En Sıcak Konular

MÜSİAD'DAN RADİKAL ANAYASA TASLAĞI

3 Aralık 2011 13:51 tsi
MÜSİAD'DAN RADİKAL ANAYASA TASLAĞI Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), mevcut Anayasanın içeriğini ve anlayışını yerlebir eden bir anayasa taslağı hazırladı.

MÜSİAD’dan radikal Anayasa önerisi  

MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, MÜSİAD’ın 6 ay gibi uzun bir zamanda hazırladığı “Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Önerisi”ni bir basın toplantısıyla açıkladı. Hazırlanan metinde Anayasadan ‘Türk’lük kavramı çıkartılıyor, anadilde eğitime yol açılıyor, değiştirilemez maddeler halkoylamasıyla değiştirilebiliyor!

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), mevcut Anayasanın içeriğini ve anlayışını yerlebir eden bir anayasa taslağı hazırladı. MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan’ın açıkladığı metin TÜSİAD’ın anayasa taslağı kadar keskin ifadeler içermese de, aynı mantığı bünyesinde barındırıyor. Taslakta Anayasa 177 maddeden 78 maddeye indiriliyor, ilk 3 değiştirilemez madde tek madde olarak veriliyor.

 MÜSİAD taslağında “Devletin şekli ve nitelikleri” başlıklı 1. madde şöyle:

1) Türkiye devleti, üniter bir Cumhuriyettir.
2) Türkiye Cumhuriyeti, insan haklarına dayanan, milli, demokratik, laik ve sosyal hukuk devletidir.
3) Bayrağı, beyaz ay yıldızlı al bayrak; milli marşı, İstiklal Marşı; başkenti, Ankara ve resmi dili Türkçedir.
4) Bu maddenin değiştirilmesi, Meclisin ve halk oylamasında seçmenlerin üçte iki çoğunluğunun oyuyla mümkündür.”

Doç. Dr. Abdurrahman Eren ve ekibine hazırlatılan Anayasa Önerisi, devletin şekline bile ‘değiştirilebilir’ hale getiriyor.
Öneride diğer dikkat çeken başlıklar ise şöyle:

* Din ve vicdan özgürlüğü, kişilerin inançlarını şiddet içermemek kaydıyla dilediğince yerine getirebilecekleri tarzda düzenlenmiştir. Bunun yanı sıra bu özgürlük, ebeveynin çocuklarına kendi dini inançları yönünde eğitim verilmesini isteme hakkını içerecek şekilde düzenlenmiştir. Dini hoşgörü ve inançlara saygı çerçevesinde, din kültürü ve ahlak dersinin zorunlu dersler arasında sayılması, ancak her ailenin ve kişinin kendi isteği doğrultusunda ilk ve ortaöğretim okullarında seçmeli din dersi istemesi kabul edilmiştir.

* Vatandaşlık tanımında Avrupa Vatandaşlık Sözleşmesi esas alınarak, şöyle bir düzenleme yapıldı: Madde 23, fıkra 2) “Türkiye devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıdır!”

* Eğitim hakkı kapsamında, eğitimin amaçları yeniden belirlenmiş, kılık kıyafet ve dini sembollerin eğitim hakkının özüne zarar verecek şekilde bir sınırlama nedeni olamayacağı hükme bağlanıyor.  Özel okulların devletin gözetim ve denetiminde belli bir din ya da dilin eğitimini verebileceği kabul ediliyor! Eğitim ve öğretim dilinin Türkçe olduğu kabul ediliyor ancak anadilde eğitim ve öğretim hakkı tanınıyor. Bu durum Öneride şu şekilde düzenlenmiş: “Eğitim ve öğretim dili Türkçedir. Türkçeden başka dillerde eğitim ve öğretim yapılması ile ilgili esaslar, taraf olunan uluslararası antlaşmalara (BM Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Sözleşmesi; Avrupa Sosyal Şartı; Amerikan İnsan Hakları Sözleşmesi vesaire) uygun olarak kanunla düzenlenir.”

* Milletvekili sayısı 600’e yükseltiliyor ve 100 milletvekilinin ülke seçim çevresinden seçilmesi öngörülüyor. Milletvekili seçilme koşulları arasından askerlik şartı kaldırılıyor, affa uğrayan suçlar istisna olmaktan çıkıyor ve seçilemeyecek suçların alt sınırı 5 yıla yükseltiliyor.

* Yasama dokunulmazlığının istisnaları azaltılıyor, dokunulmazlık kapsamından yargılama çıkarılıyor.

* 500 bin seçmen imza toplayarak kanun teklif edebiliyor, 2 milyon seçmen de Anayasa değişikliği önerebiliyor.

* Cumhurbaşkanlığı seçiminde aday belirlemede, milletvekilleri yanında 500 bin seçmene de aday gösterme yetkisi veriliyor.

* Milli Güvenlik Kurulu ve Yüksek Askeri Şura, Anayasal kuruluş olmaktan çıkarılıyor! Genelkurmay Başkanı, Milli Savunma Bakanına karşı sorumlu kılınıyor!

* Üniter devlet ilkesine bağlı kalarak, yerel yönetimlerin özerkliği ilkesi esas alınıyor ancak bölgeli ya da federal devlet modeli benimsenmiyor.

* Başkanlık sistemi önerilmiyor.

(YENİ MESAJ)

 

Kaynak: YENİ MESAJ  GAZETESİ {http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?haberno=11006057&tarih=2011-12-03}




Bu haber 785 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,302 µs