En Sıcak Konular

ÇANKAYA KÖŞKÜ'NDE HSYK MARATONU

14 Ocak 2014 12:11 tsi
ÇANKAYA KÖŞKÜ'NDE HSYK MARATONU Çankaya Köşkü’nde HSYK maratonu!İktidarın kurulu hizaya getirmek için yapmaya çalıştığı düzenlemelere tepki çığ gibi büyürken Cumhurbaşkanı Gül’den sürpriz bir hamle geldi.

Çankaya Köşkü'nde HSYK maratonu!

Çankaya Köşkü'nde HSYK maratonu!İktidarın kurulu hizaya getirmek için yapmaya çalıştığı düzenlemelere tepki çığ gibi büyürken Cumhurbaşkanı Gül'den sürpriz bir hamle geldi.
Cuma günü Başbakan Vekili Atalay'la görüşen Gül, dün de Meclis'te grubu olan muhalefet partilerinin liderleri ve Başbakan'ı peş peşe ağırladı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, HSYK'nın yapısında değişiklik öngören teklife ilişkin görüşmek üzere CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, MHP lideri Devlet Bahçeli ve BDP lideri Selahattin Demirtaş'ı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı Çankaya Köşkü'ne davet etti. Çankaya Köşkü'ndeki ilk kabul kabul, 45 dakika sürdü. Kılıçdaroğlu, Gül ile görüşmesinin ardından Çankaya Köşkü'nden ayrılırken basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Devlet krizi var

Türkiye'de "devlet krizi" yaşandığını savunan Kılıçdaroğlu, 17 Aralık'ın Türkiye demokrasi tarihi için çok önemli bir olay olduğunu söyledi. "Yargıya doğrudan müdahale edilmesi, yolsuzkuların soruşturulmasının engellenmesi ciddi bir sorun olarak Türkiye'nin gündeminde duruyor" diyen Kılıçdaroğlu, HSYK'nın yapısında değişiklik öngören kanun teklifinin görüşüldüğünü anımsattı. Yasa teklifiyle Türkiye Cuhmuriyeti'nin 90 yıllık demokrasi kazancının çöpe atıldığını ileri süren Kılıçdaroğlu, demokrasinin gelişmesini, hukukun üstünlüğünü, hakim teminatını, yargının bağımsızlığını savunan bir siyasal partinin başkanı olarak bu konudaki endişelerini Cumhurbaşkanı'na aktardığını dile getirdi. Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

İki şartımız var

"Olayın, Anayasa değişikliğiyle çözülmesi gerektiği yönünde bir görüş tartışılıyor. Biz bu konuda iki ön koşulumuz olduğunu söyledik. Bir, TBMM'de görüşülen HSYK yasa teklifinin geri çekilmesi gerekiyor, iki siyasal iktidarın yolsuzluk soruşturmalarına engel olmaması gerekiyor. Eğer bunların ikisi gerçekleşirse, bu iki konuda da bize gerekli açıklamalar yapılır ve 'bu konuda biz aynı duyarlılığı koruyacağız' diye söylenirse elbette ki bir anayasa değişikliği gündeme gelebilir. Anayasa değişikliğinde de aradığımız şunlar. Yargı teminatını güçlendirmek istiyoruz. Yargıya siyasal müdahaleleri engellemek istiyoruz. Yargının bağımsız ve tarafsız olmasını istiyoruz. Bizim görüşümüz, Hakimler Yüksek Kurulu ile Savcılar Yüksek Kurulu'nun birbirinden ayrılmasıdır. Yargıç güvencesinin yani teminatının mutlaka anayasal güvenceye kavuşturulmasıdır. Siyasi otoritenin emrinde değil, kendi vicdanının emrinde bir yargı istiyoruz." 
Öte yandan BDP Genel Başkanı Demirtaş da, Cumhurbaşkanı Gül ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, "Meşruiyetleri tartışmalı hale gelen özel yetkili mahkemelerde yargılanan ve uzun tutuklu kalmış olması nedeniyle özgürlükleri, hakları gasbedilen herkesin serbest kalacağı bir acil düzenleme gerekliliğini  Sayın Cumhurbaşkanı ile paylaştık" dedi. Cumhurbaşkanı Gül, muhalefet liderlerinin ardından Başbakan Erdoğan'ı da kabul etti. Gül'ün günlük programına eklenen  sürpriz görüşme Çankaya Köşkü'nde dün saat 19.30'da gerçekleşti ve 1 saat sürdü.

Bir hamle de Çiçek'ten geldi

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Adalet Komisyonu'nda görüşmeleri devam eden HSYK teklifi ile ilgili harekete geçti. Cemil Çiçek'in HSYK teklifinin Anayasaya uygun olup olmadığına ilişkin rapor hazırlattığı öğrenildi. Çiçek bu konuda gazetecilere şunları söyledi: "Bunun nihai kararını verecek olan komisyondur, genel kuruldur. En sonunda da Anayasa Mahkemesi kararıdır. Demokrasilerde kimin yetkisi nerede başlayıp nerede bitiyor bakmak lazım. Kavganın hiçbirisi ülkede tasvip edilemez. Meclis'te de bu kavgaların doğru olmayacağını söylemeye çalıştım. Arzu edileni, hangi konu olursa olsun uygarca tartışmak, kabule uygun olarak, kaba olmayan bir üslupla bu konuyu tartışmaktır. Bunun dışındaki hiçbir tartışma için hiç kimse iyi olmuştur doğrudur diyemezler. Elbette STK'ların görüşlerinin alınması arzu edilmesi gereken bir durumdur, ama bunun da bir sınırı vardır, kimlerin dinleneceğine komisyon karar verir. Meclis başkanı olarak ben şu gelsin dinlensin diyemem. Herkes hukuk istiyor, ama hukuka uymadan istiyor. Kimse yolsuzlukların ört bas edilmesini isteyemez. Bu işi için yapılması gereken şey neyse yapılmalıdır.


Kaynak: YENİÇAĞ GAZETESİ http://www.yenicaggazetesi.com.tr/cankaya-koskunde-hsyk-maratonu-93388h.htm


Bu haber 598 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    16,990 µs