En Sıcak Konular

SURİYE İLE CEPHEYE İTİLİYORUZ

15 Kasım 2011 16:03 tsi
SURİYE İLE CEPHEYE İTİLİYORUZ Türkiye ve Suriye arasındaki ilişkiler tarafların açıklamalarıyla giderek daha da endişe verici bir hal alıyor

Cepheye itiliyoruz

Türkiye ve Suriye arasındaki ilişkiler tarafların açıklamalarıyla giderek daha da endişe verici bir hal alıyor

Arap Birliği'nin Suriye'nin üyeliğini askıya almasıyla tırmanan gerginlik, iki ülke dışişleri bakanının açıklamalarıyla çığırından çıktı. Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim "Libya değiliz" diyerek meydan okurken, Davudoğlu Suriye'ye karşı ulusal ve bölgesel platformları harekete geçireceklerini söyledi. Davudoğlu muhaliflerin Türkiye'de temsilcilik açmalarına da yeşil ışık yaktı.

Velid Muallim
Türkiye bize komplo kurmak istiyorsa buna hazırız
Muallim, Türkiye ile ilişkilerin geleceğinin Ankara'nın tutumuna bağlı olduğunu söyledi. Muallim, "Türkiye ile yakınlaşmaların devamını istiyorlarsa buna hazırız. Bu süreci durdurmak istiyorlarsa buna da hazırız. Komplo kurmak istiyorlarsa, buna da hazırız" dedi.

Arap Birliği'nin üyeliğini askıya alması sonrası Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim düzenlediği basın toplantısında "Libya değiliz" diyerek meydan okudu. "Arap Birliği yetersiz kaldı" diyen Muallim, "Her şeye rağmen Suriye'nin Arap dünyasının kalesi olmaya devam edeceğini belirtti.

Suriye'nin Libya olmadığını belirten Muallim, "Gelişmeler Suriye halkını endişlendirecek düzeyde değildir. ABD ve Batı'nın ekonomik yaptırımları da Suriye'yi etkilemez" dedi.

Arap Birliği'nin Suriye'ye karşı aldığı kararın yasadışı olduğunu iddia eden Muallim, "Arap Birliği'nin Suriye'ye karşı aldığı karar tüzüğüne de aykırı. Suriye'nin üyeliğinin askıya alınması sonrasında Arap planını uygulamaya sıcak bakmıyoruz" şeklinde konuştu.

'İçinde bulunduğumuz koşullara saygı duyulmada'
"Üyeliğimiz askıya alınırken içinde bulunduğumuz koşullara saygı duyulmadı" sözleriyle tepki gösteren Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Arap Birliği'nin Suriye'nin Arap dünyasındaki öneminin farkında olmadığını savundu.

Muallim, "Suriye bu zor koşullarda birliğinin öneminin farkındadır. Suriye diyalog yoluyla pek çok reformu hayata geçirmeye çalışıyor. Reformlarımız devam edecek ve insanlarımızın refahı için çaba sürdürmeye devam edeceğiz" dedi. Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, başkent Şam'da geniş katılımlı bir konferans düzenleyeceklerini belirterek, herkesin bu konferansa katılması için çağrıda bulundu.

Suriye Türkiye'den özür diledi
Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Arap Birliği'nin üyeliklerini askıya alması sonrasında Suriye'deki yabancı temsilciliklere yapılan saldırılardan dolayı özür dilediklerini söyledi. Muallim, "Bir dışişleri bakanı olarak, yabancı temsilcilere karşı yapılan saldırıları kabul edemeyeceğimi belirterek, özür diliyorum" dedi.

Ahmet Davutoğlu
Saldırılara karşı en kararlı tutumu alacağız
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye'deki diplomatik temsilciliklere yapılan saldırılara ilişkin olarak, bu saldırılara karşı en kararlı tutumu alacaklarını ve Suriye halkının haklı mücadelesinin yanında yer almaya devam edeceklerini söyledi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye'deki diplomatik temsilciliklere yapılan saldırılara ilişkin olarak, bu saldırılara karşı en kararlı tutumu alacaklarını ve Suriye halkının haklı mücadelesinin yanında yer almaya devam edeceklerini söyledi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Dışişleri Bakanlığının 2012 Yılı Bütçesi hakkında bilgi veren Davutoğlu, Türkiye'nin Şam Büyükelçiliği, Lazkiye Fahri Konsolosluğu ve Halep Başkonsolokluklarına yapılan saldırılara ilişkin açıklamalarda da bulundu.

Davutoğlu, "Buradan, hem de meclisimizin çatısı altında, Suriye yönetimine bir kez daha sesleniyorum; başkonsolosluklarımıza büyükelçiliklerimize yapılan saldırı gerekli diplomatik tepkilerle cevabını görmüştür ama biz bu saldırılara karşı en kararlı tutumu alacağız ve Suriye halkının haklı mücadelesinin yanında yer almaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Arap Birliği'nin son aldığı kararların, birlikte istişare de ettikleri, doğru kararlar olduğunu dile getiren Davutoğlu, "Çünkü artık bu mesajın Suriye yönetimine iletilmesi gerekiyor" dedi.

Fas'ta Arap Ligi ile Türk-Arap forumu toplantısında bu kararları ele alacaklarını kaydeden Davutoğlu, bundan sonra Suriye yönetiminin kendi halkına uyguladığı şiddeti sona erdirmesi ve reformları bir an önce hayata geçirmesi gerektiğini dile getirdi.

Davutoğlu, "Türkiye'nin bu konuda politikası net ve açıktır. Halkın haklı taleplerinin yanında yer alacağız ve Suriye yönetiminin bu baskısı karşısında da gerekli bölgesel ve uluslararası platformları harekete geçireceğiz" diye konuştu.

Muhalifler Türkiye'de temsilcilik açıyor
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Esad yanlılarının Türk misyonlarına saldırılarının ardından, Suriye Ulusal Konseyi üyeleriyle bir araya geldi. Görüşme 3 buçuk saat sürdü. Muhalifler görüşmeden memnun ayrılırken, Ankara'nın tam destek verdiği muhaliflerin yakın bir sürede Türkiye'de ofisler açması bekleniyor.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Suriye muhalefetine mensup grupların oluşturduğu Suriye Ulusal Konseyi üyeleriyle bir araya gelen Davutoğlu, Suriye'nin geleceğinin yine Suriye halkı tarafından belirlenmesi yönündeki ilkesini tekrarladı.  Görüşmede Suriye muhalefeti Arap Birliği'nin aldığı kararla bu çerçevede yapılan görüşmeleri önemsediklerini ve bu tür görüşmelerde bulunmayı arzuladıklarını belirterek, Türkiye'de de temsilcilik açma yönündeki isteklerini yineledi.

Rusya: Suriye'nin üyeliğinin askıya alınması yanlış karar
Rusya, Arap Birliği'nin Suriye'nin üyeliğini askıya almasına karşı olduğunu açıkladı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Arap Birliği'nin Suriye'nin üyeliğini askıya almasının yanlış bir karar olduğunu söyledi. Lavrov, Batılı ülkelerin, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ı iktidardan uzaklaştırmak için Suriyeli muhalifleri kullandığını belirtti.

Irak Hükümeti: Suriye ile ilgili karar çok tehlikeli

Irak Hükümeti, Suriye'nin Arap Birliği'ndeki üyeliğinin askıya alınmasının kabul edilemez ve çok tehlikeli olduğunu belirtti. Devlet Bakanı ve Hükümet sözcüsü Ali Debbağ, yaptığı açıklamada, Arap Birliği'nin geçtiğimiz cumartesi günü aldığı ve Suriye'nin Birlik içindeki tüm faaliyet ve toplantılara katılmasını önleyen ve üyeliğini askıya alan kararın kabul edilemez ve çok tehlikeli bir durum olduğunu söyledi.

 

Kaynak: MİLLİ GAZETE  http://www.milligazete.com.tr/haber/cepheye-itiliyoruz-221219.htm



Bu haber 727 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,126 µs