En Sıcak Konular

BİNA YALITIMI HEM YENİ BİR SEKTÖR HEM DE TASARRUF DEMEK

22 Aralık 2011 21:28 tsi
BİNA YALITIMI HEM YENİ BİR SEKTÖR HEM DE TASARRUF DEMEK Türkiye'deki 18 milyon binanın yüzde 90'ı yalıtımsız durumda. Binalara yapılacak yalıtım, en az yüzde 50 enerji tasarrufu sağlıyor ve bu da yaklaşık 7 milyar dolar tasarruf anlamına geliyor.

Bina yalıtımı tasarruf demek

Türkiye'deki 18 milyon binanın yüzde 90'ı yalıtımsız durumda. Binalara yapılacak yalıtım, en az yüzde 50 enerji tasarrufu sağlıyor ve bu da yaklaşık 7 milyar dolar tasarruf anlamına geliyor.

Enerji ihtiyacının çok büyük bir bölümünü ithalat yoluyla karşılayan Türkiye'de enerji verimliliğinin önündeki en önemli engellerden birini binalardaki yalıtımsızlık oluşturuyor. Türkiye bulunan 18 milyon binanın yüzde 90'ı yalıtımsız.  Türkiye genelinde ısıtma ve soğutma için her yıl 13.5 milyar dolar harcandığı göz önüne alındığında yalıtımın bu miktarı azaltmada önemli bir çözüm olduğu belirtiliyor. Binalara yalıtım yapılması ile binaların enerji giderlerinin en az yüzde 50'si azaltılabilirken, bu da yıllık 7 milyar dolarlık tasarruf anlamına geliyor.

Söz konusu tasarrufu yapabilmek için bir dizi yasal düzenlemeler yapıldı. Bu çerçevede, 1 Ocak 2011 tarihinde yürürlüğe giren Enerji Kimlik Belgesi uygulaması, yeni binalarda ısı yalıtımını zorunlu hale getirdi. Mevcut binalar için de 2017 yılına kadar süre tanındı. Yine 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren daha önce 19 ilde uygulanmakta olan yapı denetim kanunu bütün illerde uygulanmaya başladı. Bu kanuna göre yeni binaların ısı yalıtımı tüm Türkiye genelinde denetleniyor ve yalıtımı olmayan binaların inşasına izin verilmiyor.

İZODER Yönetim Kurulu Başkanı Ferdi Erdoğan, yaptığı açıklamada, Türkiye'de yalıtım pazarının büyüklüğünün 5 milyar lirayı bulduğunu belirtti. Yalıtım sektörünün sürekli büyümeye ve gelişmeye açık bir sektör olduğunu ifade eden Erdoğan, Türkiye'de yalıtım bilincinin henüz oluşmadığına dikkati çekti. Ferdi Erdoğan, 20 ilde bin 326 kişiyle gerçekleştirdikleri araştırmada, katılımcıların yüzde 48'inin yalıtımın ne olduğunu bilmediğinin ortaya çıktığını söyledi. Erdoğan, ''Katılımcıların yüzde 52'lik kesimi ise 'yansıma', 'bir şeyin bozuk olması', 'yapışkan', 'birleştirme' gibi yalıtım kavramıyla doğrudan ilişkisi olmayan yanıtlar vermiştir'' dedi. Türkiye'deki yalıtım bilincinin oldukça düşük seviyelerde olduğunu vurgulayan Erdoğan, bu bilincin mutlaka artırılması gerektiğine dikkat çekti.

Cari açığın kapatılmasına da fayda sağlar
Birincil enerji kaynaklarında yüksek oranda dışa bağımlı olduğu dikkate alındığı zaman, Türkiye'de yalıtım sektörüne yapılacak her yatırımın cari açığın kapanmasına önemli katkı sağlayacağını vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti: ''İZODER olarak, yalıtım yatırımlarının vatandaşlarımızın ekonomik durumlarına katacağı artı değeri anlatmaya ve açıklamaya devam ederek yalıtımın önemini fark etmelerini sağlamaya çalışmaktayız. Binaların tümü yalıtımlı olsa, ekonomiye yılda 10 milyar lira katkı sağlanacaktır. Ayrıca yalıtım ile belirli bir zaman diliminde cari açığın bile kapatılması mümkün olacaktır. 2010 yılı rakamlarına bakıldığı zaman 71.6 milyar dolarlık dış ticaret açığının enerji ihtiyacımızın yüzde 75'inin ithalatından kaynaklandığı ve bu rakamın 34 milyar doları bulduğu ortaya çıkmaktadır.

Yine 2010 yılı verilerine göre ülkemizde tüketilen toplam enerjinin 13.5 milyar dolarlık bölümü, binaların ısıtma ve soğutmasında kullanılmaktadır. Yalıtım çalışmalarının hızlandırılması durumunda yüzde 50'nin üzerinde enerji verimliliğinin yakalanması mümkündür. Yüzde 50'nin üzerinde sağlanacak enerji verimliliği ile yaklaşık 7 milyar dolarlık tasarruf sağlanabilir. Enerjiyi ithal eden bir ülke olduğumuz için böylesine bir tasarruf, cari işlemler açığının da her sene en az 7 milyar dolara yakın azalması anlamına gelmektedir.''

 

Kaynak: MİLLİ GAZETE  http://www.milligazete.com.tr/haber/bina-yalitimi-tasarruf-demek-224949.htm



Bu haber 712 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,181 µs