En Sıcak Konular

MISIR'A ABD DİZAYNI

17 Haziran 2012 19:57 tsi
MISIR'A ABD DİZAYNI Arap Baharı'nın sembol ülkelerinden Mısır'da sular bir türlü durulmuyor.

ABD, bağımsız bir Mısır'ın önüne geçmek istiyor

Mısır'a ABD dizaynı

Arap Baharı'nın sembol ülkelerinden Mısır'da sular bir türlü durulmuyor. Anayasa Mahkemesi'nin, genel seçimlerle oluşan parlamentoyu feshetmesinin ardından, Mübarek'in sağ kolu Ahmet Şefik'in cumhurbaşkanı adaylığını onaylaması, ülkeyi kaosun eşiğine getirdi. Mahkemenin cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde verdiği taraflı kararların seçimden sonra da sürmesi durumunda  olası bir iç savaş Mısır'a çok uzak değil.

Mahkemenin kararlarına tepki
Müslüman Kardeşler ve El Nur Partisi'nin sırasıyla birinci ve ikinci sırada tamamladığı genel seçimleri yasalara aykırı bularak iptal eden Anayasa Mahkemesi, Mısır Halk Meclisi'nin eski rejimin isimlerine getirdiği siyaset yasağını kaldırdı. Mahkeme bu kararıyla Mübarek'in son başbakanı Ahmet Şefik'in cumhurbaşkanlığı seçimlerinde önünü açmış oldu. Ahmet Şefik, Müslüman Kardeşlerin cumhurbaşkanı adayı Muhammed Mursi'yle yarışıyor. Kahire'nin Tahrir Meydanı'nda toplanan binlerce kişi de cumhurbaşkanlığı seçimlerinin boykot edilmesi için gösteri yaptı.

Anayasa Mahkemesi'nin genel seçimleri yasa dışı ilan ederek parlamentoyu feshetmesiyle başlayan gerginlik cumhurbaşkanlığı seçimlerinde had safaya ulaştı. Mahkemenin Mübarek'in sağ kolu Ahmet Şefik'in cumhurbaşkanı adaylığını onaylayarak seçimlere girmesin izin vermesi, huzursuzluğu daha da arttırdı. Kahire'nin Tahrir Meydanı'nda toplanan binlerce kişi de cumhurbaşkanlığı seçimlerinin boykot edilmesi için gösteri yaptı.Gözler şimdi iki gün sürecek olan seçim sonuçlarında. Mısır halkı Mahkeme'nin verdiği taraflı kararlar nedeniyle diken üstünde. Uzmanlara göre Mısır'da sular öyle kolay durulacağa benzemiyor.

İç dinamiklerle dış dinamikler arasında bir mücadele var
Ortadoğu uzmanı Doç. Dr. Mehmet Seyfettin Erol ""Arap Baharı, Mısır da özellikle Müslüman Kardeşlerle birlikte demokratik bir sürecin ve halk iradesinin öne çıkmasına neden oldu. Mısır bölge için çok önemli stratejik bir ülke. Mısır'da Tahrir sonrası iç dinamiklerle dış dinamikler arasında bir mücadele var. Mısır da halkın iradesi karşısında, ABD iradesi ülke içindeki kurumlarla işbirliğine giderek, bağımsız bir Mısır'ın önüne geçmek istiyor. Mısır'ı kendi başına bıraktıklarından sandıktan nasıl bir sonuç çıkacağını iyi biliyorlar.

Aktörleri değiştirip, genel mantığın ve ilişkilerin değişmediği bir Mısır hedefleniyor. ABD kendisi dışında gelişen bir sürecin, İsrail çıkarlarını zedeleyeceğini, ve bölgede yeni ittifakların oluşmasına zemin hazırlayacağını biliyor. Bu yüzden dizginleri bırakmak istemiyor. ABD bu yüzden Müslüman Kardeşleri de kendisi ile işbirliğine ve birlikte çalışmaya zorluyor. Mısır'da oluşacak muhtemel istikrarsızlığın önüne geçmek için ABD ile varılan bir mutabakata bağlı olarak,bir süreç işletilebilir.

Olaylarda ABD etkisi var
Mısır'da yaşananları değerlendiren TASAM Ortadoğu Uzmanı Dr. Hilmi Özev, de "Mısır'ın iç politikası açısından 1980-1990'lardakşi parti kapatmalarına benzer bir durum söz konusu. Mısır'da ordu, halka karşı olumlu politikalar izlediği için halk nezdinde büyük bir desteğe sahip. Müslüman Kardeşler de yaptıkları sosyal yardımlarla halkın geniş kesimi üzerinde etkili. Mübarek sonrası Müslüman Kardeşler halkında genel talebi olan İsrail için tehdit sayılabilecek açıklamalar yaptı. İsrail'le ilişkilerin yeniden gözden geçirileceği yönündeki açıklamalar. Bu açıklamalar ABD'yi ve İsrail'i rahatsız etti. Şu an Mısır'da gelinen son noktada ABD'nin etkisi olduğunu düşünüyorum. Bu, açık bir şekilde görünmese de her zaman olduğu gibi STK'lara ve orduya gönderilen yardımlar ile diplomatik görüşmeler üzerinden sağlanıyor."şeklinde konuştu.

Mısır halkı için hayal kırıklığı
Türksam Genel Koordinatörü Dr. Serdar Erdurmaz, da "Halkın Tahrir Meydanı'ndaki çıkışlarının ana nedeni, hukuksuzluğun ortadan kaldırılmasıydı. Şu an Mısır'da ekonomi kötü durumda. Dolayısıyla halkın tekrar Tahrir Meydanı'nda toplanması zor. Arap Baharıyla Mısır'da çok şey değişmedi. Dış güçlerin el altından etkisinin olduğunu düşünüyorum. Mısırlılar hayal kırıklığına uğradı. Ahmet Şefik'in askerlerin devamı olduğunu görüyoruz. Mübarek'in ikinci oğlum dediği bir adam. Müslüman Kardeşler'in seçimi kazanması durumunda askerler ve ABD'nin ciddi sıkıntya düşecek. Ahmet Şefik'in seçilmesi durumunda ordu, ABD ve İsrail daha rahat edecektir." dedi.(Timuçin Mercanoğlu - MİLLİ GAZETE)


Kaynak: MİLLİ GAZETE http://www.milligazete.com.tr/haber/misir-a-abd-dizayni-242251.htm


Bu haber 693 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,134 µs