En Sıcak Konular

FRANSA MECLİS'İ ''ERMENİ TEKLİFİNİ'' KABUL ETTİ

22 Aralık 2011 16:51 tsi
FRANSA MECLİS'İ ''ERMENİ TEKLİFİNİ'' KABUL ETTİ Fransa meclisi genel kurulu, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddinin suç sayılmasını öngören yasa teklifini kabul etti.Genel kuruldaki oturuma 577 milletvekilinden sadece 70’e yakını katıldı.

Fransa'daki Türkler ayakta

Fransa meclisi genel kurulu, "Ermeni teklifini" kabul etti. 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını reddetmeyi suç sayan yasa teklifi kabul edildi.

Yasaya göre, 'soykırım'ı inkar edenlere bir yıl hapis cezası ve 45 bin Euro para cezası verilecek. Artık 'soykırım' demeyen bilim insanları ve tarihçiler bile cezalandırılacak. Teklif, senatoda da oylanacak. 

Değişiklik önergeleri içinde yer alan ve "ifade özgürlüğünün ihlal edildiği" gerekçesiyle, yasa teklifinin, "Fransız kanunları tarafından tanınan soykırımların inkarının cezalandırılmasını" öngören birinci maddesinin iptal edilmesine ilişkin sunulan değişiklik önergesi kabul edilmedi.

Bu sonuç Türkiye'nin karşı çıktığı yasanın da çıkacağının işareti olarak kabul ediliyor.. Değişiklik önergesi, Fransız parlamentosunun daha önce hazırladığı ve "parlamentoların tarihi konularda yasa yapmamasını" isteyen rapora da atıfta bulunarak, yasa teklifinin 1 maddesinin iptalini talep ediyordu.

Fransa'nın Demokrasi Hareketi (MODEM) lideri Francois Bayrou, değişiklik önergesinin tartışılması sırasında söz aldı ve yasa teklifini "tehlikeli bir girişimi" olarak niteledi. Bayrou, teklife karşı olduğunu söyledi.

Değişiklik önergeleri içinde yer alan ve "Bilimsel ve üniversite araştırmalarının, cezai müeyyideden muaf tutulmasını" talep eden değişiklik önergesi, uzun tartışmaların ardından önergeyi veren milletvekili tarafından geri çekildi.

Hükümet adına konuşan Parlamento ile ilişkilerden sorumlu Bakan Patrick Ollier'in de bu değişiklik önergesine karşı çıkması ve geri çekilmesini istemesi dikkati çekti. 

Fransız meclisinde 577 milletvekili bulunuyor. Meclis genel kurulundaki oturumu yaklaşık 50 milletvekili izledi.

Fransa meclisi genel kurulu, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddinin suç sayılmasını öngören yasa teklifini kabul etti.

Genel kuruldaki oturuma 577 milletvekilinden sadece 70'e yakını katıldı. İki maddeden oluşan teklif, oy çokluğuyla kabul edildi.

Teklifin görüşülmesi yaklaşık dört saat sürdü.

7 Aralık'ta Fransa meclisi yasalar komisyonunda kabul edilen teklifin, başkanlık divanında hükümetin de itiraz etmemesi üzerine resmen gündeme alınması kararlaştırılmıştı. Yasa teklifinde, "Fransız yasaları tarafından tanınan soykırımların reddi, bir yıl ve 45 bin avro para cezasına çarptırılır" ifadesi yer alıyor.

Fransa parlamentosu, 29 Ocak 2001 tarihinde, "Fransa, 1915 yılındaki Ermeni soykırımını tanır" ifadesiyle kaleme alınan bir yasayı onaylamıştı.

Fransa meclisi, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddinin suç sayılmasını öngören bir yasa teklifini 2006 yılında onaylamıştı. Ancak Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, bu teklifin senatoya gelmesini engellediği için teklif yasalaşmamıştı.

Fransa'daki Sosyalistler, bu yasa teklifini Mayıs ayında senato gündemine getirmiş, ancak ezici bir çoğunlukla teklifin oylanma önerisi reddedilmişti.

Teklifin mecliste kabul edilmesi yasalaşması anlamına gelmiyor. Şimdi Senato'nun onayı gerekiyor.

Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçimleri nisan ayında yapılacak ve teklifi daha önce engelleyen Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin şimdi desteklediği teklif ile seçimleri düşündüğü yorumları yapılıyor. Sarkozy, cumhurbaşkanlığında ikinci dönemi garantilemek amacında.

ERMENİSTAN, FRANSA'YA TEŞEKKÜR ETTİ

Ermenistan, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddinin cezalandırılmasını öngören yasa tasarısını kabul eden Fransa'ya teşekkür etti.

Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbandyan, AFP'ye yaptığı açıklamada, "ülkesinin duyduğu minnettarlığı" ifade etti.

Nalbandyan, "Bir kez daha Fransa'daki en üst düzey yetkililere, meclise ve Fransız halkına minnettarlığımı ifade etmek isterim" dedi.

BOYER: "TÜRKİYE'NİN DİPLOMATİK TEHDİTLERİ KABUL EDİLEMEZ"

Genel kurulda ilk olarak, yasa teklifini kaleme alan, iktidardaki Halk Hareketi Birliği (UMP) Marsilya milletvekili Valerie Boyer söz aldı. Boyer konuşmasında, "yasa teklifine tepki olarak Türkiye'nin diplomatik tehditlerinin kabul edilemez olduğunu" söyledi. Fransız milletvekili, Türkiye'nin ekonomik yaptırım tehditlerinin Dünya Ticaret Örgütü ve AB kurallarına aykırı olduğunu iddia etti.

"Fransız iş adamları, Türkiye'nin tehditlerine boyun eğmesin" diyen Boyer, yasa teklifinin Türkiye'yi hedef almadığını ve AB uyum yasaları gereğiyle de gerekli olduğunu iddia etti.

FRANSIZ BAKANDAN İLGİNÇ ÖZÜR

Yasa teklifini sunan Boyer'den sonra Fransa hükümeti adına parlamento ile ilişkilerden sorumlu bakan Patrick Ollier konuştu. Fransız bakandan ilginç de bir özür geldi. Parlamentoyla ilişkilerden sorumlu Fransız bakan, Adalet Bakanının görüşmelerde olmayışından dolayı özür dileyerek, "Çünkü kendisi şuanda Cumhurbaşkanı ile birlikte bir uyuşturucu ile mücadele başlıklı bir toplantıda" şeklinde konuştu.

İktidar partisi Halk Harekat Birliği (UMP)'nin milletvekili Valeri Boyer'in ardından söz alan Parlamentoyla ilişkilerden sorumlu bakan, "Adalet Bakanının burada olmayışından dolayı sizlerden özür diliyorum. Çünkü kendisi şuanda Cumhurbaşkanı ile birlikte bir uyuşturucu ile mücadele başlıklı bir toplantıda" dedi.

Bakan şunları kaydetti: "Bugün sizlerin oylamasını istediğimiz önünüzdeki konu aslında yeni bir konu değil çok daha önce son üç yasama yılında çeşitli yasama teklifleriyle dikkatinize getirilmişti. Zaten sayın raportör Valeri Boyer de bunu sizin dikkatinize getirdi. Burada kanun tarafından soykırım olarak tanınan olayların aşağı derecede aşağılanmasının cezalandırılmasını ön gören bir kanundur."   

DIEFENBACHER: "HAYIR OYU VERECEĞİM"

Genel kurulda söz alan Fransa-Türk Parlamenter Dostluk Grubu Başkanı Michel Diefenbacher, "parlamenterlerin rolünün tarih yazmak olmadığını" belirterek, "teklife hayır oyu vereceğini" söyledi.

İktidardaki Halk Hareketi Birliği (UMP) üyesi Fransız milletvekili, "yasa teklifinin Fransız anayasasına aykırı olduğu" görüşünü dile getirdi.

Michel Diefenbacher, bu teklifin yasalaşması ve daha sonra yapılacak itirazla konunun anayasa mahkemesine gelmesi halinde, 2001 yılında kabul edilen yasanın da iptalinin gündeme gelebileceği uyarısında bulunarak, "Bu yasa teklifi Ermenilere de zarar verecek" diye konuştu.

İSVİÇRE DE İNKAR YASASINI TANIYOR

Fransa'dan sonra İsviçre'de 2003'de İsviçre Parlamentosu'nun alt kanadı olan Ulusal Konsey sözde Ermeni soykırımını tanıyan bir tasarıyı kabul ederek Fransa'dan sonra "Ermeni soykırımı"nı resmen tanımıştı.

İsviçre, 2005 yılında ise Ermeni olaylarının soykırım olmadığını söyleyenlere ceza öngören yasayı kabul etmişti.

Türkiye İsviçre'nin kararını bir nota ile protesto edip "kararı şiddetle kınadığını" açıklamıştı ve Türkiye ve Fransa arasındaki diplomatik ilişkiler sarsılmıştı.

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, 2004'de Türkgücü Derneği tarafından Winterhur'da düzenlenen bir konferansta Ermeni iddialarının aksini savunan bir tebliğ verince İsviçre makamları Halaçoğlu hakkında tutuklama kararı çıkarmıştı.

İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ise, 2005'de Lozan'da yaptığı konuşma nedeniyle İsviçre mahkemesince yargılanmış ve 2007'de 90 gün ertelenmiş hapis cezasına ve 3.000 İsviçre Frankı para cezasına çarptırılmıştı.

 FRANSA'DA TÜRKLER GÖSTERİ YAPIYOR

Teklife büyük tepki gösteren Türkiye, teklifin gündeme alınmasını önlemek için yaptığı girişimlerden sonuç alamadı. Hükümet dün, meclis başkanlık divanında, teklifin gündeme alınmasına itiraz etmedi.

İktidardaki Halk Hareketi Birliği'nin (UMP) Marsilya milletvekili Valerie Boyer tarafından hazırlanan teklifin meclisten onay alması bekleniyor.

ERDOĞAN AÇIKLAMA YAPACAK

Türkiye planlarını teklifin geçeceği öngörüsüyle yapıyor ve yaptırımlara yönelmeye hazırlanıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bugün ilk etapta alınacak önlemleri açıklamaya hazırlanıyor.

Erdoğan "2. etap, 3. etapta ne gibi yaptırımlarımız olacak onları da açıklayacağız'' dedi.

Bu adımlar arasında büyükelçilerin geri çağrılmasının ve Fransız şirketlerinin bazı kamu ihalelerinden dışlanmasının yer alabileceği bildiriliyor.

Erdoğan, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin desteğine sahip olan girişim için, "Sarkozy'nin oy hesapları üzerinde akla ziyan bu adımları, Fransa-Türkiye ilişkilerine zarar verecektir'' dedi. Başbakan, "Temennim odur ki... bu yanlışı Senato bundan önce olduğu gibi düzeltir ve Türkiye-Fransa ilişkileri yine aynı minval üzere devam eder. Aksi takdirde bugün Fransa'da 500 bin Ermeni varsa 550 bin de bizim Türk vatandaşımız var." diye konuştu.

Girişimi ülkede yaklaşan seçim kampanyasının faydacı bir uzantısı olarak niteleyen Türkiye, daha önce, ülkedeki büyükelçisini geri çekme tehdidinde bulunmuş, Başbakan Erdoğan ise Paris'in önce Cezayir ve Ruanda'daki ihlalleri incelemesi gerektiğini savunmuştu.

Girişime en baştan bu yana büyük destek veren Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin ise son günlerde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün telefonlarına çıkmadığı ortaya çıkmıştı.

Fransa meclisi, 2001 yılında ''Fransa, 1915 yılındaki Ermeni soykırımını tanır'' ifadesiyle kaleme alınan bir yasayı onaylamıştı.

Sarkozy de daha önceki açıklamalarında Türkiye'nin tavrını 'kolektif şekilde inkâr' olarak nitelerken bunun kabul edilemez olduğunu söylemiş,"Türkiye tarih ile yüzleşmeli" diye konuşmuştu.

Fransa'nın Türkiye'nin AB sürecine en eleştirel yaklaşan ülkelerin başını çekmesine rağmen, iki ülkenin yakın ekonomik ilişkileri bulunuyor.

 

Kaynak: MİLLİYET GAZETESİ  http://dunya.milliyet.com.tr/fransa-daki-turkler-ayakta/dunya/dunyadetay/22.12.2011/1478900/default.htm



Bu haber 610 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,454 µs