En Sıcak Konular

SURİYE'DE PYD TEHDİDİ

6 Ağustos 2012 13:27 tsi
SURİYE'DE PYD TEHDİDİ ORSAM tarafından yayımlanan "Suriye'deki Kürt Hareketleri" başlıklı raporda, Suriye'deki Arap muhalefeti ile birleşmemesi halinde Kürt partilerinin radikalleşeceği ya da sahanın PKK'nın uzantısı olan PYD'ye kalacağına dikkati çekildi.

Suriye'de PYD tehdidi

ORSAM tarafından yayımlanan "Suriye'deki Kürt Hareketleri" başlıklı raporda, Suriye'deki Arap muhalefeti ile birleşmemesi halinde Kürt partilerinin radikalleşeceği ya da sahanın PKK'nın uzantısı olan PYD'ye kalacağına dikkati çekildi.

Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM) tarafından yayımlanan "Suriye'deki Kürt Hareketleri" başlıklı raporda, Suriye'deki Arap muhalefeti ile birleşmemesi halinde Kürt partilerinin radikalleşeceği ya da sahanın PKK'nın uzantısı olan PYD'ye kalacağına dikkati çekildi. Raporda, "Suriye'de Kürtlerin sistem içinde tutulması ve Türkiye'ye zarar verecek bir ortamın oluşmaması için Arap örgütlerinin tutumu hayati önemde" denildi. Ahi Evran Üniversitesi Öğretim Üyesi ve ORSAM Ortadoğu Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Serhat Erkmen tarafından kaleme alınan raporda, Suriye'deki Kürt siyasi hareketi geçmişten bugüne incelenerek, Mart 2011'de ülkede başlayan rejim karşıtı hareketlerin ardından Kürt grupların attıkları adımlar mercek altına alındı.

Erbil anlaşması işlevsiz kaldı
Raporda, Suriye'de Kürtlerin yaşadığı kuzeybatı ve kuzeydoğu bölgesinin önde gelen iki örgütü PYD ile Suriye Kürtleri Ulusal Meclisi'nin (SKUM) geçtiğimiz ay Erbil'de ortak hareket etme kararı almalarına rağmen kısa sürede yeniden görüş ayrılığına düştüklerine işaret edildi. Kuzey bölgelerinde 19 Temmuz'dan (Kobani'ye hâkim olunması) sonra yapılan gösterilerde PYD ve SKUM tarafından ortak bayraklar açılmasına rağmen, ele geçirilen devlet dairelerinde sadece PYD flamalarının bulunduğuna, kontrol edilen bölgelerde büyük ölçüde PYD'nin sözünün geçtiğine, Erbil Anlaşması gereği yönetimin ortak olması gerekmesine rağmen pratikte buna uyulmadığına ve karşılıklı suçlamaların arttığına dikkati çekilen raporda, "Tüm bunlar taraflar arasındaki güç mücadelesinin sona ermediğini gösteriyor" tespiti yapıldı.

Ayrılma olasılığı yok
Esad yönetiminin Kürt bölgelerinden çekilmesinden sonra gündeme gelen "bağımsızlık" senaryolarına da değinilen raporda, şu ifadelere yer verildi: "Bölgenin toplumsal ve siyasal yapısı ile coğrafi ve demografik özellikler dikkate alındığında kısa ve orta vadede Esad yönetimi değişse dahi Suriyeli Kürtlerin bir bağımsız devlet kurma olasılığı bulunmamaktadır. Bununla birlikte 19 Temmuz sonrası yaşanan gelişmeler Suriye'de bir Kürt bölgesi oluşabileceğini ve bunun özerk ya da federal bir hal almasının mümkün olduğunu göstermektedir."

Kürtler dışlanmamalı
Suriye'de yaşayan diğer halklar gibi uzun süredir baskı altında olan Kürtlerin yeni bir siyasi yapıda doğrudan yer almayı istemesinin doğal bir talep olduğu kaydedilen raporda, Arap muhalefetle ilişkiler konusunda şu hususların altı çizildi: "Suriye Kürtleri Arap muhalefet hareketleri tarafından dışlanmaya devam edildiği sürece Kürt partileri ya radikalleşmek ya da sahayı PYD'ye bırakmak durumunda kalmaktadırlar. Suriye'de Kürtlerin sistem içinde tutulması ve Türkiye'ye zarar verecek bir ortamın oluşmaması için Arap muhalefet örgütlerinin tutumu hayati önem arz etmektedir." Raporda, Suriye yönetiminin Afrin ve Kobani gibi kentleri PYD'ye bırakmasına rağmen, sembolik ve stratejik önemi olan Kamışlı'dan çekilmediği, yerel güçlerin kontrolü devralmayı denediğini fakat Esad güçleriyle kısa süreli bir çatışmadan sonra bundan vazgeçtiğine dikkati çekildi.

PYD, rejim için bir araç
Terör örgütü PKK'nın Suriye'deki uzantısı durumunda olan PYD hakkında detaylı analizlerin yapıldığı raporda, bu grubun izlediği stratejiye de ışık tutuldu. PYD'nin rejimi devirmek isteyen muhaliflerle ortak hareket etmeyerek Esad yönetimine açıkça muhalefet eden Suriyeli Kürtleri sindirme sürecinde önemli bir aktör olduğunu ifaden eden raporda, "Esad yönetimi ile PYD arasındaki ilişkiler bugün ne tamamen bozulmuştur ne de stratejik bir ittifaktır. Esad için PYD, muhaliflerin üstelenebileceği yeni alanlar oluşmasını engellemenin araçlarından birisi olarak görülmektedir" denildi. PYD ile ilgili tespitler şöyle devam etti: "Esad yönetimi, bugün PYD'nin kontrolünde ve kendisine karşı yeni saldırıların planlanıp yürütülmediği Kürt bölgelerini, muhalefetin veya Barzani'nin kontrolünde gelecekte kendisine daha fazla sorun oluşturacak bölgelere tercih etmektedir. Şu anda Esad için Suriye'de kurtarılmış Kürt bölgelerinin olması bu bölgeler muhalefete hizmet etmediği sürece çok önemli değildir."


Kaynak: ORTADOĞU GAZETESİ http://www.milligazete.com.tr/haber/suriye-de-pyd-tehdidi-246466.htm


Bu haber 606 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,503 µs