En Sıcak Konular

FRANSA'YA 8 BÜYÜK YAPTIRIM

22 Aralık 2011 21:19 tsi
FRANSA'YA 8 BÜYÜK YAPTIRIM Fransa’ya yönelik yaptırımları açıklayan Başbakan, şöyle konuştu: “Fransa’nın aldığı karar çok büyük talihsizlik. Türkiye-Fransa ilişkilerinde çok ağır ve telafisi zor yaralar açacaktır'' dedi.

Türkiye'den Fransa'ya 8 büyük yaptırım

Fransa'ya yönelik yaptırımları açıklayan Başbakan, şöyle konuştu: "Fransa'nın aldığı karar çok büyük talihsizlik. Türkiye-Fransa ilişkilerinde çok ağır ve telafisi zor yaralar açacaktır. Bizim tarihimizde böyle bir soykırım yok. Bugüne kadar unutturulmak istenen birçok soykırımları ülkeleri dolaşarak anlatacağız."

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç ile baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından Başbakanlık Merkez Bina'da ortak basın toplantısı düzenlediler. Erdoğan, gazetecilerin soruları üzerine Fransa parlamentosunda 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının inkarını suç sayan düzenlemenin kabul edilmesini değerlendirdi. Fransa'ya yönelik yaptırımları da açıklayan Erdoğan, şöyle konuştu: 

SESSİZ KALAMAYIZ: Fransa açısından çok büyük bir talihsizlik. İnsan haklarına tamamen ters. Fransa'da sözde soykırımı reddedenlerin, cezalandırılması yönündeki teklif, maalesef bütün uyarılarımıza, bütün yapıcı ikazlarımıza, tavsiye ve telkinlerimize rağmen, ulusal mecliste oylanarak kabul edildi. Bu tabii Türkiye-Fransa ilişkilerinde çok ağır ve telafisi zor yaralar açacaktır. Fransa halkının gerçekleri öğrenebilmesi asırlara sarih Türk-Fransız ilişkilerinin hedef alındığı bu girişimin tüm boyutlarını görmeleri için bilgilendirme çabalarımızı en geniş anlamda sürdüreceğiz. Tabii sadece Fransa halkını değil, Afrika'yı da bilgilendireceğiz, Orta Doğu'yu bilgilendireceğiz ve bugüne kadar unutturulmak istenen birçok oralardaki soykırımları bizler dünyadaki ülkeleri dolaşarak anlatacağız. Bu ırkçı, ayrımcı tavrı anlatacağız. Bizim tarihimizde böyle bir soykırım yok. Bunu kabullenmiyoruz. Ülkemizde resmi gayrıresmi olmak üzere 100 bin civarında Ermeni yaşamaktadır. Bunların bir kısmı vatandaşımızdır, bir kısmı vatandaş olmayıp şu anda ülkemizde bulunanlardır. Burada bir tespiti daha yapacağım, bazıları edebi mugayir olarak, tarih bilmeyenler ülkemde Yahudi soykırımından söz ediyorlar. Onlara da tarihi iyi okumalarını telkin ediyorum, Endülüs'ten kaçıp da Türkiye'ye gelip, Türkiye'de kabul gören Yahudileri, ecdatlarına bir sorsunlar. 

İLK ETAP: Bu yaptırımlar ilk etaptır. Bu ilk etaptır. Altını çizerek ifade ediyorum bu ilk etaptır. İlk aşamadır. Yasanın Fransa'daki seyrine göre yeni tedbirler de gündeme gelecek ve tarafımızdan hiçbir tereddüte mahal bırakmaksızın kararlılıkla uygulanacaktır. 

TARİHİMİZLE GURUR DUYUYORUZ: Biz, tarihimizle gurur duyuyoruz. Bizim veya bizi, sıkıntıya düşürecek bir tarihimiz yok. Tarihimizde yaşanan her türlü hadise ile yüzleşiyor, akademik, bilimsel anlamda tarihin aydınlatılmasını her zeminde en güçlü şekilde savunuyoruz. Defaatle söyledik, biz 'bütün arşivlerimizi açtık varsa başkaları da açsın ve gelsin bütün tarihçiler, hukukçular, siyaset bilimcileri buralarda çalışsınlar' dedik. Tarih, parlamentolarda oylamalarla yazılmaz, olsa olsa tarih parlamentolarda oylamalarla çarpıtılır. Tarihi çarpıtanları tarihi hadiseleri, siyasi istismar aracı olarak kullananları tarih de halklar da affetmeyecektir.

'Misafirimi aç bıraktım' 

Başbakan Erdoğangazetecilerden arka arkaya gelen soru üzerine, "Zannediyorum bu soru ev sahibi arkadaşlarımın 2. soruyu sormalarını ortadan kaldırmıştır. Çok değerli misafirimi şu ana kadar aç bıraktım. Kendisine yemek ikramında bulunacağım ve ayrıca da anamuhalefet lideri Kılıçdaroğlu ile de randevumuz var" diye gülerek sözlerini noktaladı.

İşte ilk etap yaptırımlar

Erdoğan, "Tabii Fransa ile ilişkilerimizi gözden geçiriyoruz. Bundan sonraki Fransa'nın tavrına göre biz de önlemlerimizi, tedbirlerimizi, tedricen etap etap hayata geçireceğiz" diyerek, yaptırımları şöyle sıraladı:

1 Şu anda istişareler için Paris Büyükelçimizi Ankara'ya çağırıyoruz. 

2 Şu andan itibaren ikili düzeyde gerçekleştirilmesi ön görülen siyasi, askeri, ekonomik mahiyetteki karşılıklı ziyaretlerle, seminer, eğitim, kurs, personel değişimi gibi faaliyetleri iptal ediyoruz. 

3 AB çerçevesindeki eşleştirme projelerinde Fransa ile artık işbirliğine gitmeyeceğiz. 

Çolpan'ın katledildiği günde çok manidar... 

- 1979'da Fransa'nın başkenti Paris'te Türkiye'nin Paris Turizm Ataşesi merhum Yılmaz Çolpan'ın bir terör saldırısıyla katledildiği günde gerçekleşmiş olması ayrıca anlamlıdır, manidardır. Bu nasıl bir anlayıştır, nasıl sulandırılmış bir oylamadır, anlamak mümkün değildir. Kararı Türkiye olarak şiddetle kınıyoruz.

- Asırları mütecaviz bir ilişki ağı olan Türkiye ve Fransa şu anda maalesef farklı bir yönetimin, sadece siyasi hesaplar içinde olan, yaklaşan seçimlerin hesabı içinde Sarkozy'nin ne yazık ki bu seçimler için feda ettiği bir süreçtir. Bu oylama Türkiye'den ziyade Fransa'ya, Fransa halkına, Fransa'nın inşa edildiği ilkelere büyük haksızlık. Ne yazık ki Fransız ihtilalinin simgeleri olarak bilinen özgürlük, eşitlik, kardeşlik ilkeleri bugün bizzat Fransa parlamentosu tarafından ayaklar altına alınmıştır. Herhalde bundan sonra Fransa Voltaire'i de Montesquieu'yu da konuşmaz. 

- Bu oylamada, cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde ırkçılık vardır, ayrımcılık vardır, yabancı düşmanlığı üzerinden siyaset yapma vardır. Fransa'da sırf kişisel ihtiraslar, sırf seçim kazanmak uğruna Türk düşmanlığı, Türkiye düşmanlığı, genel anlamda da İslamofobia üzerinden prim elde etme gayreti sadece Fransa adına değil, Avrupa ve Avrupa'nın savunduğu değerler adına da kaygı vericidir.

Asala öldürdü

Türkiye'nin Paris Turizm Müşaviri Yılmaz Çolpan, 22 Aralık 1979'da Paris'in Champs Elysees bulvarında, Ermeni terör örgütü Asala tarafından katledildi. Olayın ardından haber ajanslarına telefon eden bir kişi, Roma, Madrid ve Paris'teki eylemlerden "Ermeni Soykırımı Adalet Komandoları" adlı örgütün sorumlu olduğunu belirterek, "Türk Hükümeti Ermenilere hak tanımadığı için Avrupa'daki Türk diplomatlarını öldürüyoruz" demişti.

 

Kaynak: GAZETEVATAN http://haber.gazetevatan.com/turkiyeden-fransaya-8-buyuk-yaptirim/419463/1/Gundem




Bu haber 669 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,035 µs