En Sıcak Konular

AÇLIK SINIRI 1000 TL SINIRINA DAYANDI

29 Kasım 2011 13:46 tsi
AÇLIK SINIRI 1000 TL SINIRINA DAYANDI TÜRK-İŞ'in araştırmasına göre Kasım ayında 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 927 TL ye yükseldi. Yoksulluk sınırı 3 bin TL'nin üzerine çıktı.

Açlık sınırı 927, yoksulluk sınırı 3 bin 18 TL

TÜRK-İŞ'in araştırmasına göre Kasım ayında 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 927 TL ye yükseldi. Yoksulluk sınırı 3 bin TL'nin üzerine çıktı. Kasım ayında mutfak enflasyonu bir önceki aya göre yüzde 1.46 artarken, yıllık artış yüzde 7.51 oranında gerçekleşti.  

TÜRK-İŞ tarafından, çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak için her ay düzenli olarak yapılan "açlık ve yoksulluk sınırı" araştırması açıklandı. Anayasada, asgari ücretin tespitinde göz önünde bulundurulmasına vurgu yapılan "çalışanların geçim şartları" konusunda önemli bir gösterge olan "açlık ve yoksulluk sınırı" çalışmasının Kasım 2011 ayı sonuçlarına göre; 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 926,58 TL'ye yükseldi.
Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı (yoksulluk sınırı) ise 3 bin 18,18 TL oldu.

Milyonlarca işçiyi ve ailesini doğrudan ilgilendiren asgari ücreti yeniden belirlemek üzere toplantıya çağırılan Komisyon'un 2012 yılında geçerli olacak "asgari geçim tutarı" kararı bu açıdan önem taşıyor. Çünkü tek bir işçi için "insan onuruna yaraşır" gelir düzeyi Kasım 2011 itibariyle bin 20,77 TL olarak hesaplanırken, geçmişte işveren-hükümet kesimi tarafından belirlenen ve halen geçerli olan net asgari ücret tutarı 658,95 TL oldu. 

MUTFAĞA KASIM'DA 13 TL EK YÜK GELDİ, YAŞAMA MALİYETİ 44 TL ARTTI

Fiyat artışları nedeniyle mutfağa Kasım ayında 13 TL ek yük gelirken, yaşama maliyeti bir önceki aya göre 44 TL arttı. Önceki yılın aynı döneminde açlık sınırı 861,86 TL ve yoksulluk sınırı 2 bin 807,36 TL olarak hesaplanmıştı. Bu tutarlar dikkate alındığında fiyat artışları son bir yılda mutfak harcamasına 65 lira ve toplam aile bütçesine 211 TL ek yük getirdiği ortaya çıktı. TÜRK-İŞ'in verileri temel alındığında Kasım 2011 ayı itibariyle "mutfak enflasyonu" ndaki değişim şöyle oldu:

"Ankara'da yaşayan dört kişilik bir ailenin gıda içinyapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 1.46 oranında arttı. Yılın ilk onbir aylık döneminde artış oranı yüzde 6.77 oldu. Gıda enflasyonunda oniki ay itibariyle artış oranı yüzde 7.51 oranında gerçekleşti. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 6.28 olarak hesaplandı."

 

Kaynak: ORTADOĞU GAZETESİ  http://www.ortadogugazetesi.net/haber.php?id=22014&haber=aclik-siniri-927-yoksulluk-siniri-3-bin-18-tl



Bu haber 672 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,981 µs