En Sıcak Konular

5 GÜNLÜK BİLANÇO: 89 GÖZALTI 65 SERBEST 24 TUTUKLU

22 Aralık 2013 19:12 tsi
5 GÜNLÜK BİLANÇO: 89 GÖZALTI 65 SERBEST 24 TUTUKLU 17 Aralık’ta başlayan yolsuzluk ve rüşvet operasyonunda tablo netleşiyor. Aralarında 2 bakan oğlunun da yer aldığı tutuklular Metris’e gönderildi, 14 kişiye ‘adli kontrol’ çıktı

5 günün bilancosu!

89 gözaltı, 65 serbest, 24 tutuklu

17 Aralık'ta başlayan yolsuzluk ve rüşvet operasyonunda tablo netleşiyor. Aralarında 2 bakan oğlunun da yer aldığı tutuklular Metris'e gönderildi, 14 kişiye 'adli kontrol' çıktı 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü rüşvet, yolsuzluk ve kara para operasyonunda gözaltına alınan toplam 89 kişiden 24'ü tutuklanarak cezaevine gönderildi. Aralarında Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ile Erdoğan Bayraktar'ın oğlu Abdullah Oğuz Bayraktar'ın da yer aldığı 33 kişi mahkemeden, iş adamı Ali Ağaoğlu ile birlikte 32 kişi de savcılıktan olmak üzere toplam 65 kişi de serbest bırakıldı. Tutuklananlar arasında, İçişleri Bakanı Muammer Güler'in oğlu Barış Güler, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın oğlu Kaan Çağlayan, Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan ve iş adamı Reza Zerrab da bulunuyor. Önceki gün adliyeye getirilen ve 4 savcı tarafından sorgulanan şüphelilerden 49'u tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk edildi. Aralarında Barış Güler, Kaan Çağlayan, Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan ve iş adamı Reza Zerrab'ın da bulunduğu 16 kişi hakkında mahkeme tutuklama kararı aldı. Tutuklanan 16 kişi Metris Cezaevi'ne gönderildi. Diğer şüpheliler ise serbest bırakıldı. Operasyon kapsamında daha önce de adliyeye sevk edilen şüphelilerden 8'i tutuklanmıştı. Böylece operasyonda gözaltına alınanlardan tutuklananların toplam sayısı 24'ü buldu. 
 

Adli kontrol tedbiri
Operasyon perasyon kapsamında mahkemeden serbest bırakılan 14 kişi hakkında adli kontrol tedbiri uygulanmasına karar verildi. Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda, savcılık işlemlerinin ardından tutuklanmaları istemiyle nöbetçi İstanbul Sulh Ceza Mahkemesi'ne sevk edilen Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Erdoğan Bayraktar'ın oğlu Abdullah Oğuz Bayraktar, Hüseyin Avni Sipahi, Ali Seydi Karaoğlu, Yavuz Çelik, Mehmet Erdal, İsmail Kibici, Ekrem Eray Arda, Ahmet Emil, Ali Karaaslan, Sadık Soylu, Mehmet Ali Karaman, Fuat Kuşçu, İsmail Çakal ve Abdullah Uçar serbest bırakıldı. Mahkeme, serbest bıraktığı kişiler hakkında yurt dışına çıkış yasağı ve evlerine en yakın emniyet birimine haftada bir kez imza verme şartı barındıran adli kontrol tedbiri uygulanmasına da hükmetti.
 

Tartışma yaşanmıştı
İş adamı Ali Ağaoğlu'nun da aralarında bulunduğu 23 şüpheliye ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında ise Ağaoğlu'yla birlikte 9 kişi savcılık işlemlerinin ardından serbest bırakılmış ve haklarında yurt dışına çıkış yasağı konulmuştu. Başsavcı Turan Çolakkadı soruşturmayla ilgili gönderdiği yazıda, hukuki muhalefet halinde iki savcının oyunun yeterli olacağını bildirmişti. Verilen bu talimatın soruşturmanın önüne geçtiği iddia edilmiş ve tartışmalar yaşanmıştı. Savcılık sorgularından sonra tüm tutuklanma taleplerinde 3 cumhuriyet savcısının oybirliği vardı. Aralarında iş adamları, bürokrat ve memurların da bulunduğu çok sayıda kişiye yönelik düzenlenen İstanbul merkezli operasyon 17 Aralık sabahı başladı. Türkiye'yi sarsan operasyon, İstanbul Cumhuriyet savcılarından Celal Kara'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında, yaklaşık 2 yıllık teknik ve fiziki takip sonucunda gerçekleştirildi.
 
3 ayrı dosyada ciddi suçlamalar
Rüşvet, yolsuzluk ve kara para operasyonu 17 Aralık'ta 3 ayrı soruşturmayla başlamıştı. 
1) TOKİ dosyası: İşadamı Ali Ağaoğlu ile Oğuz Bayraktar'ın yer aldığı dosyada 23 şüpheli vardı. Soruşturmayı savcılar Mehmet Yüzgeç, Ekrem Aydıner ve Mustafa Erol yürüttü. Suçlamalar: Örgüt kurmak ve yönetmek, örgüt üyeliği, nüfuzu kötüye kullanmak, resmi belgede sahtecilik, imar kirliliği.
2) Fatih dosyası: Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ile birlikte 27 şüpheli yer alıyordu. Dosyaya savcılar Celal Kara, Ekrem Aydıner ve Mustafa Erol baktı. Suçlamalar: Rüşvet vermek ve almak. 
3) Fatih dosyası: Kara para dosyası: İşadamı Reza Zarrab, İçişleri Bakanı Muammer Güler'in oğlu Barış Güler, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın oğlu Kaan Çağlayan ve Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan'ın da içinde yer aldığı dosyada 21 şüpheli vardı. Suçlamalar: Altın kaçakçılığı, karapara aklama ve rüşvet.

Kaynak: YENİÇAĞ GAZETESİ http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/habergoster.php?haber=92488


Bu haber 589 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,635 µs