En Sıcak Konular

''ŞEHİR DEVLETLERİ KURDUĞUNUZUN FARKINDA MISINIZ?''

19 Ekim 2012 15:46 tsi
''ŞEHİR DEVLETLERİ KURDUĞUNUZUN FARKINDA MISINIZ?'' TBMM İdare Amiri Ali Uzunırmak; ''Bugün siz bu kent devletlerini, şehir devletlerini kurarken yarınlarda farklı bir noktada hukuk ve o insanların, o yörelerde oturan insanlarının mantık öngörüleriyle karşılaşacaksınız'' dedi.

Uzunırmak: İçişleri Bakanlığı gizli örgüt mü?
 
TBMM İdare Amiri Ali Uzunırmak, İçişleri Komisyonu'nda Büyükşehir Yasasını eleştirirken, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'e, "Büyükşehir Yasası'nı, basından, halktan, siyasetten aylarca gizlediniz. İçişleri Bakanlığının hakikaten gizli bir örgüt olduğunu anladım. Ancak, gizli kapılar ardında, 'Ben yaptım oldu'süreci yaşatarak halktan neyi gizliyorsunuz." dedi.
 
YÜZDE 25'İNE EL KOYUYORSUN!
Uzunırmak, "İlçe gelirlerinin yüzde 25'ine el koyup büyükşehire aktaracaksın. Eee, 'ben buraya düzgün bir hizmet götüreceğim'iddiasında bulunacaksınız öyle mi! Sen koca ilçeyi kademe belediyesi haline getiriyorsun" dedi.
 
SEN ADAMIN ELİNDEKİNİ ALIYORSUN!
Uzunırmak, "Yaaa küçük nüfuslu yerdeki adamın elindekini alıyorsun, merkezde imkanları toparlıyorsun, ondan sonra da burada ben hizmet sağlıyorum diyorsun. Bu nasıl anlayış?" diye sordu.
 
BÜTÜNŞEHİR YASASINI PROTESTO EDİYORUM
Ali Uzunırmak, "Ülke geleceğine bu kadar kesin şekiller veren, halka bu kadar vergi ve yükümlülükler getiren büyükşehir yasasının referanduma gitmeden yasalaşmasını ben bir milletvekili olarak, milletime karşı sorumlu olarak protesto ediyorum" diye konuştu.

Türkiye Büyük Millet Meclisi İdare Amiri Ali Uzunırmak, Büyükşehir Yasa Tasarısının, TBMM İçişleri Komisyonu'nda görüşülmesi sırasında yaptığı konuşma şöyle: 

'BEN YAPTIM OLDU'SÜRECİ YAŞANIYOR
Ali Uzunırmak şunları kaydetti:
"Türkiye çok enteresan, bir süreci yaşıyor. Çok ama çok önemli dönüşümler, değişimler toplumda hiç tartışılmadan, aktörlerle hiç tartışılmadan, basınla, siyasetle hiç tartışılmadan, 'yaptım oldu'mantığı içerisinde bir süreçle yasalaştırılıyor ve kanun zoruyla toplu dönüştürülüyor.
18 yaş gibi bir tartışma var. Asker oy kullansın bütün veya büyükşehir dediğimiz bu yasa bunlar çok önemli dönüşümler ve çok önemli vetireler ama ne siyaset ne toplum bunları hiç tartışmıyor. 
 
BÜYÜKŞEHİR YASASI KAÇ AY TARTIŞILDI?
Ben şimdi Sayın Bakana soruyorum ve vicdanına emanet ediyorum bazı şeyleri. Bu yasa Bakanlıkta kaç ay tartışıldı? Bürokrasi ne kadar tartıştı bunu? Ve ne kadar hazırlık yaptı?
 
İÇİŞLERİ BAKANLIĞI GİZLİ ÖRGÜT MÜ?
Zaten o kadar süre tartışıp da kamuoyundan bu kadar gizleyebildiğiniz, siyasetten gizleyebildiğiniz bir tasarıyı İçişleri Bakanlığının hakikaten gizli bir örgüt olduğunu ben anladım şimdi yani o kadar uzun süre tartıştınız bunu Bakanlıkta, basından, halkoyundan, siyasetten, taraflardan bunu gizlediniz. Ne kadar büyük bir başarı. Ama gizleyemediğiniz şeyler o kadar güzel şeyler tabii ki. Bu çok enteresan Sayın Bakan.
 
HALKTAN NEYİ KAÇIRIYORSUNUZ?
Yani bir ülkede bu kadar önemli bir yasa, bu kadar dönüştüren bir yasa Bakanlıkta sizin için çok geniş süre olarak tartışılmış ama şu komisyon üyeleri dahil, aktörler dahil, halk dahil, basın dahil hiç kimse bundan haberdar değil, bravo, çok tebrik ediyorum.
 
Ve buraya geldi aman bir hafta içerisinde bitsin bu iş, bu da çok takdire şayan. Bu ülke böyle yönetilir zaten. Kararları alırsınız, uygularsınız ve bu iş geçer gider.
 
Değerli arkadaşlar, bütün şehir, büyükşehir falan tartışmaları içerisinde neyi konuşursanız konuşun ama bir şeyi atlıyorsunuz. Büyükşehir uygulamalarının bir hedefinin ve mantığının olması lazım ve yapılanla bu hedef ve mantığın tutup tutmadığını önce usul, esas olarak, içerik olarak tartışmak lazım.
 
 
BU NASIL PLAN BÜTÜNLÜĞÜ?
Büyükşehir uygulamasının en birincil gayesi nedir?
Plan bütünlüğünün ve hizmet bütünlüğünün sağlanması. En birincil gaye plan bütünlüğüdür büyükşehir uygulamasında. Neden? İç içe geçmiş nüfuslarda, iç içe geçmiş yerel yönetimlerde plan bütünlüğünü sağlayabilmek için bir üst otoriteye ihtiyaç duyar. Peki şimdi burada bu bütün şehir yapılmakla il sınırları büyükşehir sınırına çıkartılmakla acaba plan bütünlüğü mü sağlanmak isteniyor, başka bir şey mi?
 
BİRİ DAĞDA, BİRİ DENİZ KENARINDA!
Plan bütünlüğü dediğiniz zaman, Aydın'da merkez ilçenin nüfusu 140 bin civarında. 50 Km uzaktaki Nazilli ilçesinin nüfusu da140 bin civarında.
Söke ilçesi, Kuşadası ilçesi, Didim gibi ilçelerimiz 100 kilometre uzaklıkta, 120 kilometre uzaklıkta ve hemen hemen merkez ilçe nüfusuna yakın nüfusları var.
120 kilometre uzaklıkta birbiriyle iç içe geçmemiş yerde hangi plan bütünlüğünü sağlayacaksınız?
Birisi dağda, birisi deniz kenarında. Buradaki neyin plan bütünlüğünü sağlayacaksınız? 
 
İLÇE GELİRİNİN YÜZDE 25'İNİ ALACAKSINIZ
Muğla'da merkez ilçe nüfusu 50 bin, 60 bin, Fethiye'nin nüfusu 120 bin civarında. 130- 140 kilometre ötedeki merkez ilçe nüfusunun bu kadar küçük kaldığı bir yerde siz Fethiye ilçesinin, Nazilli ilçesinin, Söke ilçesinin gelirlerinin yüzde 25'ini büyükşehire alacaksınız. Eee, 'ben buraya düzgün bir hizmet götüreceğim'iddiasında bulunacaksınız!
 
SEN ADAMIN ELİNDEKİNİ ALIYORSUN!
Ya adamın elindekini alıyorsun, küçük nüfuslu bir yerde, merkezde imk‰nları toparlıyorsun, ondan sonra da burada ben hizmet sağlıyorum diyorsun!
 
KOCA İLÇEYİ, KADEME BELEDİYESİ YAPIYORSUN!
O gelişmiş, büyük ilçeleri, merkez ilçesinden büyük olan ilçeleri kademe belediyesi durumuna getiriyorsun.
Şimdi bu yasa, işte böyle tartışılmadan, masa başında Türkiye'deki'85 Bakın Türkiye'de baştan aşağı 80, 90 yılda bazı kurumların, bazı yönetim birimlerinin reorganizasyonu gerekebilir ama bu reorganizasyon azami mutabakat içerisinde olmalıdır ve hakikaten gerçekten öngörülerek, aksaklıkları ve geleceği de öngörerek bu işler yapılmalıdır. Masa başından, 'yaptım oldu'mantığı içerisinde bu işler mümkün değil, olmaz.
 
ETKİN, VERİMLİ HİZMET BÖYLE Mİ OLUR?
Etkin ve verimli hizmet'85 İşte küçük beldelerin kapatılması. Söylediğim gibi gerekli birtakım düzenlemeler yapılabilir ama bunlar gerekçeleriyle ve uygulamalarıyla hakikaten geçerli olmalıdır.
 
'YERELLEŞECEĞİZ'DERKEN MERKEZİLEŞİYORSUNUZ
Bir yandan yerelleşmek gerektiğini iddia ediyorsunuz. E, yerelleşmek hizmet, hizmetin etkin verimli olması için yerelleşmesi lazım denirken bir bütünşehir uygulamasıyla köylere ve uzak beldelere birtakım yerleri kapatarak mahalle durumuna geçirerek yerelleşmek lazım derken yerelde merkezileşmeye gidiyorsunuz.
Böyle bir mantık çelişkisi neyle izah edilebilir?
Ancak gayenin gizlenmesiyle izah edilebilir. Esas olan başka, gösterilen başka.
 
 
DEVEKUŞU GİBİ
Büyükşehir yasası, usul olarak da, esas olarak da, içerik olarak da, deve kuşu gibi bir şey.
Bu yasada her şeyden önce bu kadar geniş nüfusu devletin geleceğini, yarını, her şeyi ilgilendiren bir konu doğru tartışılarak, iller bazında halkla referanduma giderek bu iş hallolmalı. Eğer bunu yapmıyorsanız siz demokrat falan değilsiniz.
 
 
AVRUPA'DA, BÖLÜNMEYİ ZENGİNLER İSTİYOR
Tabii ki ülkeyle ilgili endişelerde doğru örneklemeler yapmak lazım. İşte bölünme endişesi, başka federatif yapının alt yapısı gibi şeyler bölünmenin hangi noktada ne olacağı noktasında Türkiye'de çok yanlış tartışmalar oluyor.
 
Bakın Batı'da yani Avrupa'da ve başka birtakım Batı ülkelerinde bölünmeler gelişmiş bölgelerin başını çekmesiyle olmuştur.
Yugoslavya'nın parçalanmasında Slovenya en gelişmiş bölgesidir ve demiştir ki: " Ben Makedonya'nın yükünü niye çekeyim? " Öyle zannettiğiniz gibi Makedonya az geliştiği için ben ayrılmak istiyorum falan dememiştir. Slovenya demiştir ki: " Ben Makedonya'nın yükünü niye çekeyim? Ayrılıyorum Yugoslavya'dan.
IRA, Kuzey İrlanda'da zengin petrol yatakları bulunduktan sonra gelişmiştir, daha büyümüştür Kuzey İrlanda'da.
Bakın Katalanlar, İspanya'nın en gelişmiş bölgesidir. Yani birtakım örneklemeleri yaparken bu örneklemelerde IRA, ETA örnekleri verilirken, yok işte IRA'yla görüşüldü mü görüşülmedi mi?
 
ŞEHİR DEVLETLERİ KURDUĞUNUZUN FARKINDA MISINIZ?
Kuzey İrlanda, kurulmuş bir devletti. İngilizler oraya devlete son vermek için gittiler. Mezhep problemleri vardır, başka savaşları vardır ama Türkiye'de biz hiç kimsenin Bizans'ın dışında devletine falan son vermedik. Geldiğimizde Bizans'ın vassalı olan kardeş toplumları kurtardık Bizans'ın vassallığından ve bugün bunlara baktığımızda bu örneklemeleri doğru yapmamız lazım. Bölünmeler gelişmiş bölgelerden başlamıştır. Bugün siz bu kent devletlerini, şehir devletlerini kurarken yarınlarda farklı bir noktada hukuk ve o insanların, o yörelerde oturan insanlarının mantık öngörüleriyle karşılaşacaksınız. Bu mantık öngörüleri bugünden çok farklı öngörüler olacaktır. Bu öngörüler yönetilebilir olmayacaktır tarafınızdan. Dolayısıyla bugün Türkiye'de Hükžmet başta olmak üzere aydın, sivil bütün insanlara sesleniyorum: Türkiye kuşatılmış medyayla meselelerini o kadar yanlış tartışıyor ki mantık inşa etmemiz mümkün değil.
 
 
PKK'NIN TALEBİ DE YANLIŞ, YÖNTEMİ DE
PKK'nın veya Türkiye'deki bazı siyasi grupların talepleri mi yanlıştır, talep ediş metotları mı yanlıştır? Bugün, Hükžmet çevrelerine baktığımızda talep ediş metotları yanlış gibi bir algıya gidiyorum ben. 'Talep ediş metotları yanlış canım, işte PKK bunu, elinde silahla talep etmemeli. Silahla talep ettiği birtakım konular doğru tartışılmadan, bu işler acaba devlet aklı ve devlet mantığı içerisinde'denmiyor mu?
 
BÜTÜNŞEHİR YASASINI PROTESTO EDİYORUM
Şimdi, ülkeye, ülke geleceğine bu kadar kesin şekiller veren, halka bu kadar yükümlülükler getiren ve bu yükümlülükler zımnen Hükümet tarafından da kabullenildiği, gelecek olan vergileri beş yıl ertelemekle ortaya çıkan bir durum karşısında bu kadar hızlı, bu kadar halktan gizlenmeyi başarmış bir yasanın halka gitmeden yasalaşmasını ben bir milletvekili olarak, milletime karşı sorumlu olarak protesto ediyorum ve bunun iller bazında doğru bilgilendirilerek halk -aydınıyla vatandaşıyla bütün katmanlarıyla, aktörleriyle doğru bilgilendirilerek- iller bazında bunun referandumla yapılması gerektiğini savunuyorum.
Sayın Bakanı da bazı duruşlarından dolayı takdir ediyorum ama o da bazı mecburiyetlerden dolayı bir şeyler söylüyor, onu da mazur karşılıyorum Sayın Bakanım.


Kaynak: ORTADOĞU GAZETESİ http://www.ortadogugazetesi.net/haber.php?id=25817


Bu haber 706 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,616 µs