En Sıcak Konular

TURAN BAYRAĞINDA HÜZÜN DALGASI

23 Kasım 2012 21:04 tsi
TURAN BAYRAĞINDA HÜZÜN DALGASI Prof. Dr. Turan Yazgan’ın vefatıyla Türk Dünyası yasa büründü...

Türk Dünyası'nın acı kaybı

Prof. Dr. Turan Yazgan'ın vefatıyla Türk Dünyası yasa büründü...
 
Turan bayrağında hüzün dalgası!..
Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Genel Başkanı, "Hocaların hocası" 
Türk Dünyası'nın Dede Korkut'u, Prof. Dr. Turan Yazgan, Hakk'a yürüdü
Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Genel Başkanı, "Hocaların hocası", 21. yüzyılın Dede Korkut'u, Türk Dünyası'nın Aksakalı Prof. Dr. Turan Yazgan, vefat etti. Yakalandığı amansız hastalıktan dolayı uzun süredir tedavi gören Yazgan, evinde dün sabah saatlerinde hayatını kaybetti. Yazgan'ın vefatı başta bilim camiası olmak üzere, Türk Dünyası'nı yasa boğdu. Yazgan için ilk tören yarın saat 11: 00'de uzun yıllar görev yaptığı İstanbul Üniversitesi merkez binasında yapılacak. Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı'ndaki ikinci törenin ardından Yazgan'ın naaşı, Fatih Camii'nde ikindi vakti kılınacak cenaze namazını müteakip Kozlu Mezarlığı'ndaki aile kabristanında toprağa verilecek. 

 
GAP Koordinatörü
Isparta'nın Eğirdir İlçesi'nde 1938 yılında doğan Turan Yazgan, 1948'de Eğridir Zafer İlkokulu'nu, 1951'de İstanbul Vefa Lisesi orta kısmını, 1955'de parasız yatılı olarak Kastamonu Lisesi Fen Bölümü'nü pekiyi derece ile bitirdi. 1959'da İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'ni bitirdikten sonra askerlik görevini yaptı. Ardından  İmar ve İskan Bakanlığı Bölge Planlama Daire Başkanlığı'nda "İktisadi Araştırmacı" ve "Bölge Plancısı" unvanlarıyla beş yıl görev yapan Yazgan, 1963 yılında İtalya'ya, Güney İtalya Bölge Planlaması konusunda staj yapmak üzere gitti. 1966 yılında İktisat Fakültesi'ne asistan olarak girdi. 

Üstün Hizmet Madalyası
1967 yılında "Şehirleşme Açısından Türkiye'de İş Gücünün Demografik ve Sosyo-Ekonomik Bünyesi" adlı tezle doktorasını tamamladı. 1971 yılında "Gelir Dağılımı Açısından Sosyal Güvenlik" konulu tezi vererek doçent oldu. 1977 ve 1978 yıllarında Güneydoğu Anadolu Bölgesi Planı'nın Genel Koordinatörlüğü görevini üstlendi. Bölgede yapılan araştırmaları müteakip ortaya çıkan yedi ciltlik Güneydoğu Anadolu Gelişme Planını, Başbakanlık Tarım ve Toprak Reformu Müsteşarlığı'na sundu. 1979 yılında İktisat Fakültesi profesörlüğüne yükseldi. Üniversite Senato Üyeliği, Üniversite Yönetim Kurulu Üyeliği ve Anabilimdalı Başkanlığı yaptı. 2000 yılında üniversiteden istifa ederek, emekliye ayrılan Prof. Dr. Turan Yazgan, 1980 yılında kurduğu Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı'nın Genel Başkanlığı'nı yürütüyordu. Turan Yazgan; Türkiye'de ve Türk Dünyası'ndaki hizmetlerinden dolayı, T.C. Cumhurbaşkanlığı'nın üstün hizmet ödülüne layık görülen, üniversiteler, çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından  binlerce plaketle ödüllendirildi. Elazığ başta olmak üzere, Türkiye'nin çeşitli şehirlerinde sokak, mahalle ve caddelere adı verilen, Kazakistan Çimkent'te bir üniversite bünyesinde adına enstitü kurulan, Ukrayna, Kazakistan, Kırgızistan, Tataristan ve Azerbaycan ve Türkiye'nin pek çok üniversitesi tarafından fahri profesörlük ünvanları verilen Turan Yazgan, Gülen Hanımefendi ile evli, Karahan, Korhan ve Közhan adında üç oğul ve de beş torun sahibiydi.
 
Bir ömür boyu süren hizmet 
Prof. Dr. Turan Yazgan'ın kurmuş olduğu Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı, 1989'dan itibaren Türk topluluklarının tamamına yakınınaz ilk defa büyük heyetlerle ziyaretler gerçekleştirdi. Sovyetler Birliği'nin dağılmadan önce girçekleştirilen bu ziyaretler, Anadolu coğrafyasıyla Türk Dünyası'nın kucaklaşmasını sağladı. Turan Yazgan'ın kurduğu bu kültür köprüsünden Orta Asya'daki Türk cumhuriyetleri kadar, Balkanlar'daki Osmanlı coğrafyası da büyük yarar sağladı.  Kurduğu Türk Dünyası'ndan Sesler Korosu ile bütün dünya Türklerinin müziğini derleyip Türkiye'ye ve bütün dünyaya tanıttı. Dünya Türklerinin Kültür ve Sanat dallarındaki büyüklerini Türkiye'ye getirip Türkiye'de misafir etti. Türk Dünyası'nın çeşitli ülkelerinden getirttiği ressamların resim sergilerini açtı, tiyatro oyunlarını sahneletti. Türk Dünyası'ndan gençleri getirerek Türk Dünyası Gençlik Şölenini ve Türk Dünyası Çocuk Şölenlerini başlattı. Türk Halkları Asamblesi'nin ve Türk Dünyası Kadınları'nın Kurultaylarını düzenledi. Türk Dünyasıyla ilgili çıkardığı dergiler, her biri 500 sayfa olmak üzere, 100'lerce  cilde ulaştı. Türk Dünyası'nın şaheser kitaplarını Türkiye Türkçesi'yle Türk okuyucusuna tanıttı. Çuvaşistan, Tataristan, Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan'da Türkiye Türkçesiyle parasız eğitim yapan Liseler, Türk Dili Bölümleri ve İşletme ve Uluslararası İlişkiler Fakülteleri açtı. Bu kurumlarda 4 bin gence eğitim veren TÜDAV aynı zamanda binlerce kişiye de Türkiye Türkçesi öğretmiş, ve öğretmeye de devam etmektedir. 
 
Siyaset dünyasından taziye mesajları...
 
Ülkemize büyük hizmetler sundu 
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Başkanı Turan Yazgan'ın vefatı dolayısıyla başsağlığı mesajı yayınladı. Çiçek, mesajında, akademik dünyanın değerli isimlerinden Yazgan'ın vefatını, büyük bir üzüntüyle öğrendiğini ifade ederek, şunları kaydetti: "İktisadi sahada yaptığı çalışmaların yanı sıra verdiği eserler ve yürüttüğü vakıf hizmetleriyle ülkemize büyük hizmetler sunan değerli hocamıza Allah'tan rahmet diliyorum. Türk dünyası mensuplarının birbirini bilmesi, gençlerin eğitilmesi ve lehçeler arasındaki farkların giderilip ortak anlaşma lisanına kavuşulması noktasında eğitim öğretim hizmetlerine ve kültürel faaliyetlere büyük önem veren ve bu doğrultuda ortaöğretim ve üniversite düzeyinde eğitim faaliyetleri yürüten değerli hocamızın ailesine ve tüm sevenlerine başsağlığı ve sabır diliyorum." 
 
Milletinin değerleri ve inançları uğruna her mücadeleyi göze aldı
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Türk Dünyası Araştırmalar Vakfı Başkanı Prof. Dr. Turan Yazgan'ın vefatı dolayısıyla mesaj yayımladı. MHP'den yapılan açıklamaya göre Bahçeli, mesajında, Yazgan'ın kurduğu vakıfla sanat, kültür, edebiyat ve sosyal alanlardaki tanıtım ve çalışmaları ile Türklüğe katkılarda bulunduğunu belirtti. Bahçeli'nin mesajı şöyle: "Hayatını Türklüğe, Türk dünyasına ve Türk'e dair her şeye vakfeden; gönül, akıl ve dava insanı olarak büyük bir sevgi, ilgi ve hürmete layık görülen Prof. Dr. Turan Yazgan hocamızın vefatı hepimizi derin bir üzüntüye sevk etmiştir. Milletinin değerleriyle bütünleşmiş, dürüstlüğüyle temayüz etmiş, cömertliğiyle takdir toplamış ve inançları uğruna her mücadeleyi göze almaktan kaçınmamış olan merhum Yazgan Türklüğün gurur sayfasında ilelebet kutup yıldızı gibi parlayacaktır. Aynı zamanda günümüzün İsmail Gaspıralısı olarak da gösterilen muhterem hocamızın hatıraları, temennileri ve fikirleri her daim içimizi ısıtacak ve yolumuzu aydınlatacaktır. Merhum Yazgan, 1980 yılında kurduğu Türk Dünyası Araştırmalar Vakfı'yla Türklüğün geniş ve kutlu coğrafyasına nüfuz ederek müşterek ruh ve şuura; sanat, kültür, edebiyat ve sosyal alanlardaki tanıtım ve çalışmalarıyla muazzam katkılar sağlamıştır. Ve Türk dünyasının ortak bir alfabede buluşması da onun en temel dilek ve beklentisi olmuştur." Bahçeli, Türk ve dünya tarihine olan hakimiyeti, dünün vakıalarını derin bir zeka ve yorum süzgecinden geçirip bugünle ilişkilendirmesi, yalın ve anlaşılır bir üslupla düşüncelerini aktarmasının Yazgan'ın unutulmayacak vasıfları arasında yer aldığını vurguladı. Merhum Turan Yazgan'ın Türk dünyası sevdalısı olarak her daim saygı ve özlemle anılacağını bildiren Bahçeli, "Bu düşüncelerle merhum hocamız Prof. Dr. Turan Yazgan'a Cenab-ı Allah'tan rahmet diliyor, saygıdeğer ailesine, camiamıza ve Türk milletine sabır ve başsağlığı dileklerimi iletiyorum" ifadelerini kullandı.
 
Türk milletine sabır dilerim
Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Başkanı Turan Yazgan'ın vefatı dolayısıyla başsağlığı mesajı yayınladı. Türk Dünyası ile ilgili yaptığı önemli çalışmalarıyla anılan Yazgan'ın vefatından dolayı büyük üzüntü duyduğunu belirten Destici, mesajında şunları kaydetti: "Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı kurucusu, verilen kutsal ömrünü Türk dünyasına adayan, son anına kadar Türk Dünyası için yaşayan, çalışan, düşünen, yüreği Türk Dünyası, Türk Dünyası diye çarpan; akıl, gönül ve dava adamı, aksakal Yazgan Hocamıza Cenab-ı Allah'tan rahmet, ailesine, yakınlarına ve necip Türk milletine sabr-ı cemil niyaz ederim."


Kaynak: YENİÇAĞ http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/habergoster.php?haber=75861


Bu haber 760 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,788 µs