En Sıcak Konular

KARADENİZ'DE KIRIM SORUNU YÜKSELİYOR

18 Mart 2014 22:55 tsi
KARADENİZ'DE KIRIM SORUNU YÜKSELİYOR Suriye'nin rövanşını almak isteyen ABD'nin Ukrayna planı ters tepti. Kırım'ın Rusya'ya katılma kararı bölgede tansiyonu yükseltti...

Karadeniz'de sert fırtınalar kopacak!

Suriye'nin rövanşını almak isteyen ABD'nin Ukrayna planı ters tepti. Kırım'ın Rusya'ya katılma kararı bölgede tansiyonu yükseltti...

Rusya yanlısı Kırım yönetimi, önceki gün yapılan referandumdan bağımsızlık kararı çıkar çıkmaz, Moskova'ya resmi başvuruda bulunarak, Rusya'ya katılmak istediğini bildirdi. Referandumun resmi sonucuna göre, Kırım sakinlerinin yüzde 96.77'si bölgenin Rusya'ya bağlanması yönünde oy kullandı. Gözlemciler, ABD ve AB'nin, Rusya'dan Suriye'nin rövanşını almak için Ukrayna'da operasyon yaptığını ancak sonucun Kırım'ın kaybedilmesiyle felakete dönüştüğünü ifade ediyorlar. Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde düzenlenen referandumun ardından toplanan Kırım Parlamentosu, Bağımsız Kırım Cumhuriyeti'ni ilan ettiğini açıklamış, 85 milletvekiliyle toplanan parlamento, yayımladığı bağımsızlık deklarasyonunda, "Sivastopol'ün özel statüye sahip olacağı bağımsız ve egemen Kırım devletini ilan ediyoruz" ifadesini kullanmıştı. Bu gelişmeler ışığında Rus ordusu, Ukrayna sınır boyuna tanklar ve zırhlı araçlarla destekli 60 bin asker yığdı. 

Putin'in açıklaması

Rusya lideri Vladimir Putin, Ukrayna'daki gelişmelere ve Kırım'daki referanduma ilişkin, ABD Başkanı Barack Obama ile telefonda görüştü. Kremlin Basın Merkezinden yapılan yazılı açıklamada, Putin'in görüşmede, Kırım'da yapılan referandumun uluslararası hukuk kurallarına ve BM tüzüğüne uygun gerçekleştirildiğini söylediği ve Kosova örneğine dikkati çektiği belirtildi. Putin'in, Ukrayna yönetiminin, ülkede istikrarı bozan ve Rusça konuşan nüfus dahil olmak üzere sivil halk üzerinde tehdit oluşturan aşırı milliyetçi grupları durdurmakta yetersiz ve isteksiz olduğunu belirttiği kaydedildi. Görüşmede, Putin'in Ukrayna'ya AGİT gözlem misyonu gönderilmesi fikrine sıcak baktığı ifade edildi. İki liderin, görüş ayrılıklarına rağmen, Ukrayna'daki durumu istikrara kavuşturmak istedikleri aktarıldı.

Sevinç gösterileri 

Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde referandum oylamasının sona ermesinin ardından, Rusya yanlıları sevinç gösterileri düzenliyor. Kırım'da referandumda oy verme işleminin sona ermesiyle başkent Akmesçit'teki (Simferopol) başbakanlık binası önündeki Lenin Meydanı'nda toplanan çok sayıda Rusya yanlısı, sevinç gösterilerinde bulunuyor. Rusya bayraklarıyla alanı dolduran göstericiler, "Rusya, Kırım", "Rus birliği", "Rusya vatanımız" sloganları atıyor. Meydana kurulan konser standında dans gösterileri düzenlenirken, "Kırım Baharı" yazılı ışık gösterileri ve dev posterler dikkati çekti. 

Türkiye: Referandum gayrimeşru

ABD ve Avrupa'nın ardından Türkiye, Kırım'da gerçekleştirilen referandumu tanımadığını açıkladı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kırım Tatar Tatar Milli Meclisi eski Başkanı ve Ukrayna Milletvekili Mustafa Cemil Kırımoğlu ile Dışişleri Bakanlığı'nda bir araya geldi. Görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Davutoğlu, "Kırım'da biraz emrivaki şeklinde gerçekleşen referandum konusunda uluslararası toplumla temas halindeyiz" dedi.  Davutoğlu, referandumun meşruiyetinin bulunmadığını, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün "esas" olduğunu söyledi Bunun ardından da Dışişleri Bakanlığı, Kırım'da yapılan referanduma sert tepki gösterdi. Bakanlık, "Hukuka aykırı ve gayrimeşru 'referandum'un neticesi ve buna bağlı olarak atılacak adımlar sonrasında oluşacak fiili durum Türkiye açısından herhangi bir hukuki geçerlilik taşımayacaktır ve tanınmayacaktır" dedi ve siyasi bir çözüm bulunması için tarafları, bir araya gelmeye çağırdı. 

ABD: Rusya bedel ödeyecek

Kırım'da yapılan referandumdan Rusya'ya katılım kararı çıkmasının ardından, ABD'den sert bir açıklama geldi. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada "Rusya, askeri müdahalesinin ve uluslararası hukuku çiğnemenin bedelini artan biçimde ödeyecek" dendi. AB'den yapılan açıklamada ise referandumun meşru olmadığı ve sonucunun tanınmayacağı dile getirildi. Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, ABD olarak, Kırım'da yapılan referandumu reddettiklerini bildirdi. Carney, ABD'nin, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü ve bağımsızlığını desteklediğini hatırlattı.  "Ukrayna'nın Kırım bölgesinde yapılan referandumu reddediyoruz" ifadesini kullanan Carney, şöyle devam etti:  "Bu referandum, Ukrayna anayasasına aykırıdır ve uluslararası toplum, tehdit ve uluslararası kanunların ihlali anlamındaki Rusya'nın askeri müdahalesinin baskısı altında yürütülen bu oylamanın sonuçlarını tanımayacaktır. Ukrayna hükümetinin dahli olmadan Ukrayna'nın geleceğine dair kararlar alınamaz. Ukrayna hükümeti, Kırım'ın özerkliğini artırmayı tartışmaya istekliği olduğunu açıkça gösterdi." Carney, Ukrayna, ABD, AB, AGİT, BM ve diğerlerinin Rusya'ya, Rusya kökenlilerin haklarının muhafaza edildiğinden emin olmak için Kırım bölgesinde uluslararası gözlemcilerin girmesine izin vermesi çağrısı yaptığını, Rusya'nın ise bu çağrıları reddettiğini söyledi.

Sürgün kaygısı

Kırım Tatar meclisi Başkanı Rıfat Çubarov, BBC'ye yaptığı açıklamada Kırım halkında bölgenin Rus kontrolüne girmesi durumunda yeniden sürgün edilme kaygısı olduğunu söyledi. Kırım'da Rusya'ya bağlanmanın kabul edildiği referandumun yasadışı olduğunu belirten Çubarov,  "Referandum Ukrayna yasalarına aykırı ve Rus askerlerinin Kırım'a girdiği bir durumda, askerlerin kontrolü altında yapılıyor" dedi. Çubarov,  "Rusya'yı desteklemediğimizi herkes biliyor. Eğer Kırım Rus kontrolüne girerse, Rusya yanlıları milletimize karşı böyle yollara başvurabilirler. Milletimizde böyle büyük şüphe ve kaygılar var" dedi. Tatar meclisi eski Başkanı Cemil Kırımoğlu da Tatarlarının yüzde 99'unun referandumu boykot ettiğini belirtti.

Kırım Tatarları, Sovyetler lideri Josef Stalin tarafından Nazi'lere destek verdikleri gerekçesiyle 1944'te Orta Asya'ya sürülmüş, tehcir sırasında Tatar nüfusun önemli bir kısmı ölmüştü. Ülkelerine 1989 yılından sonra dönmeye başlayan Tatarlar, Kırım'ın yaklaşık yüzde 13'ünü oluşturuyor.


Kaynak: YENİÇAĞ GAZETESİ http://www.yenicaggazetesi.com.tr/karadenizde-sert-firtinalar-kopacak-95783h.htm



Bu haber 889 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,481 µs