En Sıcak Konular

ABD İLE ''KANKA'' OLDUK

29 Haziran 2012 21:30 tsi
ABD İLE ''KANKA'' OLDUK Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan, Türkiye ve ABD'nin ortak çıkar ve amaçların başarılmasına yönelik gün gün, hatta saat saat birlikte çalıştığını kaydetti.

ABD'nin 'kanka'sı olduk

''Artık, Suriye rejimini ulusal güvenliğimize açık bir tehdit olarak görüyoruz'' Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan, Türkiye ve ABD'nin ortak çıkar ve amaçların başarılmasına yönelik gün gün, hatta saat saat birlikte çalıştığını kaydetti.

Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan, Suriye'nin Türk askeri uçağını düşürmesiyle ilgili olarak, ''Uluslararası hava sahasında silahsız ve yalnız uçan uçağımıza Suriye'nin yasadışı ve kabul edilemez saldırısı, ulusal güvenliğimize karşı hasmane bir harekettir. Bu, tüm iyi komşuluk ve hüsnüniyet kurallarına zıt düşmektedir'' dedi.

Dünyanın öngörülmesi zor hızlı değişimden geçtiği bir dönemde ABD-Türkiye ilişkilerinin genişleyip güçlendiğini belirten Tan, müttefiklik, ortaklık ve dostluğa dayalı Türk-Amerikan ilişkilerinin bugün çok daha önemli hale geldiğini ve iki ülkenin, ortak çıkar ve amaçların başarılmasına yönelik gün gün, hatta saat saat birlikte çalıştığını kaydetti.

Tan, dolayısıyla Türkiye-ABD ilişkilerinin ''canlı, anlamlı ve dirençli'' kalmaya devam ettiğini dile getirerek, ''İlişkilerimiz güçlü, çünkü Türkiye ve ABD, geniş ölçekteki zorluklarla mücadele yolunda birlikte çalışmada birbirlerinin göreceli avantajlarını kullanıyor. Anlamlı, çünkü ilişkilerimizdeki sadece güvenlik ve savunma odaklı paradigmanın ötesine geçerek, ortaklığımızı bugün karşılıklı çıkarlarımıza hizmet edecek daha büyük ve yeni bir modele çevirdik. Dirençli, çünkü geçmişteki ciddi iniş çıkışlara rağmen daha büyük resme odaklanmaya ve birçok zorlukla başa çıkmada birlikte çalışmaya devam ettik'' dedi.

"Suriye açık bir tehdit"
Uluslararası hava sahasında silahsız ve yalnız uçan uçağımıza Suriye'nin yasa dışı ve kabul edilemez saldırısı, ulusal güvenliğimize karşı hasmane bir harekettir. Bu, tüm iyi komşuluk ve hüsnüniyet kurallarına zıt düşmektedir. Bu nedenle, Suriye ile yeni bir devletlerarası ilişki dönemine geçerken, bizim Suriye rejimine yönelik tehdit algımızın bu olay ile değiştiğinin altını çizmeliyim. Artık, Suriye rejimini ulusal güvenliğimize açık bir tehdit olarak görüyoruz ve Türk silahlı güçlerinin angajman kuralları buna göre değiştirildi''.

NATO'nun derdine düşmüş!
Tan, şimdiye kadar Türkiye'nin güya itidal içinde hareket ettiğini belirtirken, bu saldırıya yanıt verme haklarını saklı tuttuklarını ve uluslararası kanunlar çerçevesinde gerekli adımları atmaktan da çekinmeyeceklerini vurguladı. Bununla birlikte, Türkiye tarafından alınan tedbirlerin savunma niteliğinde olacağının altını çizen Tan, "NATO müttefiklerimizle, NATO anlaşmasının 4. maddesi çerçevesinde istişarelerde bulunduk. Müttefiklerimizden dayanışma istedik ve onlar da tam bir dayanışma ruhu içinde bizim yanımızda durduklarını açıkladılar. Türkiye ile Suriye arasındaki 911 kilometrelik sınır, aynı zamanda NATO'nun sınırı. Müttefiklerimizin, NATO'nun güney doğu sınırındaki gelişmelere hâkim kalmaya devam edeceğini açıklamasından memnuniyet duyuyoruz'' diye konuştu.

Ya Mavi Marmara? "O başka..."
Öte yandan, aynı toplantıya video-konferansla bağlanarak konuşan Başbakanlık Başdanışmanı İbrahim Kalın, ''Türkiye'nin, askeri uçağının düşürülmesinin ardından, NATO'yu, 4. madde çerçevesinde istişareye çağırırken, bunu neden Mavi Marmara baskını sonrasında da yapmadığına'' yönelik soru üzerine, iki konunun birbirinden farklı olduğunu iddia etti.

Mavi Marmara baskınının uluslararası sularda sivil girişimle yola çıkan bir gemiye yönelik olduğunu, dolayısıyla 4. madde çerçevesine girmediğini belirtti.[1]

Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin sürekli iyileştiğini kaydeden Ricciardone

Türkiye'nin arkasındayız

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, Suriye-Türkiye ilişkileriyle ilgili ''Türkiye'yi müttefik, dost ve ortak olarak sonuna kadar destekliyoruz'' dedi.

Eşi Maria Ricciardone ve beraberindeki büyükelçilik yetkilileriyle Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu'nu makamında ziyaret eden Ricciardone, Mersin'e son kez 1990'lı yıllarda geldiğini belirterek, Mersin'de olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.Ricciardone, Mersin'le ticaret başta olmak üzere her alanda ilişkileri güçlendirmek istediklerini ifade ederek, ziyaretin de bu noktada önemli olduğunu söyledi.

Vali Güzeloğlu ise ziyareti ''gecikmiş bir ziyaret'' olarak nitelendirerek, bundan sonraki süreçte daha sık bir araya gelmeyi arzu ettiklerini bildirdi. Konuşmaların ardından Vali Güzeloğlu ve Büyükelçi Ricciardone, birbirlerine çeşitli hediyeler takdim etti.

Suriye konusu

Ricciardone, basın mensuplarının Suriye-Türkiye ilişkileriyle ilgili sorusu üzerine, ''Türkiye'yi müttefik, dost ve ortak olarak sonuna kadar destekliyoruz. Sadece güvenlik konusunda değil, yatırımda, ticarette ve kültür alanlarında devamlı olarak Türkiye ile ileriye gidiyoruz'' dedi.

Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin sürekli olarak iyileştiğini kaydeden Ricciardone, ''Bunun için Mersin'e geldim. Son ziyaretimden bu yana 15 yıl geçti, mutlaka çok gelişmiştir. Türkiye hakkında iyimseriz, güveniyoruz. Biz ortak olarak beraber hareket edeceğiz'' diye konuştu.[2]


Kaynak: MİLLİ GAZETE

[1] http://www.milligazete.com.tr/haber/abd-nin-kanka-si-olduk-243400.htm

[2]  http://www.milligazete.com.tr/haber/turkiye-nin-arkasindayiz-243411.htm



Bu haber 684 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,134 µs