En Sıcak Konular

SİGARA ÜRETİCİLERİ VE DAĞITIM ŞİRKETLERİNE E-DEFDER GELİYOR

17 Kasım 2011 22:51 tsi
SİGARA ÜRETİCİLERİ VE DAĞITIM ŞİRKETLERİNE E-DEFDER GELİYOR Maliye Bakanlığı, sigara kaçakçılığıyla mücadele kapsamında sigara üreticileri ve dağıtım şirketlerine yeni bir yaptırım getiriyor.

Maliye'den sigaracılara e-defter kelepçesi!

Sigara üreticileri ve dağıtım şirketlerine yeni bir yaptırım geliyor

Maliye Bakanlığı, sigara kaçakçılığıyla mücadele kapsamında sigara üreticileri ve dağıtım şirketlerine yeni bir yaptırım getiriyor. Yılbaşından itibaren elektronik defter uygulamasını zorunlu tutacak. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Kaçakçılıkla mücadelede zorunlu e-defter uygulaması başlatacağız. Sigara üreticileri ve dağıtım şirketlerine e-defter uygulaması zorunlu olacak. Tebliğ hazırlandı, 2012 başından itibaren uygulamaya geçilecek" dedi.

Maliye Bakanlığı, sigara kaçakçılığıyla mücadele kapsamında sigara üreticileri ve dağıtım şirketlerine yeni bir yaptırım getiriyor. Buna göre sigara üreticileri ve dağıtım şirketleri, yılbaşından itibaren elektronik defter uygulamasına geçmeye zorunlu tutulacak. Bu kararı Maliye Bakanı Mehmet Şimşek açıkladı. Şimşek, "Kaçakçılıkla mücadelede zorunlu e-defter uygulaması başlatacağız. Sigara üreticileri ve dağıtım şirketlerine e-defter uygulaması zorunlu olacak. Bununla ilgili tebliğ hazırlandı. Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra, 2012 başından itibaren uygulamaya geçecek" diye konuştu. 

Şimşek, tütün mamulleri kaçakçılığı ile mücadele eylem planı kapsamında, Maliye Bakanlığı veya Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın sektörlere göre elektronik defter tutma zorunluluğu getirebildiğine dikkat çekerek, bu kapsamda "tütün sektöründe faaliyet gösteren üretici ve ana dağıtıcı firmalara elektronik defter uygulamasına geçme zorunluluğu getirileceğini" vurguladı. Şimşek, günümüzde artık kağıt üzerinde düzenlenen belgelerin yanında elektronik ortamda düzenlenen belgeler ile elektronik ortamda saklanan kayıtlar da ispat edici özellik kazandığını belirtti. Kuzey Avrupa ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkenin hala e-defter çözümleri üzerinde çalışmalar yaptıklarını da hatırlatan Şimşek, "Türkiye, 2012 yılı başında faaliyete geçireceği e-defter uygulaması ile dünyada bu alanda çalışmalar yapan önde gelen ülkeler arasında yerini alacak. Bu çerçevede, Vergi Usul Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu, Maliye Bakanlığı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na verdiği yetkiler çerçevesinde Elektronik Defter Genel Tebliğ Taslağı hazırlandı" diye konuştu. E-defterin uygulamaya geçilmesi için önce bir tebliğ yayınlanması gerekiyor. Resmi Gazete'de yayımlanacak tebliğin hazırlandığı belirtildi. Maliye ve Gümrük Ticaret Bakanlığı elektronik olarak tutulmasına izin verdikleri her defter için stardartları belirleyecekler. Önceden bu standartlar www.edefter.gov.tr internet adresinde ilan edilecek. Elektronik defter uygulaması ile ilgili tüm açıklamalar tebliğin Resmi Gazete'de yayımının ardından www.edefter.gov.tr adresinden ayrıca duyurulacak.

Elektronik defter nedir?

12 Nisan'da yapılan bir kanun değişikliğiyle elektronik defter, kanuna girdi. Sözkonusu uygulamayla ilgili, "Bu defterlerin açılış ve kapanış onaylarının şekli ve esasları ile bu defterlerin nasıl tutulacağı Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı'nca çıkarılacak müşterek bir tebliğle belirlenir" ve "Tacir, işletmesiyle ilgili olarak gönderilmiş bulunan her türlü belgenin, fotokopi, karbonlu kopya, mikrofiş, bilgisayar kaydı veya benzer şekildeki bir kopyasını, yazılı, görsel veya elektronik ortamda saklamakla yükümlüdür" hükmü getirildi. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na dönüştürülünce bu sorumluluğu Maliye ile birlikte Gümrük ve Ticaret Bakanlığı da paylaştı. Elektronik defter, vergi usul kanununa ve türk ticaret kanununa göre tutulması zorunlu olan defterlerde yer alması gereken bilgileri kapsayan elektronik kayıtlar bütünü olarak tarif ediliyor. Yeni düzenlemeyle, yevmiye defteri (günlük defter), defteri kebir(büyük defter), muavin defterler(yardımcı defterler), elektronik olarak tutulacak defterler olarak sayılıyor.(Gülümhan GÜLTEN / VATAN)

 

Kaynak: GAZETEVATAN http://haber.gazetevatan.com/maliyeden-sigaracilara-edefter-kelepcesi/411305/2/Ekonomi 



Bu haber 888 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,495 µs