En Sıcak Konular

CEMAAT VAR CAMİ YOK KİLİSE VAR CEMAAT YOK

6 Nisan 2013 22:47 tsi
CEMAAT VAR CAMİ YOK KİLİSE VAR CEMAAT YOK Balkanlar'da camiler bar, sergi salonu gibi çirkin emellerle tahrip edilirken İstanbul'da boş kiliseler koruma altında…

Cemaat var cami yok kilise var cemaat yok

Balkanlar'da camiler bar, sergi salonu gibi çirkin emellerle tahrip edilirken İstanbul'da boş kiliseler koruma altında…

Cemaat var cami yok kilise var cemaat yok

Selanik'te 90 yıl sonra ilk namazın kılınması tamamen göz boyama. 1923 yılından beri ibadete kapalı olan ve halen sergi salonu olarak kullanılan Yeni Cami'de geçtiğimiz günlerde bir kereye mahsus olmak üzere ibadete izin verilmişti. 500 bin Müslüman'ın yaşadığı Atina'da ibadete açık cami yok. Sadece İstanbul'da ise korunaklı halde 85 kilise var. Bu kiliselerin bir çoğunun ise cemaati yok.

Selanik'te 90 yıl sonra ilk namazın kılınması tamamen göz boyama. 1923 yılından beri ibadete kapalı olan ve halen sergi salonu olarak kullanılan Yeni Cami'de geçtiğimiz günlerde bir kereye mahsus olmak üzere ibadete izin verilmişti. 500 bin müslümanın yaşadığı Atina'da ibadete açık cami yok. Sadece İstanbul'da ise korunaklı halde 85 kilise var. Bir çoğunun ise cemati yok.

Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Bayram Çolakoğlu, Gümülcine Medrese-i Hayriye öğrencilerinin, 1923 yılından bu yana ibadete kapalı olan ve halen sergi salonu olarak kullanılan Yeni Cami'de namaz kılmalarının sevindirici bir olay olduğunu söyledi.  Çolakoğlu, yaptığı açıklamada, 90 yıl aradan sonra söz konusu camide namaz kılınmasının, Balkanlar'da sevinçle karşılandığını belirterek, bu olayın kamuoyunda ''Osmanlı camisi açıldı'' gibi bir intiba bıraktığını kaydetti. Camide, Selanik Belediye Başkanı Yiannis Butaris'in izniyle bir kereye mahsus olmak üzere namaz kılınmasına izin verildiğini vurgulayan Çolakoğlu, camiler konusunda Yunanistan'ın sicilinin iyi olmadığını söyledi. Çolakoğlu, Atina'da 500 bin civarında Müslüman'ın yaşadığını dile getirerek, bu kişilerin ibadet edecekleri camilerinin bulunmadığına dikkati çekti.

"Selanik'te Osmanlı'dan kalan 2 cami de kapalı"

Aynı şeyin Selanik için de geçerli olduğunu anlatan Çolakoğlu, şunları kaydetti: ''Selanik'te 3 bin 500 civarında Türk nüfus var. Sonradan yerleşmiş, iş sebebiyle buraya gelmişler ama onların ibadetlerini yapabilecekleri bir camileri yok. Var olan bir derneklerinin çatısı altında, küçük bir mescitleri var. Vakit, cuma ve bayram namazlarını burada kılıyorlar. Mesela İstanbul'da 85'e yakın kilise var, bir çoğunun cemaati yok ama biz bu kiliseleri cemaati olmadığı halde korunuyor. 'Senin cemaatin kalmadı, haydi kapatalım' diye bir şey demiyor ama Atina ve Selanik'e geldiğimiz zaman, burada cemaat var, camisi yok.''

Selanik'te Osmanlı döneminden kalan 2 caminin kapalı olduğuna vurgu yapan Çolakoğlu, Hamzabey Camisi'nin galeri olarak kullanıldığını bildirdi. Atina'nın, Avrupa'da camisi olmayan tek başkent olduğunu belirten Çolakoğlu, ''Olay sadece cami değil. Cemaat olması lazım, minareden ezan okunması lazım. Bu konularda bilinçli olarak katı davranıyorlar'' dedi. Çolakoğlu, Makedonya, Bosna Hersek, Kosova, Hırvatistan gibi Balkan ülkelerinde Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı'nın (TİKA) çok rahat çalışmalar yapabildiğini anlatarak, ''Maalesef bu, Yunanistan, Selanik ve Batı Trakya'da geçerli değil'' ifadesini kullandı.

"Cami, bar olarak kullanılıyor'' iddiası

Yunanistan'daki sıkıntıların, bazı Balkan ülkelerinde de yaşandığını belirten Çolakoğlu, şöyle konuştu: ''Selanik'te yıllar sonra namaz kılınması sevindirici bir durum ancak Balkanlar'da çok sayıda cami, kapalı ya da başka amaçla kullanılıyor. Bulgaristan Filibe'de 3 camimiz var. Biri içinde hünkar mahfili olan Hüdavendigar Camii'dir Balkanlar'da bu tür cami pek yoktur. İkincisi ise Meriç Nehri kıyısında bulunan İmaret Camii. Burada Taşköprü isminde küçük bir cami daha var. Bir ay kadar önce gittim, fotoğraflarını çektim. Şu an o cami bar olarak kullanılıyor. Temsilciliklerimiz, geri alınması konusunda çalışıyor. O camiye namaz kılmak için değil ancak bar müşterisi olarak girersiniz.'' Çolakoğlu, Bulgaristan'ın Deliorman bölgesinde Razgrat'da Pargalı olarak bilinen İbrahim Paşa Camii'nin 1970'e kadar, külliyesiyle açık olduğunu belirterek, burada kent meydanı yapılması için cami etrafının yıkıldığını anlattı. Bu caminin de şu anda kapalı olduğunu vurgulayan Çolakoğlu, "O camiyle ilgili TİKA bir anlaşma yaptı, restorasyon için tüm projeler hazır olmasına rağmen, Bulgaristan Kültür Bakanlığı'ndan kaynaklanan sorun nedeniyle işe başlanamadı'' şeklinde konuştu.

Kaynak: MİLLİ GAZETE http://www.milligazete.com.tr/haber/Cemaat_var_cami_yok

_kilise_var_cemaat_yok/277837#.UWB1H6LxqCk




Bu haber 727 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,817 µs