En Sıcak Konular

LEYLA ZANA BÖLÜCÜ TALEPLERİNİ RESMEN AÇIKLADI

2 Temmuz 2012 10:15 tsi
LEYLA ZANA BÖLÜCÜ TALEPLERİNİ RESMEN AÇIKLADI Önceki gün Başbakan Erdoğan’la bir araya gelen Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Zana, isteklerini 7 başlıkta topladı...

LEYLA ZANA milletvekili mi PKK ulağı mı?

Önceki gün Başbakan Erdoğan'la bir araya gelen Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Zana, isteklerini 7 başlıkta topladı: Güven ortamı sağlansın. Oslo süreci yeniden başlasın. Öcalan ev hapsine alınsın. Devlet Kürtlerden özür dilesin. Kürtçe ana dilde eğitim sağlansın. Silahla değil müzakere edilerek sorun çözülsün. Tutuklamalar son bulsun.
 
Leyla Zana bölücü taleplerini açıkladı
- Güven ortamı sağlansın 
- Oslo süreci başlasın 
- Öcalan ev hapsine alınsın 
- Kürtlerden özür dilensin 
- Anadilde eğitim sağlansın l Müzakere sürsün
- Tutuklamalar son bulsun
Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana, önceki gün Başbakan Tayyip Erdoğan'a ilettiği bölücü talepleri dün Meclis'te düzenlediği basın toplantısında tek tek açıkladı. Zana, Erdoğan'la yaptığı görüşmenin barışın gelmesine olumlu bir etki yapacağına inandığını belirterek, Başbakan'dan taleplerini şöyle sıraladı: "Güven ortamı sağlansın, Oslo süreci yeniden başlasın, Öcalan ev hapsine alınsın, devlet Kürtlerden özür dilensin, Kürtçe anadilde eğitim sağlansın, sorun müzakare edilerek çözülsün ve tutuklamalar son bulsun."  

Korkuyla yüzleşme çabaları
Türkiye'nin sürdürülebilir bir barışa ve diyaloğa ihtiyacı olduğunu, bunun en temel koşulunun güven ortamı olduğuna tekrar tekrar dikkat çektiğini ifade eden Zana, şunları kaydetti: "Korkularıyla yüzleşme çabalarına rağmen, süregelen tutuklamalar ve davalarla tedirgin olan toplumun küçük adımlara değil, ileri ve samimi adımlara ihtiyacı olduğunu dile getirdim. Bu adımların da tüm bileşenlerin sürece dahil edilmesiyle atılabileceğini, kesintisiz barış ortamı için herkesin katkı sağlaması gerektiğini ifade ettim. Roboski katliamı, cezaevlerinde yaşananları ve süregelen polis şiddeti. Bunların hepsinin açık yaralarımızı kanattığını söyledim. Kendisine de ilettiğim gibi, halklarımıza artık söylem ve söz yetmiyor. Bu aşama geride kaldı." 

Denenmeyen tek yol 
Türkiye'de onlarca yıldır denenen güvenlikçi politikaların sonuç vermediğini gördüklerini ifade eden Zana, denenmeyen tek yolun sürdürülebilir müzakere olduğunu söyledi. Zana, görüşmede, bu anlamda, Oslo görüşmelerinin milat olduğunu ve bu görüşmelerin yeniden başlaması gerektiğini ifade ettiğini kaydetti. Zana, devletler kendi yurttaşlarından özür dilemeyi bir zafiyet olarak görmemesi, özür dilenmesi talep edilen halkın, bir başka devlet değil kendi yurttaşları olduğunu dile getirdiğini belirtti. Leyla Zana, "İdam gibi bir tabuyu yıkan bu ülkenin Sayın Öcalan'ı pekala ev hapsine alabileceğini ve bunun hayati bir önem taşıdığını belirttim" dedi. 

Yaralarımız kanıyor 
Seçmeli dersler arasında Kürtçe'nin yer almasının, olumlu bir gelişme olduğunu kaydeden Zana, ancak Kürtler'in anadilde eğitim taleplerini karşılamaktan uzak olduğunu savundu. Zana, "Dünyada hiçbir halk, kendi ana dilini para ödeyerek öğrenmez dedim ve anadilde eğitim hakkı vurgusu yaptım. Yaralarımız açık ve kanıyor. Bu nedenle de gerçekçi olmayan talepler karşılık bulamaz. 'Silahları bırakın operasyonlar durur' söylemi gerçekçi olmayan taleplerden. Bunun altını çizdim" diye konuştu.


Kaynak: YENİÇAĞ http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/habergoster.php?haber=69642


Bu haber 959 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,213 µs