En Sıcak Konular

AN GELİR ATTİLA İLHAN ANILIR!

17 Kasım 2011 18:46 tsi
AN GELİR ATTİLA İLHAN ANILIR! Cumhuriyet dönemi şiirimizin uzun soluklu şairi, roman ve öykünün toplumcu sesi Attilâ İlhan vefatının 6. yılında anıldı.

An gelir Attilâ İlhan anılır

Cumhuriyet dönemi şiirimizin uzun soluklu şairi, roman ve öykünün toplumcu sesi Attilâ İlhan vefatının 6. yılında anıldı.

Attilâ İlhan şiiriyle Türk şiirine gerçekçi bir bakış getirmiş, Türk şiirinde çok az şaire nasip olan büyük bir yer edinerek geniş halk kitleleri tarafından kabul görmüş büyük bir şairdir. İlhan, 10 Ekim 2005 yılında aramızdan ayrılmıştı. Birçok şiiri bestelenen şairin ölümünden sonra adının yaşatılması sürdürülmek amacıyla adına bir edebiyat ödülü konmuştu.
Çağdaş Türk şiirinin en önemli isimlerinden şair ve yazar Attila İlhan, ölümünün 6. yılında düzenlenen bir programla anıldı. Moderatörlüğünü ünlü şairin yeğeni oyuncu Kerem Alışık'ın yaptığı gecede İlhan'ın sevilen eserleri okundu.

"an gelir attilâ ilhan ölür"
Attilâ İlhan'ın meşhur şiiri An Gelir şöyle başlar; "an gelir paldır küldür yıkılır bulutlar / gökyüzünde anlaşılmaz bir heybet / o eski heyecan ölür / an gelir biter muhabbet / çalgılar susar heves kalmaz / şatârâbân ölür". Attila İlhan sevenlerinin bildiği gibi bu şiir şöyle biter; "görünmez bir mezarlıktır zaman / şairler dolaşır saf saf / tenhalarında şiir söyleyerek / kim duysa / korkudan ölür / -tahrip gücü yüksek- / saatli bir bombadır patlar / an gelir attilâ ilhan ölür" Anma gecesiyle Attilâ İlhan'ın 'ölmediği' gösterildi.

Salon tamamen doldu
Sefaköy Kültür Merkezi'nde ölümünün 6. yılında, Türk şiirinin kilometre taşlarından ünlü şair Attila İlhan'ı anma programı düzenlendi. Moderatörlüğünü şairin yeğeni Kerem Alışık'ın yaptığı programa; Attilâ İlhan'ın kardeşi Çolpan İlhan, Yıldız Teknik Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanı Prof. Dr. Yakup Çelik, senarist Safa Önal ve çok sayıda davetli geldi. Salon katılımcılar tarafından tamamen dolduruldu.

Duygu dolu anlar yaşandı
Attilâ İlhan'ın hayat hikâyesinin anlatıldığı sinevizyon gösterimi ile başlayan gece, ünlü şairin eserlerinin seslendirmesiyle devam etti. Kısa kısa konuşmalar yapan Çolpan İlhan, Safa Önal ve Prof. Dr. Yakup Çelik, İlhan'ın bilinmeyen yönlerini anlattı. Elvan Boran ve Mehmet Önder'in seslendirdiği ünlü şairin eserleri katılımcılara duygu dolu anlar yaşattı.

"Bana şiiri sevdiren Attilâ İlhan'dı"

Attila İlhan'ın Türkiye'ye mal olmuş biri olduğunu belirten Kerem Alışık, gecede İlhan'ı şiir ve eserleriyle andıklarını aktardı. Attilâ İlhan ile ilgili en unutamadığı anısının 'şiir' olduğunu ifade eden Alışık şöyle devam etti: "7 yaşımda bana şiir kitabını verip, beni şiire alıştırmasını ve bana şiiri sevdirmesini unutamıyorum. Ona şiirleri okurken titreyerek heyecanlanmam, unutamadığım anlardan biridir. Bana şiiri sevdiren Attilâ İlhan'dı" ifadelerini kullandı. Bu arada Haldun Taner'in ölümsüz eseri Keşanlı Ali Destanı isimli oyunla ilgili çalışmaların da devam ettiğini dile getiren Alışık, önümüzdeki günlerde oyunun izleyiciyle buluşacağını da aktardı. Attilâ İlhan'ın eserlerini yıllardır okuduğunu belirten Sadri Alışık Kültür Merkezi'nin en yaşlı öğrencisi Hüseyin Yağız; "İyi ki böyle bir insan dünyaya gelmiş" diye konuştu. Çok güzel bir gece olduğunu vurgulayan Burcu Gülek ise; "Attilâ İlhan'ı unutmak mümkün değil. Onu şiirleri ve eserleriyle anmak çok güzel oldu" dedi. Geceye, konuşmacı olarak sadece popüler dünyanın isimleri davet edilip edebiyat dünyasından şair ve yazarların davet edilmediği, bu eksikliğin Attilâ İlhan gibi bir şairin anma gecesine yakışmadığı gözlerden kaçmadı.

 

Kaynak: MİLLİ GAZETE  http://www.milligazete.com.tr/haber/an-gelir-attil%C3%A2-ilhan-anilir-221526.htm



Bu haber 975 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,260 µs