En Sıcak Konular

KTTC'NIN 28. KURULUŞ YILI ÇOŞKU İLE KUTLANIYOR

16 Kasım 2011 15:51 tsi
KTTC'NIN 28. KURULUŞ YILI ÇOŞKU İLE KUTLANIYOR 15 KasIm 1983’te bağımsızlığını ilan eden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), 28. kuruluş yıl dönümünü bir haftaya yayılan etkinliklerle kutluyor.

KKTC'de coşku dolu kutlamalar

15 KasIm 1983'te bağımsızlığını ilan eden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), 28. kuruluş yıl dönümünü bir haftaya yayılan etkinliklerle kutluyor. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun, tebrikleri kabulüyle başlayan resmi törenlere Kıbrıs gazileri ile CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da katılıyor.
 
KKTC 28 yıldır ayak oyunlarına direniyor
Çeşitli planlarla Rumlara yamanmak istenen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, 28. yıl dönümünü çeşitli etkinliklerle kutladı.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), 28. kuruluş yıl dönümünü kutluyor. Kutlamalar, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun, Cumhurbaşkanlığında tebrikleri kabulüyle başladı. Tebrik kabulüne, KKTC devlet ve hükümet yetkililerinin yanı sıra, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, TBMM İdare Amiri Salim Uslu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Mehmet Erten, Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkan Yardımcısı Dursun Ertürk, Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Namık Kemal Zeybek, emekli Tuğamiral Aytekin Ersan başkanlığındaki Kıbrıs Barış Harekatı gaziler heyeti ile çeşitli kurum, kuruluş temsilcileri katıldı. Tebrik kabulünün ardından, Lefkoşa Atatürk Anıtı'nda tören düzenlendi. 

Yağmur engeli
Törende, protokol sırasına göre anıta çelenkler kondu, saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi, anıt özel defteri imzalandı. Buradaki törenin ardından, Dr. Fazıl Küçük'ün Anıt Mezarı'ndaki törene geçildi. Başkent Lefkoşa'da yapılacak resmigeçit töreni ise yağmur nedeniyle iptal edildi. KKTC'nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ise 28 yıldır ilk kez kutlama törenlerine katılamadı. Denktaş, KKTC'nin kuruluş yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamada, vatanlarının 28 yıldır bütün ayak oyunlarına rağmen ayakta durduğunu, Türkiye destek verdikçe de yıkılamayacağını söyledi. Bu arada, KKTC'nin kuruluş yıldönümü kutlamalarına katılan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, KKTC Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği'ni ziyaret ederek, dernek başkanı Ertan Ersan'dan dernek ve şehitler müzesi hakkında bilgi aldı.   

Türkiye desteği
Atalay burada yaptığı konuşmada, Türkiye'den su ile elektriğin adaya getirilmesi ve alt yapısının da geliştirilmesiyle 28. yaşını kutlayan KKTC'nin güçlü bir yapıya kavuşacağını ve Kıbrıs sorununun çözümünde elinin güçleneceğini belirtti. Atalay, Kıbrıs Türk tarafı ve Türkiye'nin çözüm için gerekli çabayı ortaya koyduğunu, Ocak ayında yapılacağı öngörülen 3'lü zirveyi de "sınav" olarak gördüğünü ifade etti. "Çözüm olur ya da olmaz" diyen Atalay, Türkiye'nin her şartta KKTC'nin ekonomik ve demokratik yapısının güçlenmesi için yanında olacağını vurguladı. 2014 yılında Türkiye'den KKTC'ye suyun, tüm dağıtım altyapısıyla tamamlanmış bir şekilde getirileceğini ve bu suyun tüm adaya yetecek seviyede olduğunu kaydeden Atalay, görüşmelerde bir çözüme ulaşılması halinde suyu tüm adayla paylaşmaya hazır olduklarını söyledi. 

Kılıçdaroğlu yavru vatandan AB'ye seslendi: Sözünü tut
"Türkiye Cumhuriyeti, Kıbrıs konusunda tek yürek" diyen Kılıçdaroğlu, Rumların doğal gaz ve petrol aramalarını da eleştirdi.
KKTC'nin kuruluşunun yıldönümü dolayısıyla KKTC'yi ziyaret eden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Türkiye Cumhuriyeti, Kıbrıs konusunda tek yürek. Buranın bağımsızlığını savunuyor" derken, Rumların doğal gaz ve petrol aramalarını eleştirdi. Kılıçdaroğlu, AB'ye, Kıbrıslı Türklere verdiği sözü yerine getirmesini istedi. KKTC'nin 28. kuruluş yıldönümü kutlamaları için adada bulunan Kemal Kılıçdaroğlu, Lefkoşa'daki törenin yağış nedeniyle iptal edilmesinin ardından tören alanından ayrılırken Kıbrıs gazileriyle sohbet edip hatıra fotoğrafı çektirdi ve gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

Tek yüreğiz
Kılıçdaroğlu, Kıbrıs sorununun çözülmesi için kararlı, sabırlı davranmak gerektiğini belirterek, "Türkiye Cumhuriyeti Kıbrıs konusunda tek yürek. Buranın bağımsızlığını savunuyor. Uluslararası arenada Kıbrıs'ın daha etkin bir konuma gelmesi, haklarının verilmesi için çaba harcıyor" dedi. Brüksel'e her gidişinde Doğrudan Ticaret Tüzüğü'nün yürürlüğe girmesini, bu konuda AB'nin Kıbrıslı Türklere söz verdiğini ve bu sözünün de yerine getirilmesi gerektiğini ısrarla söylediğini vurgulayan Kılıçdaroğlu şu ifadeleri kaydetti: "Ama işi biraz zamana yayıyorlar. Buradan onlara tekrar sesleniyorum, KKTC'den Referandum sonrasında eğer Kuzey Kıbrıs'taki yurttaşlar evet oyu verirlerse onları tanıyacağız, doğrudan ticaret ilişkilerini sürdüreceğiz demişlerdi. Buradan evet oyu çıkmıştır. O zaman verdikleri sözü yerine getirmesi gereken AB yetkililerinin sözlerinin arkasında durmasını istiyorum." CHP lideri, Güney Kıbrıs'ın izlediği politikayı nasıl değerlendirdiği sorusuna ise, "Doğru bulmuyorum özellikle doğal gaz ve petrol arama konusunda" yanıtını verdi.

Davete katılmadı

Öte yandan, eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile birlikte KKTC'de bulunan Kılıçdaroğlu'nun, Türk Büyükelçiliğince verilen resmi davete katılmaması dikkat çekti. Kılıçdaroğlu, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ile AKP'li TBMM İdare Amiri Salim Uslu'nun da davetli olduğu Türk Büyükelçiliği'ndeki programa katılmazken KKTC Başbakanı İrsen Küçük'ün verdiği öğle yemeğine gitmeyi tercih etti. Kılıçdaroğlu, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ı Deniz Feneri soruşturmasında "köstebek" iddiasıyla suçlamış, AKP'li TBMM İdare Amiri Salim Uslu ise CHP Milletvekili Kamer Genç'i tartaklayarak kürsüden indirmişti.

 

Kaynak: YENİÇAĞ GAZETESİ  http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/habergoster.php?haber=59131



Bu haber 1,066 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,609 µs