En Sıcak Konular

İRAN DA KAPIYI ÇARPTI TEK DOST(!) BARZANİ KALDI

5 Nisan 2012 17:14 tsi
İRAN DA KAPIYI ÇARPTI TEK DOST(!)  BARZANİ KALDI ABD eksenli dış politika AKP iktidarına sıfır çektirdi.Suriye ve Irak'tan sonra İran ile de ilişkiler bozuldu.Tahran, müzakere için Şam veya Bağdat'ı önerdi

İran da kapıyı çarptı

ABD eksenli dış politika AKP iktidarına sıfır çektirdi.Suriye ve Irak'tan sonra İran ile de ilişkiler bozuldu.Tahran, müzakere için Şam veya Bağdat'ı önerdi
Kriz, Seul dönüşü başladı
BaŞbakan Tayyip Erdoğan'ın, Seul'deki nükleer zirve sonrasında geldiği Tahran'da yaptığı temaslar sırasında randevu kriziyle başlayan gerginlik daha da derinleşiyor. Tahran yönetimi, 13-14 Nisan'da, P5+1 ülkeleriyle İran arasında yapılması planlanan nükleer müzakereler için adres olarak kabul ettiği İstanbul yerine Bağdat, Beyrut ve Şam'ın uygun seçenekler olduğunu açıkladı. 
Hoşyar Zebari aracı oldu
Tahran'dan gelen açıklamayı, Irak Dışişleri Bakanı Zebari de, kendilerini ziyaret eden İran heyetinin, nükleer müzakerenin Bağdat'ta yapılması talebiyle ilgili mektubu P5+1 ülkeleri elçilerine iletmek üzere bıraktığını belirterek doğruladı. Irak ve Suriye'den sonra İran'ın da Türkiye'ye tavır almasıyla iktidarın bölgedeki tek dostu olarak toprağımızda gözü olan Barzani kaldı. 
"Türkiye ortada kaldı" 
İranlI mevkidaşı Salihi ile müzakere yeri ve Laricani'nin eleştirilerini görüştüğünü belirten Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "Cumhurbaşkanı, Dışişleri Bakanı ve dini liderden başkasının yaptığı açıklamaların bağlayıcı olmadığını iletti" dedi. İran basını da Annan'ın yapacağı ziyareti, "ABD, Annan planından başka çıkış olmadığını gördü! Türkiye ortada bırakıldı" diye yorumladı.

 
İran kapılarını kapattı
İran ile ilişkiler, AKP hükümetinin Suriye yönetimine takındığı hasmane tavır ve ABD'nin dümen suyunda yürüttüğü dış politika nedeniyle bozuldu.
Tahran'daki randevu krizi ve Türkiye'nin İran petrolünü yüzde 20 azaltmasının ardından İran, nükleer zirvenin Irak'ta yapılmasını talep etti.
Türkiye ile İran arasındaki ilişkiler, AKP hükümetinin Suriye yönetimine takındığı hasmane tutum ve ABD dümen suyunda yürüttüğü dış politika nedeniyle bozuldu. Bu kırılmanın ilk işareti, Ahmedinecad'ın Seul'de yapılan nükleer zirveden ABD'nin mesajını getiren Başbakan Erdoğan'a verdiği randevuyu ertelemesiyle alınmıştı. Ardından da AKP hükümetinin İran'dan alınan petrolü yüzde 20 azaltması, ilişkilere bir darbe daha indirdi. İki ülke arasındaki ilişkilere son darbe ise Tahran'dan geldi. İran, P5+1 ülkeleriyle gerçekleştirmeyi planladığı nükleer müzakerelerin Türkiye yerine Irak'ta yapılmasını istedi. Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, teklifin kendilerine İranlı bir heyetin ziyareti sırasında iletildiğini açıkladı. Zebari, "Teklif onlardan geldi" dedi. Önceki açıklamalar, İran ve BM'nin beş daimi üyesi ile Almanya'dan oluşan P5+1 ülkeleri 13 Nisan'da yapılması planlanan nükleer toplantıya Türkiye'nin ev sahipliği yapması konusunda hemfikirdi.

Ortada bırakıldı
İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi, Özel Temsilci Annan'ın önümüzdeki birkaç gün içinde Tahran'ı ziyaret edeceğini açıklarken medya "Türkiye ortada bırakıldı" diye yazdı. Bu arada, İran'dan Türkiye'ye yönelik eleştiriler giderek artıyor. Komisyon üyesi Muhammed Keremirad, Ankara'nın ABD ve İsrail'in politikalarını izler hale gelmiş olmasının acı bir gerçek olduğunu savunurken Erdoğan'ın, Suriye'nin Dostları toplantısında yaptığı konuşma ve Bahreyn'deki cinayetlere karşı suskunluğunun Türkiye'nin bir İslam ülkesi olmadığını ortaya koyduğunu iddia etti. 

Bölgede tek dost Barzani kaldı
"Komşularla sıfır sorun" düsturuyla yola çıkan AKP hükümeti, aradan geçen zaman içinde ABD'nin baskılarına boyun eğip, dış politikasını Washington'un talimatlarına göre düzenleyince, bölgede peşmergebaşı Mesud Barzani dışında tek dostu kalmadı.
- Barzani: K.Irak Kürt yönetiminin başı Barzani ile Ankara'nın ilişkileri son dönemde tam bir bahar havası yaşıyor. Türkiye'de yüklü yatırımları olduğu söylenen Barzani, PKK konusunda da AKP'nin umudu oldu. İmralı ve Kandil'i devreden çıkaran hükümet, sorunun çözümü konusunda K.Irak'la aktif bir ilişki geliştirecek.
- Irak: Ankara-Bağdat ilişkileri hızla bozuldu. Şii Başbakan Nuri el Maliki, Türkiye'yi sık sık iç işlerine karışmakla suçladı. Türkiye ile Irak arasındaki gerginlik, yurt dışında da dikkat çekti.
- Suriye: Esad yönetimiyle sıkı dost olan Erdoğan, ABD'nin talimatıyla tutum değiştirdi.
- İran: ABD karşı çıkana kadar süper ilişki vardı! (Ceyhun Bozkurt - Yeniçağ)


Kaynak: YENİÇAĞ http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/habergoster.php?haber=65656


Bu haber 1,011 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,000 µs