En Sıcak Konular

RUSYA ABD'Yİ SURİYE KONUSUNDA UYARDI

5 Nisan 2012 16:57 tsi
RUSYA ABD'Yİ SURİYE KONUSUNDA UYARDI ABD ile Rusya, Suriye’de yaşanan gelişmeler konusunda artık daha açık bir şekilde kapışmaya başladı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye’deki isyancıları silahlandırmayı planlayan ABD’yi net sözlerle uyardı

Kılıçlar çekildi

ABD ile Rusya, Suriye'de yaşanan gelişmeler konusunda artık daha açık bir şekilde kapışmaya başladı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye'deki isyancıları silahlandırmayı planlayan ABD'yi net sözlerle uyardı 

Suriye güvenlik güçleri ile Batı destekli isyancılar arasında Hama, Humus ve İdlib şehirlerinde çatışmalar devam ederken, önceki gün krize yönelik çözüm konusunda ABD ile Rusya arasındaki görüş farklılıkları derinleşti. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Batı ve Arap ülkelerinin oluşturduğu "Suriye Halkının Dostları" koalisyonunu uyardı.

Araplardan isyancılara 100 milyon dolar

Geçtiğimiz Pazar günü Beşar Esad yönetiminin sürgündeki muhalifleriyle İstanbul'da toplanan grup, Suriye'ye doğrudan müdahaleyi gündeme getirmişti. İstanbul buluşmasında Arap ülkelerinin isyancılara 100 milyon dolar vermeyi taahhüt ettiği belirtiliyor. Aynı toplantıda ABD yönetimi de isyancıları gelişmiş iletişim teknolojileri ile destekleme sözü vermişti.

Rusya sesini yükseltiyor

İstanbul'daki sözde 'Suriye Halkının Dostları' toplantısına katılmayan Rusya, önce gün bu grubu Birleşmiş Milletler (BM) ve Arap Birliği'nin Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın getirdiği teklifi sabote etmekle suçladı. Lavrov, şunları söyledi: "Herkes Annan'ın planını destekledi ancak isyancıları silahlandırmayı amaçlayan Suriye Halkının Dostları toplantısı ve yeni müeyyideler barış planı çabalarını göz ardı etmektedir."

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de konuşan Lavrov, Suriye Halkının Dostları grubunun yürüttüğü bu çalışmaların doğal olarak şiddeti durdurma çabalarını sabote ettiğini belirterek, Suriyeli muhalefete silah gönderilmesinin Suriye'de yaşanan krizin süresini uzatacağını belirtti.

Askeri müdahalenin peşindeler

Lavrov; muhalefetin silahlandırılmasına davet edenlerin sadece ve sadece Suriye'ye yönelik dışarıdan bir askeri müdahalenin peşinde olduklarının altını çizdi. Bu süreç içinde uluslararası toplumun bir kısmının güce dayalı olarak çaba harcadığını ifade eden Lavrov, fakat bu tarafların yasalar, kanunlar ve müzakereler gücüne değil de askeri ve kaba güce dayandıklarını söyledi. Rusya Dışişleri Bakanı, Suriye muhalefetinin büyük ve ciddi bir şekilde dağılmış olduğunu, belirli bir yön yada meyle sahip olmadığını ifade ederek buna rağmen Rusya'nın tüm taraflarla iletişime geçmeye çaba harcadığını sözlerine ekledi.

Kritik tarih 10 Nisan

Annan'ın gündeme getirdiği ateşkes planına göre, Suriye yönetimi önümüzdeki Salı gününe (10 Nisan) kadar nüfusu yoğun olan yerleşim birimlerinden güvenlik güçlerini ve ağır silahları derhal geri çekmeyi kabul etmişti. Plana göre bu adımı takiben 48 saat içinde Suriye ordusunun yan sıra silahlı isyancılar da genel ateşkese uyarak silah bırakacaklardı. Ancak başta Annan olmak üzere kimse isyancıların silah bırakacağına inanmıyor. Özellikle ABD, Annan Planı'nın şimdiden başarısız olduğu görüşünü seslendirmeye başladı.


Kaynak: YENİ MESAJ GAZETESİ http://www.yenimesaj.com.tr/?haber,654890/kiliclar-cekildi



Bu haber 658 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,147 µs