En Sıcak Konular

VATANDAŞ GÜL'DEN ''BALLI MAAŞ'A VETO İSTİYOR

26 Aralık 2011 17:55 tsi
VATANDAŞ GÜL'DEN ''BALLI MAAŞ'A VETO İSTİYOR Vatandaş, "Kamu vicdanını yaralar" diye şike yasasını veto eden Cumhurbaşkanı Gül'ü, vekil maaşı için ileti yağmuruna tuttu.

Ballı maaşı da veto et!

Vatandaş, "Kamu vicdanını yaralar" diye şike yasasını veto eden Cumhurbaşkanı Gül'ü, vekil maaşı için ileti yağmuruna tuttu.

Cumhurbaşkanına mesaj yağıyor

Emekli milletvekili maaşına yüzde 100 zam öngören düzenlemeye karşı infiale dönüşen vatandaş tepkisi, Çankaya Köşkü'ne tırmanıyor. Cumhurbaşkanı Gül'ün sosyal medyaya ilgisini bilen vatandaşlar, Meclis'ten jet hızıyla geçen yasayı veto etmesi için e-posta yağdırıyor.

Sarkozy derken "Zamkozy" oldu!

Gül'ün facebook sayfasına gönderilen mesajlar arasında çok ilginç ifadeler var. İşte onlardan bazıları: Sarkozy, gece yarısı "Zamkozy" oldu. Ayıp, utanın; tabii utanacak yüzünüz varsa! Hakkım zıkkım olsun! Hiçbir şeyde anlaşamayan vekiller kendilerine para söz konusuysa şipşak anlaşıyor.

Gözler Çankaya Köşkü'nde...

Emekliler intibak yasasını, kamu çalışanları ve işçiler çok sayıda düzenlemeyi yıllardır beklerken, vekil maaşına 5 dakikada yüzde 100 zam yapılması sonrası tüm gözler Çankaya Köşkü'ne döndü. Gül'ün tepki yağan zam düzenlemesini veto edip etmeyeceği merakla bekleniyor.  

Sivil toplum ayakta

Emekli vekil maaşını 2020'ye kadar cumhurbaşkanı maaşına endeksleyen ve 3-5 bin liradan 8 bin 
liraya çıkaran düzenlemeye en sert tepki sendikalardan geldi. Tüm sendikalar veto bekliyor.
Kamu-Sen Başkanı İsmail Koncuk: 
Millet inim inim inlerken böyle astronomik zam olmaz. Cumhurbaşkanı bunu iade edecektir. 

Türk Sağlık-Sen Başkanı Önder Kahveci: Vekiller kendini milletten değerli görüyor. 
Asgari ücretli ne yapsın! Veto edilmesi gerekir.

Petrol-İş Başkanı Mustafa Öztaşkın: Bu düzenleme bir skandal. Köşk, veto etmeli. 
Partiler, önerge sahibi vekillere işlem yapmalı!

Memur-Sen Başkanı Ahmet Gündoğdu:
Partiler menfaat için birleşiyor anlayışını ortaya koyan bir yaklaşım. Toplum veto bekliyor.
 
"Vicdansız zammı da Meclis'e geri gönder" 
Milletvekili emekli maaşlarına zam yasasının kamu vicdanını yaraladığını belirten sendikalar ve halk, Cumhurbaşkanı Gül'ün yasayı veto etmesini istedi.

Emekli milletvekillerinin maaşlarına yüzde 50 ila yüzde 100 arasında zam yapılmasını öngören düzenleme kamuoyunun tepkisine yol açtı. Emeklileri, kamu çalışanlarını ve işçileri ilgilendiren çok sayıda düzenleme bekletilirken, 4 partinin uzlaşıp 5 dakikada emekli vekile maaş zammını Meclis'ten geçirmesi, gözleri Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e çevirdi. Şike Yasası olarak bilinen sporda şiddetin önlenmesine yönelik yeni düzenlemeyi, "Kişiye özel ve kamu vicdanını yaralayan yasa yapılması doğru değil" diyerek veto eden Gül'ün, tepki çeken zam düzenlemesini veto edip etmeyeceği merakla bekleniyor. Düzenlemenin yazımının ve sonrasında Köşk'e gönderilmesinin bugün veya yarını bulacağı bildirildi. Memur ve işçi örgütleri, Cumhurbaşkanı'na düzenlemeyi veto etme çağrısı yaptı. 

Hiçbir gerekçesi yoktur
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, yasaya Köşk'ten veto gelmesi gerektiğini belirterek şöyle dedi: "Cumhurbaşkanı bunu iade edecektir. Yoksa milletvekillerine bu kadar astronomik düzeyde zam olmaz. Vatandaşımız inim inim inlerken böyle bir zam yapılmasının bizim için hiçbir gerekçesi yoktur. Kamu çalışanları, emekliler asgari ücretliler ezilirken, işsizler iş bulamazken milletvekillerine böyle bana göre akıl dışı, vicdan dışı zam yapmak nasıl oluyor? Cumhurbaşkanımız bu kanunu iade etsin istiyoruz. Bir de bunun tedavi katılım payları görüşülürken bunun yapılması başka ayıptır. Bir taraftan kamu çalışanlarına, vatandaşlara aile hekimliği uygulamasında 3 lira zam yapıyorsunuz. Üç ilaçtan fazla yazılanlara birer TL alıyorsunuz, bu kanunun görüşüyorsunuz, bu kanun görüşülürken bir taraftan da gece yarısı operasyonla milletvekillerine zam yapıyorsunuz. Bu nasıl izah edilebilir? Biz elbette bunu toplu sözleşme masasında gündeme taşıyacağız."  Memur- Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu da toplumun veto beklentisi bulunduğunu belirterek şöyle konuştu: "Kamu vicdanını yaralayan, kendileri için bir şey söz konusu olduğunda partiler birleşebiliyor anlayışını ortaya koyan bir yaklaşım. Cumhurbaşkanı'nın bunu veto etmesi toplumun beklentisine uygun bir hareket olur. Beklentimiz kendileri için gösterilen uzlaşının tüm toplum kesimleri için de gösterilmesidir." 

Ayıp biraz utanın
Emekli milletvekillerinin maaşlarına yapılan zam, Cumhurbaşkanı Gül'ün Facebook sayfasında da şikâyet yağmuruna neden oldu. Gül'ün Facebook sayfasında aynen yer verdiği vatandaş tepkileri şöyle: 
Dursan Uysal: Sayın Cumhurbaşkanı, 650 TL, bir ay geçinmeye var mısın yok musun?  
Bülent Dirikan:  Sarkozy, Merkozy derken gece yarısı vekillere yüzde 100 emeklilik 'Zamkozy'i geçirdiler. Ulan biz burada 3 kuruşa 5 düğüm atıyoruz. Hiç bir şeyde anlaşamayan milletvekilleri kendilerine para sözkonusu olunca hepsi balıklama atlıyor şipşak. Helal etmiyorum arkadaş. Sayın Cumhurbaşkanım, inşallah vekillerin yüzde 100 zammını onaylamayacaksınız, emekliye 3 kuruş vermezlerken yapılana bakın, o zamlarda tüyü bitmemiş yetimlerin hakkı olduğunu bizden iyi bilirsiniz, lütfen size yakışanı yapın. 

Herşeyleri bedava
 Mustafa Ergin: Milletvekilleri emekli maaşını hak etseler birşey demem de 2 sene milletvekilliği yap emekli ol, ne güzel, işte adalet, ben 55 yaşında olucam, tabii Allah ömür verirse. Bir intibak yasasını 2 senedir çıkaramayanlar kendi menfaatleri olunca 2 dakikada kanun çıkarıyorlar. Her şeyleri bedava. Millete gelince yüzde 3 zammı çok görürler. Bu dünyanın öbür tarafı da var, hiçbirine hakkımı helal etmem, 800 TL'ye bir emekliye geçinmeyi çok görenlere söylüyorum, siz de aynı parayı neden almıyorsunuz, ayıp, biraz utanın, tabii utanacak yüzünüz varsa. 
Feyyaz Kaya: Vekil emeklisi sizin vatandaşınız da öbür emekliler sizin vatandaşınız değil mi, emekliler açlık ve sefalet içinde yaşıyorlar. 1 milyon üniversite mezunu işsiz, 350 bin ataması yapılmayan öğretmen varken vekillere yüzde 100 zam yapan iktidarı ve muhalefeti kınıyorum, hakkım zehir zıkkım olsun.
Yavuz Keskinbalta: Çözüm bulacak kadro verecek olan hükümettir. Ama hükümetimiz meşgul, Maliye Bakanımız bakan yardımcılarının Audi A4 arabalarını A8 yapma, maaşlarını 9 bin 500 TL, milletvekili danışmanının maaşına yüzde 170 zam yapıp 5 bin 400 TL yapma derdinde, konu 4C olunca kafasını kuma sokuyor. Konu asgari ücrete zam olunca yüzde 3'den fazla verirsek Yunanistan oluruz korkusunu pompalıyor. 

Milletle dalga geçer gibi...
Türkiye Kamu-Sen'e bağlı Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, vicdansız zam için "Cumhurbaşkanı veto yetkisini burada kullanmalı" dedi. Milletvekillerinin memurdan çok kendilerini düşündüğü görüntüsünün ortaya çıktığını kaydeden Kahveci şunları söyledi: "Neticede milletvekilinin maaşı yeterli olmayabilir. Ama Türkiye'de asgari ücrete 20 lira zam öngörülüyor. Aynı zamanda 74 milyon vatandaşı etkileyecek birinci basamak sağlık hizmetlerine, aile hekimliğine 3 tane katkı payı geliyor. Bu katkı paylarının üzerine kalkıyorsun emekli milletvekillerine yüzde 100 zam veriyorsun. Milletle dalga geçer gibi bir uygulama. Demek ki aileleriyle yaklaşık 10 milyon kişi diyebileceğimiz yaklaşık 2,5 milyon memur onları ilgilendirmiyor. 550 tane milletvekili, kendilerini daha kıymetli görüyor, kendilerine gelince rahatlıkla bir düzenlemeyi gece yarısı geçirebiliyor, yasalaştırabiliyorlar. Parlamenterlerin harcamaları yeterli olmayabilir, harcamaları çok olabilir ama neticede öyle bir zamana getiriyorsunuz ki, asgari ücret tartışılıyor, katkı payları geliyor, memurların ücret artışı ile ilgili bir kanuni düzenleme olmamış, sonra da tutup milletvekilleri için böyle bir düzenleme yaparsanız, toplum vicdanında bunun yeri olmaz." 

Skandal düzenleme
Türk-İş'e bağlı Petrol-iş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın da, Cumhurbaşkanı Gül'e veto çağrısı yaptı. Öztaşkın "Cumhurbaşkanı'nın bu düzenlemeyi veto etmesi gerekir" derken, siyasi partilere de çağrı yaptı. Öztaşkın şöyle konuştu: "Siyasi partiler de bu düzenlemeye tavır koymalı. Çünkü bu düzenleme, grup kararı olmadan, bazı milletvekillerinin verdiği önergeyle yasalaştı. Grup kararları yoksa Meclis'teki partiler, grup kararı alarak bu önergeyi veren milletvekilleri hakkında işlem yapmalı." Öztaşkın, düzenlemenin tam bir skandal olduğunun altını çizdi. 

Gece yarısı operasyonuyla zam doğru değil
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Milletvekili aylıklarına gece yarısı operasyonuyla zam yapılması doğru değildir" dedi. Kılıçdaroğlu, eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile Pembe Köşk'e gelerek İkinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün ölümünün 38. yılı dolayısıyla okutulan mevlidi dinledi. Kemal Kılıçdaroğlu, buraya gelişinde gazetecilerin milletvekili maaşlarına yapılan düzenlemeye ilişkin sorusu üzerine, "Milletvekili aylıklarına gece yarısı operasyonuyla zam yapılması doğru değildir" dedi. CHP, Genel Kurul'da vicdansız zam için evet oyu kullanan 2 milletvekilinin disiplin kuruluna verileceğini açıklamıştı. 

"Kıyak zammı almayacağım" 
CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, TBMM'de emekli milletvekillerine yapılan kıyak zammı almamak için girişimde bulunacağını, konuyla ilgili olarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşerek öneride bulunacağını söyledi. Oran, "Genel Başkan'a yasa iptal edilene kadar ortaya çıkan hak edilmemiş gelirin halka aktarılmasını önereceğim. Ben bu maaşı almayacağım ama mevzuat nedeniyle mecbur kalınırsa gelen paranın tamamını burs olarak dağıtıp, gelen ve harcanan meblağı ayrıntılarıyla www.umutoran.com'dan duyuracağım" dedi. Oran, "Yapılan düzenlemeyi vicdanla bağdaştırmak mümkün değil. Bugün Türkiye'de asgari ücretlilere yüzde 10, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 4 oranında zam yapılıyor. Milletin kendisine yüzde 10 zammı çok görüp, vekiline yüzde 75 zam yapmayı kimse açıklayamaz. Bunun adı kıyak ayrıcalıktır ve bu Meclis'in itibarına da gölge düşürüyor" ifadelerini kullandı.  

"MHP'nin evet oyu yok" 

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, milletvekili emekli maaşına yüzde 100'e varan zam getiren yasaya MHP'den evet oyu verilmediğini belirterek şöyle dedi: "Meselenin sahibi TBMM Başkanı. TBMM Başkanı da gerekli açıklamayı yaptı. Onun dışında herhangi bir değerlendirmem yok. MHP bu yasanın tümüne hayır oyu vermiştir. 10 milletvekili oylamada vardır. Bu 10 milletvekili de hayır oyu, ret oyu vermiştir. MHP'nin evet oyu vereni yoktur. Yasanın tümünün oylanmasında MHP hayır oyu vermiştir. " MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, ballı maaş yasasına hayır oyu verdiğini belirterek şu açıklamayı yaptı: "Hayır dediğim için gönlüm rahat. Basındaki eleştiriler çok sert. 'Asgari ücretin 600 lira olduğu bir dönemde milletvekiline bu olur mu'diyorlar evet olmaz ama Genelkurmay Başkanı'nınkine de olmaz, kuvvet komutanınınkine de olmaz. Bakanınkine de müsteşarınkine de olmaz. Genel müdürün mü üstün, müsteşarınki mi üstün milletvekilinden? Herkes gelirini ortaya koysun?" (Haber : Ceyhun Bozkurt - YENİÇAĞ)

 

Kaynak: YENİÇAĞ GAZETESİ  http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/habergoster.php?haber=60977



Bu haber 1,001 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,297 µs