En Sıcak Konular

YETERSİZ CEZALAR ''ÇOCUKLARA YÖNELİK CİNSEL İSTİSMARI'' ÖNLEYEMİYOR

2 Temmuz 2012 11:25 tsi
YETERSİZ CEZALAR ''ÇOCUKLARA YÖNELİK CİNSEL İSTİSMARI'' ÖNLEYEMİYOR Türkiye'de yılda ortalama 7 bin çocuk cinsel istismara uğruyor. 3 cinsel saldırıdan biri 2-5 yaş arasındaki çocuklara yönelik gerçekleşiyor. Cinsel saldırıda bulunanlara verilen cezalar caydırıcılıktan uzak.

Çocuk istismarcısı Avrupa'da hadım edilirken, Türkiye'de neredeyse ödüllendiriliyor

Yetersiz ceza istismar nedeni

Türkiye'de yılda ortalama 7 bin çocuk cinsel istismara uğruyor. 3 cinsel saldırıdan biri 2-5 yaş arasındaki çocuklara yönelik gerçekleşiyor. Cinsel saldırıda bulunanlara verilen cezalar caydırıcılıktan uzak. ''Kimyasal Hadım'' önlemi ise Türkiye hariç başta Avrupa ülkeleri olmak üzere tüm dünyada hızla yaygınlaşıyor. Türkiye'de çocuk istismarcılarını adeta ödüllendiriliyor.

Son yıllarda Türkiye'de artan çocuk istismarı, ebeveynleri kar kara düşündürüyor. Yapılan araştırmalara göre Türkiye'de 7-18 yaşlar arasındaki çocukların yüzde 56'sının fiziksel istismara, yüzde 49'unun duygusal istismara, ve yüzde 10'unun cinsel istismara uğruyor. Dünyada çocuk istismarı yüzde 1 ila yüzde 10 arasında değişirken, Türkiye'de bu oran yüzde 10 ila yüzde 53 gibi bir rakama ulaşıyor. Bu artışın en önemli sebeplerinden biri cezaların caydırıcı olmaması.

Yasalarımız yetersiz
Türkiye'de çocuk istismarına yönelik hazırlanan yasalar dünya standartlarının oldukça altında. Türk Ceza Kanunu'nun 414. maddesi bu tür olaylarda verilecek ceza sürelerine ilişkin. Madde de 15 yaşından küçük bir çocuğa zor kullanarak, ya da tehditle tecavüz edilmesi durumunda 10 seneden az hapis cezası verilemeyeceği belirtiliyor. Maddenin devamında, bu yollara başvurulmadan yapılan tecavüz de bu süre aşağıya düşüyor. Verilen cezaların büyük bir kısmı da Yargıtay tarafından indirime gidiliyor.

ABD ve AB'de hadım, Türkiye'de ceza
Amerika Birleşik Devletleri'nde bu tip suçlarda cezaların 10 yıldan başlayıp, müebbet hapse kadar gidiyor. Hatta California eyaletinde 1997'den beri uygulanan yasalara göre, 13 yaşından küçük çocuklara tecavüz edenlerin, bu suçu ilk kez işledilerse hadım edilmeleri yargıcın takdirine bırakılıyor. Ancak birden fazla kez işlendiğinde,  suçlunun hadım edilmesi yasal bir zorunluluk. İngiltere'de ise ömür boyu hapis istemiyle dava açılabiliyor. Türkiye'de caydırıcı cezalar uygulanmadığından çocuk tacizcileri her geçen gün artıyor. ABD'de çocuk tacizcilerine hadım cezası uygulanırken, Türkiye'de ise sadece 4 yıl hapis cezası veriliyor. AB uyum yasaları çerçevesinde Batılı ülkelerin kural ve standartlarını kendisine örnek alan Türkiye'nin, bu yasaları neden uygulamadığı merak ediliyor.

Cezalar Avrupa ülkelerine göre çok hafif
Filipinler'de ise 'kimyasal hadım', ölüm cezasına alternatif olarak sunuluyor. İngiltere'nin Nottinghamshire kentinde bulunan HMP Whatton cezaevinde bugüne kadar 100 pedofilin kimyasal yöntemle hadım edildiği açıklandı. Türkiye'nin uyguladığı cezalar ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, İsveç'in yanında yok denecek kadar az.

Verilen cezalar yeterli değil
Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan hukukçu Doç. Dr. Levent Korkut "Türkiye'de çocuk tecavüzcülerine verilen cezalar elbette yeterli değil. Fakat bu sorunun önüne geçmek sadece ceza politikalarıyla mümkün olmaz. Tabiî ki bir ceza politikaları bunun bir yolu ancak tek yolu bu değil. Türkiye'de sosyal destek çok zayıf. En başta psikolojik sorunların giderilmesi gerekiyor. Ailelerin en iyi şekilde bilinçlendirilmesi gerekiyor." şeklinde konuştu.

Hâkimlerimiz iyi bir eğitimden geçirilmeli
"Türkiye'deki çocuk tecavüzcülerinin önüne geçilmesi için öncelikle bilinç oluşturulmalı" diyen Korkut, "Avrupa ülkelerinde ve daha çok batı Avrupa ülkelerinde bu sistem çok iyi ilerliyor. Ancak orada sadece ceza politikalarıyla bu sorunu çözmüyorlar. Türkiye'de elbette ceza verecek, fakat bilinç oluşturulması ve rehberlik yapılması gerekiyor. Ne yazık ki Türkiye'de bu yönde çok eksiğimiz var. Aynı zamanda hâkimlerimizin çok iyi bir eğitimden geçirilmesi gerekiyor. En önemli problemimiz aslında hâkimlerin konuya yaklaşım politikası. Hâkimlerimizin değerlendirme sorunu var." dedi.

ABD'de tacizciyi öldüren baba serbest bırakıldı
Geçtiğimiz günlerde Amerikan adaleti tarihi bir karara imza attı! Teksas Eyaleti'nin Shiner kentinde, 5 yaşındaki kızına cinsel tacizde bulunurken yakaladığı adamı döverek öldüren 23 yaşındaki baba ceza almadı. Adı açıklanmayan baba, kendi çiftliğinde 47 yaşındaki Jesus Mora Flores'i kızını taciz ederken görmüştü. Halk tarafından büyük destek gören babayı, jüri de suçlu bulmadı. Jüri, kızını savunan babanın haklı olduğuna karar verdi. Şerif Micah Harmon "O esnada kızını korumak için gerekeni yaptı" diyerek babayı savundu.

İslam hakkıyla yaşanmıyor
İlahiyatçı Doç. Dr. Nedim Urhan, "Bir millet ahlakına, Kur'an'ına, dinine sahip çıkmazsa bu tür olayların meydana gelmesi normaldir. İnsanlar gün geçtikçe mensup oldukları dini sahip çıkmamaya başlıyor. Bu tür çocuk istismarlarının altında da Kur'an ahlakı vardır. Eğer biz Kur'anımıza, dinimize sahip çıkmazsak bu işler daha kötü neticeler doğuracaktır. İslam hakkıyla yaşanmıyor. İslam doğru bir biçimde yaşanırsa zaten bu tür istismarlar ortadan kalkar." diye konuştu.

Kimyasal yolla hadımı uygulayan ilk ülke ABD
ABD'nin eyaleti olan Luisiana'da da Mart 2010'da yürürlüğe giren yasayla, tecavüzcülere kimyasal hadım yöntemi uygulanması tercihi getirildi. Fransa'da ise çocuk istismarcılarına 20 yıldan az ceza verilmiyor. İran'da ise tecavüz eden asılıyor. Artan tecavüz vakaları nedeniyle tüm dünya da ''kimyasal hadım'' yöntemi giderek yaygınlaşıyor. yaygınlaşıyor. Kimyasal yolla hadımı uygulayan ilk ülke ABD. Almanya da kimyasal hadımı en hararetli tartışan ülkelerden biri. Hollanda'da da kimyasal hadım Meclis'e önerildi. Bu uygulama Avustralya'da da tartışılıyor. (Fatih Yedier - MİLLİ GAZETE)

KOMİK CEZALAR
Türk Ceza Kanunu'nda çoçuk istismarı ile ilgili bulunan maddelerde yer alan cezalar, artan vakaların nedenini açıklıyor.

MADDE 102 - (1) Cinsel davranışlarla bir kimsenin vücut dokunulmazlığını ihlâl eden kişi, mağdurun şikâyeti üzerine, iki yıldan yedi yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

MADDE 103 - (1) Çocuğu cinsel yönden istismar eden kişi, üç yıldan sekiz yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

MADDE 104 (1) Cebir, tehdit ve hile olmaksızın, on beş yaşını bitirmiş olan çocukla cinsel ilişkide bulunan kişi, şikâyet üzerine, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

MADDE 105 (1) Bir kimseyi cinsel amaçlı olarak taciz eden kişi hakkında, mağdurun şikâyeti üzerine, üç aydan iki yıla kadar hapis cezasına veya adlî para cezasına hüküm olunur. 

 

Kaynak: MİLLİ GAZETE http://www.milligazete.com.tr/haber/yetersiz-ceza-istismar-nedeni-243735.htm



Bu haber 1,684 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,281 µs