemekle'' suçlayarak, "Adaylığım hala geçerli. Ordu ve polis teşkilatına yerlerinde sabit kalmalarını söylüyorum. Yaşananlar aksaklıktır, düzelteceğiz. Dışarıda ve içeride Kanun Devleti koalisyonunun başbakanlık hakkının engellenmesi için çalışılmaktadır" dedi. Hükümeti kurmakla görevli tek meşru adayın kendisi olduğunu savunan Maliki, "Cumhurbaşkanı Fuad Masum'un, Abadi'yi hükümeti kurmakla görevlendirmesi, anayasal bağlamın dışına çıktığı için hiçbir anlam ifade etmiyor" ifadesini kullandı.

ABD yeni bir kaostan yana
Irak'ta hükümeti kurma görevinin seçimleri kazanan Maliki'ye değil de Abadi'ye verilmesinin arkasındaki güç ise ABD. ABD Başkanı Barack Obama, Irak'ta hükümeti kurmakla görevlendirilen başbakan adayı Haydar el-Abadi'yi arayarak tebrik ettiğini belirterek, "Kendisine en kısa sürede, tüm Iraklılara kapsayan ve tüm Iraklıları temsil eden yeni kabineyi kurması çağrısında bulundum. Abadi'ye en kısa sürede, tüm Iraklıları kapsayan ve tüm  Iraklıları temsil eden yeni kabineyi kurması çağrısında bulundum. Hükümeti kurarlarken kendisine, Masum'a ve Meclis Başkanı (Selim Abdullah) Cuburi'ye destek taahhüdünde bulundum. Bunun yanında tüm Iraklı siyasi liderleri önümüzdeki günlerdeki siyasi süreç boyunca barış içinde çalışmaya çağırıyorum" dedi. ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel de, siyasi krize sahne olan Irak'ta Başbakan Nuri el-Maliki'nin başarısız olduğunu ileri sürdü. 
ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, siyasi krize sahne olan Irak'ta Başbakan Nuri el- Maliki'nin başarısız olduğunu iddia etti. Hagel, "Ülkesini yönetmekte birçok konuda başarısız olduğunu düşünüyorum" demişti. 

ABD Maliki'ye neden karşı?
ABD'nin Maliki'yi istememesinin nedenleri arasında Maliki'nin IŞİD terörü karşısında Rusya'ya yakınlaşması gösteriliyor. Rusya'dan uçak alan, Rus askeri uzmanları ülkesine çağıran Maliki, ABD'nin 'yardım' çağrısına da onay vermemişti. Maliki ayrıca ABD'nin 2011 yılında Irak'ı terketmesinin ardından Amerikan askerlerinin ülkede kalmasına müsaade etmemişti. 

Amaç mezhep çatışmasını körüklemek mi?
Irak'ta hükümeti kurma görevinin seçimleri açık ara kazanan Nuri El Maliki yerine El Abadi'ye verilmesinin mezhep çatışmasını körüklemeyi amaçlayan bilinçli bir tercih olduğu ifade ediliyor. ABD-İsrail ikilisi uzun zamandır bölgede Şii- Sünni çatışması çıkarmak istiyor. Sandıktan çıkan sonuca riayet edilmemesi bu çabanın yeni bir halkası olarak değerlendiriliyor.

Krizin nedeni dış müdahale
Irak'ta hafta başında Cumhurbaşkanı Masum'un hükümeti kurmakla görevlendirdiği Şii Ulusal İttifakı, Kanun Devleti Koalisyonu lideri Nuri el-Maliki'yi üçüncü dönem başbakanlık adaylığından vazgeçirmeye çalışmıştı. Şii Ulusal İttifakı çatısı altında Sadr Hareketi, Fazilet Partisi ve Reform Akımı bulunuyor. Irak'ta 2003'te gruplar arasında varılan gayriresmi anlaşmaya göre cumhurbaşkanı Kürtlerden, başbakan Şiilerden, meclis başkanı ise Sünnilerden seçiliyor. Son seçimlerde, Başbakan Nuri el-Maliki'nin lideri olduğu 'Kanun Devleti Koalisyonu' 93, 'Muttehidun Bloku' 23, 'Şii Koalisyonu' 29 ve 'Vataniyye Bloku' 21, Barzani (KDP) 19, Talabani (KBY) 19, bir diğer Kürt partisi Goran 9, Irak Türkmen Cephesi 2 sandalye elde etmişti. Irak Meclisi'nde 30'u aşkın parti temsil ediliyor. Ülkede hükümeti kurmak için parlamentodaki 328 sandalyenin 165'ini aynı çatı altında birleştirmek gerekiyor. İstanbul Üniversitesi (İÜ) İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdulhamid el-Ani, Merkezi Irak Hükümeti'nin belirlenmesi konusunda yaşanan istikrarsızlığın Irak'a müdahale eden dış güçlerden kaynaklandığını belirtti.(YENİ MESAJ/HABER-ANALİZ)

Kaynak: YENİ MESAJ GAZETESİ http://www.yenimesaj.com.tr/?haber,13008387/milli-irade-bop-askisinda


Bu haber 1,116 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,110 µs