En Sıcak Konular

TÜRK - AMERİKAN BAHARI

9 Aralık 2011 22:31 tsi
TÜRK - AMERİKAN BAHARI İsrail ile bozulan ilişkilerin düzeltilmesinde Türkiye'nin İsrail'den daha çok çaba sarf ettiğini ifade eden Tan, ABD'nin tüm detayları bildiğini bu yüzden ABD ile olan ikili ilişkilerin etkilenmediğini söyledi.

Tan, iki ülke'de Bahar Dönemi yaşadığını belirterek, Bıden'ın ziyaretini övdü

Türk-Amerikan baharı

Türkiye daha çok çabalıyormuş

İsrail ile bozulan ilişkilerin düzeltilmesinde Türkiye'nin İsrail'den daha çok çaba sarf ettiğini ifade eden Tan, ABD'nin tüm detayları bildiğini bu yüzden ABD ile olan ikili ilişkilerin etkilenmediğini söyledi. 9 vatandaşımızı katleden ve bunun için özür dahi dilemeyen İsrail ile bozulan ilişkilerin, neden Türkiye tarafından düzeltilmek istendiği ise merak uyandırdı.

Füze sistemi ilişkileri pekiştirdi
 
Türkiye'nin NATO füze savunma sistemi içindeki erken uyarı radarına ev sahipliği yapmasının ABD ile olan ilişkileri daha güçlendirdiğinin altını çizen Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan, bölgede yaşanan gelişmelere ilişkin olarak da Türkiye'nin doğru tarafta yer aldığını söyledi. İki ülke arasındaki ilişkilerin tarihinde ilk defa bu kadar iyi olduğunu belirten Tan, ABD Başkanı ve Başkan Yardımcısının aynı dönem içinde Türkiye'yi ziyaret ettiklerini hatırlattı.
 
Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan, Türkiye-ABD ilişkilerinin ''bahar dönemini'' yaşadığını ve tarihinde ilk defa bir ABD Başkanı ve Başkan Yardımcısı aynı dönem içinde Türkiye'yi ziyaret ettiğini belirterek, ''ABD Başkanı Yardımcısı (Joe) Biden, geleneksel olarak, Türkiye ile ilgili konularda her zaman destekçimiz olmamıştır ama bu kez her konuda oldukça pozitif ve güçlü destekçiydi'' dedi.
 
Tan, Rumi Forum'un düzenlediği ''Türkiye, Ortadoğu'daki Gelişmiler ve Türk-Amerikan İlişkileri'' başlıklı konferansta konuştu.  Türkiye-ABD ilişkilerinin geldiği noktayı anlatan Tan, Ermeni tasarıları, İran'ın nükleer programı konusundaki taktiksel farklılıklar, İsrail'in Mavi Marmara gemisine baskını ve füze savunma sistemi gibi zorlu konuların hakim olduğu 2010 yılını ''çok kötü bir yıl'' olarak tanımladı.
 
Tan, bu yıl ise her şeyin olumlu anlamda ''ters yüz'' olduğunu belirterek, ''Şimdi ise ilişkilerimizde bahar dönemini yaşıyoruz'' dedi. Bunda, Ortadoğu'daki Arap ayaklanmalarının çok önemli rol oynadığını dile getiren Tan, ayaklanmalarla birlikte Türk ve ABD'li liderler arasında çok özel bir diyaloğun oluştuğunu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Barack Obama'nın defalarca telefon görüşmesi yaptığını ve bu durumun ortak kaygıların konuşulmasında da kolaylaştırıcı rol oynadığını dile getirdi.Tan, ikinci olarak, Türkiye'nin bölgesindeki yaşanan tüm süreçte doğru tarafta yer almasının da bunda etkili olduğunu ve bu durumun ABD tarafından takdir gördüğünü kaydetti. Büyükelçi Tan, ilişkilere Türkiye'nin NATO füze savunma sistemi içindeki erken uyarı radarına ev sahipliği yapmasının da olumlu etki oluşturduğunu dile getirdi.
 
"Mükemmel bir ziyretti''
 
Türkiye ile ABD ilişkilerindeki zorluklardan biri olan İsrail konusunda ise Tükiye'nin sorunun çözümü için çok çabaladığını ve bu süreçte şeffaf şekilde ABD tarafının da tüm detaylardan haberdar olmasını sağladığını belirten Tan, dolayısıyla İsrail ile sorunlar çözülmemiş olsa bile ABD'nin Türkiye'nin çabalarını bilmesi dolayısıyla ikili ilişkileri çok da etkilemediğini anlattı. Tan, ''Bugün görüyoruz ki iki ülke ilişkilerinin tarihinde ilk defa bir ABD Başkanı ve Başkan Yardımcısı aynı dönem içinde Türkiye'yi ziyaret etti'' dedi.


 

Kaynak: MİLLİ GAZETE {http://www.milligazete.com.tr/haber/turk-amerikan-bahari-223670.htm}



Bu haber 683 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,342 µs