En Sıcak Konular

ESAD: ''MUHALİFLER YABANCILARIN ÇIKARLARINI TEMSİL EDİYOR''

4 Mart 2013 21:46 tsi
ESAD: ''MUHALİFLER YABANCILARIN ÇIKARLARINI TEMSİL EDİYOR'' Muhaliflerin Suriye’nin çıkarları yerine yabancıların çıkarlarını temsil ettiğini belirten Beşar Esad, birilerinin Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan’a terörü desteklemekten vaz geçin demesi gerektiğini vurguladı

Muhalifler yabancıların çıkarlarını temsil ediyor

Muhaliflerin Suriye’nin çıkarları yerine yabancıların çıkarlarını temsil ettiğini belirten Beşar Esad, birilerinin Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan’a terörü desteklemekten vaz geçin demesi gerektiğini vurguladı 

Suriye Cumhurbaşkanı Esad İngiliz Sunday Times Gazetesinin kendisiyle yaptığı mülakatta muhaliflerin Suriye’nin çıkarlarını mı temsil ediyor, yoksa yabancı hükümetlerin çıkarlarını mı temsil ediyor? sorularının sorulması gerektiğini kaydetti. Esad; dolayısıyla Suriye’nin diyaloğa bu vizyonla baktığını, böyle başlattığını ve bu şekilde sürdüreceğini vurguladı. Beşar Esad, Suriye’ye yardım etmek, ülkede şiddete gerçekten son vermek isteyen bir kişi bu bağlamda yapacağı tek şeyin Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan’a gidip onlara ‘Suriye’deki teröristlere finans sağlamaya son verin’ demesi gerektiğini ifade etti. Suriye Cumhurbaşkanı Esad; “bizler Suriye’de iki karar aldık. Kararların ilki diyaloğu başlatmak, ikincisi ise terörle mücadeledir” dedi. Suriye’ye yönelik hırçın bir medya savaşının yürütüldüğüne de işaret eden Esad; bu savaşta gerçeklerin dış dünyaya aktarılmasının engellendiğini söyledi. 

‘Rusya ve İran oldukça yapıcı’ 
Rusya, İran ve Lübnanlı Hizbullah Partisinin teröre karşı Suriye halkını desteklediğini ifade eden Esad, Rusya’nın oldukça yapıcı, İran’ın oldukça destekleyici, Hizbullah’ın da Suriye’yi değil Lübnan’ı savunan bir rol oynadıklarının altını çizdi. Suriye’nin 23 milyon nüfuslu bir devlet olduğuna, ulusalcı bir ordusu ve güçlü bir polisi bulunduğuna işaret eden Esad; Suriye’nin kendini savunmada yabancı savaşçılara ihtiyacı olmadığını belirtti. Esad, asıl sorulması gereken sorunun Türkiye, Katar, Suudi Arabistan, Fransa, İngiltere ve ABD gibi başka devletlerin rollerine ilişkin olması gerektiğine dikkat çekerken, bu devletlerin Suriye’de terörü direk yada dolaylı, askeri veya siyasi olarak desteklediklerine vurgu yaptı. Suriye’nin silahlarını bırakanlar dahil her şahısla diyaloga hazır olduğunu belirten Esad, fakat silah taşımaya devam etme, halkın arasında dehşet ve terör saçma, sivilleri öldürme, özel ve kamu mülklere saldırma, ülkeyi yıkmaya ısrar edenlerle kesinlikle diyaloğa girilmeyeceğinin altını çizdi. Muhaliflerin kararında bağımsız olmadığını ifade eden Beşar Esad, Suriye’nin ise her zaman bağımsız ve egemen olduğunu böyle de kalacağını belirtti. 

Esad, İngiltere hükümetini eleştirdi 
İngiltere’de yapılan son kamuoyu araştırmasına değinen Esad, İngilizlerin büyük çoğunluğunun hükümetlerinden ‘Suriye’nin içişlerine müdahale etmemesini’ istediklerini ortaya çıkardığına işaret etti. Esad, İngiltere hükümetinin ise bunun tam tersine Suriye’deki silahlı gruplara ağır silahlar temin etmeye meşruluk kazandırmak için AB’ye Suriye’ye uygulanan silah ambargosunun kaldırılması için baskı yaptığını belirtti. Esad; “işte gerçekçilikten uzaklaşmak buna denir, yani ülkende halkının ve kamuoyunun gerçeğinden uzaklaşmaktır” dedi. ‘öldürücü silahlar göndermiyoruz’ iddiaları konusunda el-Esad; silahlı gruplara temin ettikleri gelişmiş istihbarat cihazları ve komünikasyon cihazlarının öldürücü olabileceğine işaret ederken, 11 Eylül olaylarının işlendiği araçlara dikkat çekti. 

Özgür Suriye Ordusu 
Sözde ‘özgür Suriye Ordusu’ olarak bilinen varlığın, Batının kamuoyuna göstermek istediği gibi bir varlık oluşum olmadığını belirten Esad; BM Suriye eski temsilcisi Kofi Annan ve mevcut temsilcisi el-Ahdar el-İbrahimi’nin yanı sıra daha birçok uluslararası tarafın gördükleri gibi yüzlerce gruptan oluştuğunu belirtti. Bu grupların arasında sadece para için öldürme, kaçırma ve yıkma eylemleri yapan gruplar, kiralık ve yabancı silahlılardan oluşan gruplar bulunduğunu açıklayan Esad; bu grupların tek bir yönetimleri de olmadığını ifade etti. Esad, bu oluşumun Suriye’deki silahlı gruplara örtü ve meşruluk verme amaçlı bir başlık ya da şemsiyeden ibaret olduğunu ekledi. Tüm bunlar Suriye’deki olayların başından bir halk hareketinin olmadığı anlamına gelmediğini belirten Esad; geçekten haklı talepleri olan ve değişim isteyenlerin bulunduğunu, bunu da birçok münasebette ifade ettiğini söyledi. 

AB’den isyancılara askeri eğitim 
Avrupa Birliği’nin Suriye’deki isyancıları eğitmek amacıyla ülkeye askeri eğitmenler göndereceği belirtiliyor. Alman Der Spiegel dergisinin haberine göre AB’nin Suriyeli isyancılara sunmayı kararlaştırdığı “teknik destek” kapsamında, isyancılara silahlı savaş eğitimi verilmesi de bulunuyor. Habere göre askeri eğitim verecek uzmanlar, İngiltere ve Fransa’dan gönderilecek. Derginin hükümet çevrelerinden aldığı bilgilere göre Almanya’dan bu tarz uzmanların Suriye’ye gönderilmesi ise beklenmiyor.

Üst düzey El Kaide yöneticisi öldürüldü 
Çad ordusundan yapılan açıklamaya göre El Kaide’nin üst düzey yöneticilerinden Muhtar Belmuhtar öldürüldü. Belmuhtar’ın, Adrar des Ifoghas adlı dağlarda bulunan üssüne düzenlenen operasyonda öldürüldüğü belirtildi. Çad ordusundan General Goubongue El Kaidenin bu dağlarda bulunan ana üssünü yok ettiklerini açıkladı. Çad daha önce de El Kaide yöneticilerinden Abdülhamid Ebu Zeyd’in öldürüldüğünü duyurmuştu. Böylece Kuzey Afrika’daki üç önemli El Kaide yöneticisinden ikisi öldürülmüş oldu. Cezayirli Muhtar Belmuhtar dünyanın en çok aranan kişilerinden biri olarak gösteriliyor. Belmuhtar ocak ayında Cezayir’de gerçekleşen kanlı rehine eyleminin planlayıcısı olarak görülüyor. 


Kaynak: YENİ MESAJ GAZETESİ http://www.yenimesaj.com.tr/?haber,661568/muhalifler-yabancilarin-cikarlarini-temsil-ediyor


Bu haber 618 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,190 µs