En Sıcak Konular

''VİCDANİ RET'' İHANETİ

16 Kasım 2011 16:06 tsi
''VİCDANİ RET'' İHANETİ PKK'nın da talepleri arasında yer alan,askerlik yapmayı reddeden kişilere 'vicdani ret hakkı' tanınmasıyla ilgili tasarı, Bakanlar Kurulu gündemine geliyor.

"Vicdani ret" ihaneti sahne alıyor

ADALET Bakanı Sadullah Ergin, PKK'nın da talepleri arasında yer alan ve Avrupa Konseyi tarafından dayatılan vicdani ret konusundaki çalışmanın en kısa sürede Bakanlar Kurulu'nda olacağını söyledi. Ergin, askerlik yapmayı reddeden kişilere 'vicdani ret hakkı'tanınmasıyla ilgili Milli Savunma Bakanlığı'nın bir çalışma hazırladığını belirterek, "Bu hafta içinde olmazsa önümüzdeki hafta içinde karar aşamasına gelinmiş olacak. Çok kısa süre içinde bunu Bakanlar Kuru'lunda görüşeceğiz" dedi.

 Adalet Bakanı Sadullah Ergin, PKK'nın da talepleri arasında yer alan ve askerlik sistemini alt-üst edecek olan çalışmanın en kısa sürede Bakanlar Kurulu'nda olacağını söyledi. Ergin, askerlik yapmayı reddeden kişilere 'vicdani ret hakkı'tanınmasıyla ilgili Milli Savunma Bakanlığı'nın bir çalışma hazırladığını belirterek, "Bu hafta içinde olmazsa önümüzdeki hafta içinde karar aşamasına gelinmiş olacak. Çok kısa süre içinde bunu Bakanlar Kurulunda görüşeceğiz" dedi.
 
Askerlik yapmayı reddeden kişilere 'vicdani ret hakkı'tanınmasıyla ilgili tasarı, Bakanlar Kurulu gündemine geliyor.
Açıklama, Adalet Bakanı Sadullah Ergin'den geldi; ancak Bakan detay vermedi. Ergin, "Bu hafta içinde olmazsa önümüzdeki hafta karar aşamasına gelinmiş olacak." dedi.
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, vicdani ret ile ilgili olarak Milli Savunma Bakanlığı'nın bir çalışma hazırladığını bildirdi. Bu konuda hafta içinde olmazsa gelecek hafta içinde karar aşamasına gelinmiş olacağını söyleyen Ergin, çok kısa süre içinde de çalışmanın Bakanlar Kurulu'nda görüşeceğini açıkladı.
Bu konunun öteden beri Türkiye'den beklenen bir konu olduğunu belirten Ergin, "Milli Savunma Bakanlığımız ile bu konuyu takip ediyoruz. Onlar belli bir hazırlık yaptıklarını ifade ettiler. Kısa süre içerisinde çalışmalarını Başbakanlık'a tevdi edecekler" dedi. 
VİCDANİ RET NEDİR?
Vicdani ret, bir bireyin politik görüşleri, ahlaki değerleri veya dinsel inançları doğrultusunda zorunlu askerliği reddetmesidir. Vicdani retçiler kendilerini antimilitarist ya da pasifist olarak tanımlayabilmektedirler.
AB VE VİCDANİ RET
Konuyla ilgili, 2006 yılında yapılan bir şikayeti değerlendiren AİHM, Türkiye'yi mahkum etmişti. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde mahküm olan Türkiye, askerlik yapmayı reddeden kişilere 'vicdani ret hakkı'tanınmasıyla ilgili çalışmayı tamamladı.
Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Türkiye'nin askerlik yapmayı reddeden kişilerin 'vicdani ret hakkı'için atacağı adımları belirlemesini istemiş ve Ankara'ya bunun için aralık ayına kadar süre vermişti. Vicdani retçi Osman Murat Ülke, defalarca hapis cezasına çarptırılmasını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşımış, AİHM de verdiği kararda Türkiye'yi tazminata mahkum ederek konuyla ilgili düzenleme yapılmasını istemişti.  
Yeni stratejiye göre davalar karar aşamasına gelmeden AİHM gündeminden düşürülmeye çalışılacak. Pilot davalar Türkiye aleyhine neticelendiyse diğer davalar da benzer neticeleneceğinden aynı gruptaki hatalar kabul edilecek. İç düzenleme gereken davalarla ilgili çalışmalar yapılacak. Mevzuatta iyileştirme, savunma yapmama ve dostane çözüm gibi seçenekler değerlendirilecek. 
AİHM, 2006 yılında Osman Murat Ülke'nin konuyla ilgili yaptığı başvuruda Türkiye'yi mahkum etmiş ve 11 bin Euro tazminata hükmetmişti. AİHM, verdiği kararda, askerlik yapmayı reddeden bir kişiye karşı insan onurunu küçük düşürücü muamelede bulunulduğunu, bunun da Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde güvence altına alınan 'kötü muamele ve işkenceyi önleyen'maddesinin ihlal edilmesi anlamına geldiğini kaydetmişti. Mahkeme, yasal bir düzenleme yapılması gerektiğini belirtmişti.

Kapatılan DTP tarafından vicdani ret hakkının verilmesi için kanun teklifi sunulmuştu. Türkiye'de 2008 yılına kadar 16'sı kadın olmak üzere toplam 86 vicdan" retçi çıktı. İlk kez 1989 yılında Tayfun Gönül, 155. maddeden yargılandı ve aldığı ceza, para cezasına çevrildi. Mayıs 2011'e kadar 37'si kadın olmak üzere toplamda 133 kişi vicdan" retlerini açıkladı.*

Yakışıksız, densiz bir teklif...

MHP Lideri Devlet Bahçeli, vicdani ret çalışmalarıyla ilgili "Türkiye'ye her an bir belanın sarkabileceği bir ortamda, bir Bakanın vicdani ret konusunu gündeme getirmesi kadar yakışıksız, densiz bir teklif söz konusu olamaz" dedi.

TÜRK Silahlı Kuvvetleri'nin üniter yapı, milli devlet, toprak bütünlüğünü koruma yolunda terörle mücadelesinin sürdürdüğü bir ortamda, Türkiye'nin komşu ülkelerinde ateşle o toplulukların sınandığı bir ortamda böyle bir teklifin getirlmesine tepki göstererek bu çalışmayı külliyen reddedeceklerini vurgulayan Bahçeli, "Anlaşılıyor ki artık milletin bugünkü siyasi iktidarı vicdanında ret dönemine giriyor demektir" dedi.(http://www.ortadogugazetesi.net/haber.php?id=21896)

 

*Kaynak: ORTADOĞU GAZETESİ  http://www.ortadogugazetesi.net/haber.php?haber=-34vicdani-ret-34-ihaneti-sahne-aliyor&id=21893



Bu haber 654 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,722 µs