En Sıcak Konular

DEMOKRAT PARTİLİLERDEN BUSH'A ALKIŞ YOK

29 Ocak 2008 08:46 tsi
DEMOKRAT PARTİLİLERDEN BUSH'A ALKIŞ YOK ABD Başkanı George W. Bush, yılda bir kez Kongrede yaptığı, ülkenin durumunu özetleyen ''Birliğin Durumu'' konuşması, Kongrenin Demokrat Parti ve Cumhuriyetçi Parti arasındaki bölünmüşlüğünü iyice su yüzüne çıkardı.

WASHİNGTON - ABD Başkanı George W. Bush, yılda bir kez Kongrede yaptığı, ülkenin durumunu özetleyen ''Birliğin Durumu'' konuşması, Kongrenin Demokrat Parti ve Cumhuriyetçi Parti arasındaki bölünmüşlüğünü iyice su yüzüne çıkardı.
     Bush'un Başkan sıfatıyla yaptığı son ''Birliğin Durumu'' konuşmasında daha çok iç politikaya yönelik söylemiyle dikkati çekti. Kongrede çoğunluğu ele geçiren Demokrat Partililerin, Bush'un konuşmasını sık sık ayağa kalkarak alkışlarla kesen Cumhuriyetçi Partililere katılmadığı görüldü.
     ''First Lady'' Laura Bush'un, ikiz kızları Barbara ve Jenna'nın arasında oturarak izlediği konuşma esnasında, Kongre binasında, İçişleri Bakanı Dirk Kempthone dışında bütün kabine üyeleri, Federal Yüksek Mahkemesi üyeleri ve Genelkurmay yetkilileriyle Kongre üyeleri yer aldı.
     Kempthone, yine geleneksel bir uygulama çerçevesinde, konuşma esnasında olası bir terörist saldırıya karşı, ülkede düzenin devamı için Kongre binasında yer almadı.
     Seçim yılı ve partilerin başkan adayı seçme yarışı dolayısıyla gözler, Demokrat Partili Illinois Senatörü Barack Obama ve New York Senatörü Hillary Clinton'daydı. Parti adaylığı için çekişmeli bir yarış sergileyen iki liderin, aynı sırada, aralarında çok az bir mesafe olmasına rağmen bütün gece el sıkışmamaları dikkati çekti.
     Başkan Bush'un konuşmasının da daha çok iç politikaya yönelik olduğu görüldü. Bush, daha önce, ABD'nin eski başkanı ve Demokrat Parti'den başkan adaylığı için yarışan Senatör Hillary Clinton'un eşi Bill Clinton'un, ''Ben varlıklı bir adamım. Başkalarına göre daha fazla vergi ödemeliyim'' sözüne üstü kapalı bir gönderme yaptı ve ''Duydum ki bazıları daha fazla vergi ödemeye istekliymiş. Eminim Vergi Dairesi, çek kabul edecektir'' dedi. Demokrat Partililer, Bush'un vergi politikasını, varlıklılardan daha az vergi alındığı iddiasıyla eleştiriyor.
     Senato Başkanı sıfatıyla Başkan Yardımcısı Dick Cheney ve Temsilciler Meclisi Başkanı sıfatıyla Nancy Pelosi'nin hemen önünde kurulan kürsüde konuşan Bush, salona Pelosi tarafından takdim edildi.
    
     -Teröre karşı mücadele-
    
     Dış politika konusunda ise Bush, ''özgürlük ve Amerika'yı hor gören kötü adamlar'' nitelemesini kullanırken, ''Teröre karşı hücumda kalacağız, baskıyı artıracağız ve düşmanlarımızı adalet önüne getireceğiz'' mesajı verdi.
     Dünyada bir ''ideoloji mücadelesi'' olduğunu belirten Bush, ''özgürlükleri yaymayı sürdüreceklerini'' vurguladı. Irak'taki duruma değinen Bush, bir yıl önce, Irak'taki asker sayısını artırma yönündeki stratejinin bugünkü başarıyı göstereceğini kimsenin öngörmediğini ve birçok kişinin bu stratejiye şüpheyle yaklaştığını hatırlattı. Bush, buna karşın terör örgütü El Kaide'nin kaçış yolunda olduğunu ve yenileceğini söyledi. Yine de Irak'ta halen zorlu bir savaşın devam edeceğine işaret eden Bush, gelecek aylarda, geçen yıl planlandığı üzere 20 binin üzerinde kademeli asker çekmenin başlayacağını ve sahadaki komutanların tavsiyeleriyle, Irak'taki duruma göre daha fazla asker çekmenin söz konusu olabileceğini söyledi.
    
     -İran konusu-
    
     Bush, İran konusuna da değindi ve İran'daki aşırı güçlerin, Orta Doğu'nun ilerlemesine itiraz ettiğini, Hizbullah ve Hamas gibi örgütleri desteklediklerini söyledi. Bush, İran'ın balistik füze menzilini artırma ve nükleer silah elde etme çabası içinde olduğunu belirtirken, İran halkına seslendi ve ''Bizim sizinle bir sıkıntımız yok. Size, tarihinize ve kültürünüze saygı duyuyoruz. İran halkının özgürlük isteğini destekliyoruz'' mesajı verdi. Bush, İran hükümetine ise nükleer niyetleri konusunda açıkça ortaya çıkmasını tavsiye etti ve bölgede ABD'nin çıkarlarını koruyacağını bildirdi.
     Bush ayrıca, ''ABD Sudan'da soykırıma karşı çıkıyor'' ifadesini kullandı ve ABD'nin Küba, Zimbabve, Belarus ve Burma'da özgürlüğü desteklediğini kaydetti. Afrika'da AIDS ile savaş için sağlanan fonların artırılmasını talep eden Bush, ''Biz Amerikalılar şefkatli insanlarız'' dedi. Bush, savaş gazilerine sağlanan fonları yüzde 95 oranında artırdıklarını da söyledi.

BUSH'TAN İRAN'A URANYUM ZENGİNLEŞTİRMEYE SON VERME ÇAĞRISI

WASHINGTON - ABD Başkanı George W. Bush, ABD Kongresi'nde yapacağı ''Birliğin Durumu'' konuşmasında, İran'a uranyum zenginleştirmeye son verme çağrısında bulunacak.
     Konuşma metninin önceden yayınlanan bölümlerine göre Bush, İran'a nükleer silah yapımında kullanılabilecek uranyum zenginliştirme çalışmalarına son vermesi çağrısında bulunarak, ''ABD, askerlerimizi tehdit edenlerle savaşacaktır'' diyecek.
     Konuşma metninin, önceden yayınlananan bölümlerinde Bush'un, ''İran liderlerine mesajımız açık: uranyum zenginleştirmeye doğruluğu kanıtlanabilecek biçimde son verin ki müzakereler başlayabilsin'' ifadelerinin yer alması dikkati çekti.

BUSH: "HAMAS FİLİSTİNLİLERE SEFALET GETİRDİ"

WASHINGTON - ABD Başkanı George Bush, Gazze Şeridi'nin kontrolünü eline geçiren radikal Hamas örgütünün Filistinlilere sefalet getirdiğini söyledi.
     Bush, "Birliğin Durumu" konuşmasında, Filistinlilere seslenerek, "Hamas'ın size ne getirdiğine bir bakın. Daha iyi bir eğitim sistemi, daha iyi bir sağlık sistemi değil, sefaleti getirdiler" dedi.
     İsrailliler ile Filistinliler arasında öngörüldüğü gibi bu yıl sonuna kadar barış anlaşması imzalanması için elinden geleni yapacağını belirten Bush, Ramallah ve Kudüs ziyaretleri sırasında iki tarafın liderleriyle yaptığı görüşmelerde, ABD'nin bir Filistin devletinin kurulmasını da öngören barış anlaşmasının imzalanması için elinden geleni yapacağını belirttiğini kaydetti ve "Barış içinde yan yana yaşayan demokratik İsrail ile demokratik Filistin'in vakti gelmiştir" ifadesini kullandı.
     Konuşmasında, Irak konusuna da değinen Bush, bu ülkeden erken asker çekmenin olumsuz sonuçlar doğuracağına işaret etti ve "bu noktaya gelinmesinden sonra, bu kadar iş yapılmasından sonra görevi tamamlamamak olmayacağını" söyledi.
     ABD Başkanı, 2008'in bir geçiş yılı olduğunu ve Irak'ta şiddetli çatışmalar beklendiğini söyledi. Bununla birlikte bu ülkedeki güvenlik durumunun dikkate değer ölçüde iyileştiğini belirten Bush, "Irak'taki düşmanlarımıza ağır darbeler vurduk. Daha yenilmediler ve şiddetli çatışmalar beklemeliyiz" dedi ve bu yılki hedefin, geçen yıl kaydedilen ilerlemelerin pekiştirilmesi olduğunu kaydetti.

 GENELKURMAY İKİNCİ BAŞKANI SAYGUN WASHİNGTON'DA

WASHİNGTON - Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ergin Saygun, Türkiye-ABD savunma ilişkilerini ve terör örgütü PKK'ya karşı iki ülke arasında yürütülen işbirliğini görüşmek üzere Washington'a geldi.
     Orgeneral Saygun, bugün ağırlıklı olarak, Türkiye-ABD Yüksek Düzeyli Savunma Grubunun toplantılarına katılacak. Toplantılarda Türk tarafına Orgeneral Saygun, ABD tarafına da uluslararası güvenlik işlerinden sorumlu Savunma Bakan Yardımcısı Mary Beth Long başkanlık edecek. Bu toplantıların bir bölümünde, iki komitede, bölgesel gelişmeler ile askeri ve savunma sanayiine ilişkin konular ele alınacak.
     Orgeneral Saygun'un Washington'da bulunduğu süre içinde ABD Genelkurmay Başkan Yardımcısı Orgeneral James Cartwright ve bazı başka muhataplarıyla görüşmesi ve terör örgütü PKK'ya karşı işbirliğini değerlendirmesi öngörülüyor. Saygun, Cartwright ve Irak'taki koalisyon kuvvetlerinin komutanı Orgeneral David Petraeus, terör örgütüne karşı işbirliği ve istihbarat paylaşımı konularının koordinasyonuyla görevlendirilmişti. Saygun, geçen haftalarda da Irak'ı ziyaret etmişti.
     Saygun'un Washington temaslarının ardından ABD'deki çeşitli askeri üs ve tesislerde incemelerde bulunması ve 7 Şubatta Türkiye'ye dönmesi bekleniyor.



Bu haber 297 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,738 µs