En Sıcak Konular

SAVCI SOYER: ''AHMET YESEVİ'Yİ DE TUTUKLAYIN''

14 Ocak 2012 17:55 tsi
SAVCI SOYER: ''AHMET YESEVİ'Yİ DE TUTUKLAYIN'' 12 Eylül Askeri Darbesi'nin resmen sanık sandalyesine oturmasını sağlayan 12 Eylül İddianamesinde, darbecilerin insanlık dışı işkencelerden geçirdiği dönemin gençlerinin ifadeleri de yer aldı.

Darbeciler az kalsın Ahmet Yesevi'yi de tutuklayacaktı

12 Eylül işkencecilerinin mağdurlarından Mustafa Kahya da müşteki sıfatıyla savcıya ifade verdi. Gördüğü işkenceleri savcıya anlatan Kahya, Gayrettepe'de kendisine işkence yapan polisler arasında eski İç İşleri Bakanı Mehmet Ağar ve eski Olağanüstü Hal Bölge Valisi Ünal Erkan'ın da olduğunu söyledi.

12 Eylül Askeri Darbesi'nin resmen sanık sandalyesine oturmasını sağlayan 12 Eylül İddianamesinde, darbecilerin insanlık dışı işkencelerden geçirdiği dönemin gençlerinin ifadeleri de yer aldı. Kan donduran işkenceler akıllara durgunluk veriyor. Polis ve askerlerin siyasi tutuklu ve hükümlülere uyguladığı işkenceler 12 Eylül darbesinin en acı gerçeğini bir kez daha göz önüne seriyor.
Yapılan bunca işkence arasında darbe yandaşı savcıların içine düştüğü trajikomik durum da ortaya çıktı. MHP Davası Başsavcısı Nurettin Soyer'in özne olduğu olayı Demokrat Parti Genel Başkanı Namık Kemal Zeybek aktardı. Gözaltına alınan ülkücüleri sorgulayan savcı Soyer ülkücülere sorduğu "Sizi kim eğitiyor" sorusuna "Namık Kemal Zeybek" cevabı alınca "Ne anlatıyor" diye bir soru daha sordu. Bunun üzerine "Ahmet Yesevi'yi anlatıyordu" cevabı alan savcının "Ahmet Yesevi'yi de Namık Kemal Zeybek'i de tutuklayın" diye emir verdiği ortaya çıktı.
 
Sağcılara solcu, solculara sağcı polis
 
12 Eylül soruşturmasına müşteki olarak katılan işkence mağdurları gördükleri işkenceleri detaylı bir şekilde anlatarak sorumluların cezalandırılmasını istedi. 75 gün boyunca polis sorgusunda kalan ve bu arada ağır işkence gören İbrahim Ünal, "Kaba dayak, kulak memesi, cinsel organ, dil, diş ve parmaktan her gün elektrik veriyorlardı... Yaşadığım işkence sürecinde, en çok canımı acıtan olay, hamile bir kadının, 'Elektrik vermeyin, karnımda çocuğum var, ne yaparsanız yapın, bana elektrik vermeyin' feryadı oldu. Saçlarımız ve sakallarımız devamlı yolunuyor. Tırnaklarım bir şeyle çekiliyor. Sorulan soruları bilmediğimi söylediğim zaman şiddetini artırıyorlar. Ananıza, ailenize, bacınıza, tüm kutsal saydığınız değerlere galiz küfürler ediyorlardı" şeklinde konuştu.
 
Ünal ilginç bir iddia da bulundu. Zeki Kaman gibi POL-DER'e mensup polislerin MHP davası şüphelilerine buna benzer işkenceler uyguladığını söyleyen Ünal, "Daha sonra yaptığım bazı incelemelerden anlıyorum ki, ABD'de, Arjantin'de, Şili'de uygulanmış olan cezaevi metodları tamamen Türkiye'ye adapte edilmiştir. Dolayısıyla çok programlı bir şekilde sindirme, kişilikleri ezme ve o ezilen kişiliği ile insanların teslim olmasını sağlamaya yönelik bir uygulama vardı... 12 Eylül öncesinden biraz ayrışmış, fikri olarak yapıyı değerlendirerek, sağcıların üzerinde sol görüşlü polisler, sol görüşlülerin üzerinde ise sağ görüşlü polisler görevlendiriliyordu" dedi.
 
İşkenceciler özel olarak seçilmişti
 
Müştekilerden Yılmaz Kızılırmak da 12 Eylül savcısına şu ifadelerde bulundu: "12 Eylül'de cezaevlerinde görev yapan askerlerin özel olarak seçilip, özel eğitim aldıklarını düşünüyorum. Çünkü sıradan askerlerin daha doğrusu halkın içinden çıkmış köylü, işçi çocuklarının bu şekilde işkence yapabileceklerini düşünmüyorum. Bunların kullandıkları yöntemlerin, konuşmalarındaki jargonların birbirinin aynı olması, kalıp cümleler olması özel olarak eğitilip, cezaevlerinde işkenceci olarak görevlendirildiklerini ortaya koymaktadır."
 
Müşteki Mustafa Kahya ise geçtiğimiz 14 Eylül'de savcıya şöyle dedi "13 Nisan 1982 tarihinde İstanbul'da gözaltına alındım. İstanbul Gayrettepe'deki Emniyetin siyasi şubesinde 44 gün sorgulandım. Sorgularım esnasında ve siyasi şubeye getirilirken sürekli gözüm kapalı idi. Sadece hücreye koyduklarında gözümüzü açıyorlardı. Sorgu sırasında bana o zaman faaliyette olan Kurtuluş isimli sol görüşlü örgütün yöneticilerini ve alttaki hiyerarşik yapılardaki kişileri soruyorlardı. Bilmediğimi söylediğim için de siyasi şubeye geliş tarihinden ayrılana kadar sürekli işkence yaptılar. İşkenceler falaka ile dayak atma, çıplak vaziyette Filistin askısı denilen bir kalasa t şeklinde kollarımızı bağlanarak havaya kaldırılıp o şekilde çıplak vaziyette vücuduma elektrik veriyorlardı." "Gördüğüm işkencelerden dolayı ayaklarım şiştiğinde kangren olmayayım diye ayaklarımın şiş olan bölümlerine jilet atıp keserek kesik bölümlere bu durumda olanlara kullanılan beyaz bir merhem sürüyorlardı. Ayaklarım bu şekilde şişip kesildiği zaman işkencenin falaka bölümüne ara verip diğer kısımlarına devam ediyorlardı. Gayrettepe'de ilk 15 gün bu işkenceler aralıksız her gün devam etti. İstanbul Gayrettepe Siyasi Şubede gördüğüm işkencelerde gözlerim bağlı olduğu için işkence yapan kişilerin kim olduklarını bilmiyorum. Ancak daha sonra o dönemde siyasi şube müdürünün Ünal Erkan, müdür yardımcısının ise Mehmet Ağar olduğunu öğrendim."
 
"Solcular da namusluymuş"
 
78'liler Derneği Sözcüsü Celalettin Can ise "Darbeden beş ay sonra yakalandığını aktararak sonrasında başına gelenleri şöyle anlattı: 72 gün kontr-gerilla tarafından sorgulandım. Ben askıdayken hemşire bir kızı getirdiler. Bunun acısı kendi acımı unutturdu. Kızı soymaya başlar başlamaz beni yan barakaya aldılar. Kızın siyasi bir yanı yoktu... Sol görüşlü aranan iki akrabası yemek için bunların evine gitmiş, tek suçu bu... Beni sorgulayan 7-8 kişilik grup kıza 10 gün boyunca tecavüz etti.
 
'Abi kurtar beni' diye feryat ediyordu. Tecavüz edenler 'Solcuların namuslu olduğunu bilmiyorduk, kız bakireymiş' dediler. Bunlar yaşanırken askıda patlayan omzunuzun, yırtılan bacaklarınızın, kesilen tabanlarınızın sizin için bir anlamı kalmıyor."  (Cihat Arpacık- Milli Gazete)

 

Kaynak: MİLLİ GAZETE...http://www.milligazete.com.tr/haber/darbeciler-az-kalsin-ahmet-yesevi-yi-de-tutuklayacakti-227021.htm



Bu haber 1,090 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,123 µs