En Sıcak Konular

'SİGARANI SÖNDÜR, YÜZÜMÜ GÜLDÜR'

29 Ocak 2008 17:40 tsi
'SİGARANI SÖNDÜR, YÜZÜMÜ GÜLDÜR' Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu (TKASK), 4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla ''Sigaranı Söndür, Yüzümü Güldür'' sloganıyla bir kampanya başlattı.

ANKARA - Yeşim Sert Karaaslan - Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu (TKASK), 4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla ''Sigaranı Söndür, Yüzümü Güldür'' sloganıyla bir kampanya başlattı.
TKASK Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk, dünya genelinde her yıl 11 milyon kişinin kansere yakalandığını, aynı hızla devam ederse 2020 yılında bu rakamın 17 milyona çıkacağını söyledi.
Bu yıl Dünya Kanser Günü'nün ana temasının ''Çocuklara tütünsüz çevre hakkı'' olarak belirlendiğini anlatan Kutluk, ''Sigaranı Söndür, Yüzümü Güldür'' sloganıyla, çocuk, yetişkin herkesi kanserden korunmaya çağırdıklarını söyledi.
Kutluk, tüm kanserlerin üçte birinin tütünle ilişkili olduğuna işaret ederek, ''Dünya genelindeki 1.5 milyar çocuğun yaklaşık 750 milyonu, bir şekilde tütün dumanına maruz kalıyor'' dedi. Tütün mamullerinin kullanılması kadar pasif içiciliğin de kansere yol açtığını vurgulayan Kutluk, bu durumdan en çok çocukların etkilendiğini söyledi.
Sigara, puro, nargile, pipo gibi tütün mamullerinin kullanılmasının ve pasif içiciliğin, başta akciğer kanseri olmak üzere, sindirim sistemi, idrar torbası ve böbrek kanseri gibi çeşitli kanser türlerine neden olabildiğini belirten Kutluk, bu ürünlerin kalp ve solunum sistemi dahil birçok hastalıkla da doğrudan ilgili olduğunu söyledi.

"SİGARAYA BAŞLAMA YAŞI 10'A DÜŞTÜ"
Türkiye'de sigaraya başlama yaşının 10'a düştüğünü belirten Kutluk, gençlerin ve çocukların yüzde 30'unun sigara içtiğini, gençlerin ve çocukların yüzde 80-90'ının ise özellikle evlerinde sigara dumanına maruz kaldığını dile getirdi.
Kutluk, gençlerin doğru olmayan rol modellerini örnek almaları, özenti, arkadaş çevresi gibi nedenlerle tütün mamulleri kullanımına başladıklarını, özellikle ailelerin bu konuda bilinçli davranması gerektiğini ifade etti.

Bu haber 436 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,329 µs