En Sıcak Konular

KUMARBAZ DEVLET!

13 Kasım 2011 13:24 tsi
KUMARBAZ DEVLET! Milli Piyango İdaresi, yaklaşık 20 milyon dolar harcayarak sayısal oyunlar sistemini, idarenin iletişim sistemini ve oyun terminallerini baştan aşağı yeniliyor.

Kumarbaz devlet

Kumar tutkusu toplumumuzda derin yaralar açmaya devam ediyor. Birçok yuva bu bağımlılık yüzünden yıkılırken, devletin bu kötü alışkanlığı bertaraf etmek için adım atması gerekirken, bunun tam tersi bir şekilde kumara ön ayak olması, kumarı hem yaygınlaştırıyor hem de resmiyet kazandırıyor.

Kumar tutkusu toplumumuzda derin yaralar açmaya devam ediyor. Birçok yuva bu bağımlılık yüzünden yıkılırken, aile faciaları yaşanıyor. Devletin bu kötü alışkanlığı bertaraf etmek için adım atması gerekirken, bunun tam tersi bir şekilde kumara ön ayak olması, kumarı hem yaygınlaştırıyor hem de meşruiyet kazandırıyor. Uzmanlar ise devletin bu duruma dur demesi gerektiğinin altını çiziyor.

Kumar popüler hale getiriliyor
Kumarın popüler hale getirildiğini belirten Yeşilay Genel Başkanı Av. Muharrem Balcı "Kumar bağımlılığıyla ilgili Yeşil ay dışında mücadele eden sivil veya resmi bir kuruluş maalesef yok. Kumar, bir dinlenme ve eğlence aracı olarak çocuk, genç ve yetişkin herkesi bekleyen bir tehlike olarak gündemimizden çıkmıyor. Üstelik her geçen gün popüler hale getirilmeye de devam ediyor. Asayiş Şube görevlilerimizde bu bela ile gece gündüz canla başla mücadele ediyor. Ancak bu mücadelenin sonunda herhangi bir olumlu sonuç alınması da mümkün olmuyor. Emniyet görevlileri, yaptırımı düşmüş yasadışı kumarla uğraşırken, devletin bazı kumarları da yasadışı kumara götüren yolun taşlarını döşüyor." dedi.

Kötülüklerin anası kim?
Balcı, "Hz. Peygamber, içki kötülüklerin anası demişti. Bunu söylediğinde içki bir endüstri haline getirilmemiş, evlerde üretilir durumda idi. Kumar, fal okları v.b. oyunlar da sektör halinde değildi ve sorumlusu da devlet değildi. Eğer Hz. Peygamber bugün yaşasaydı veya o meşhur Naat'ta çağrıldığı gibi Miraç'tan iner gibi gelip yanımızda olsaydı hiç şüphesiz "kötülüklerin anası devlettir" derdi. Sigara ve alkol tekelinde geliştiren ve insanlığa karşı suç işleyen devlet, henüz kumar konusunda yeteri kadar ayıkmadığından sadece Anayasanın 58. Maddesiyle yetiniyor, fakat uygulamıyor. Üstelik kumar markalarını okulların çatına çakarak Anayasasını reddediyor, yükümlülüklerini inkâr ediyor." şeklinde konuştu.

Bazı beşeri olaylar bulaşıcı hastalıklar gibidir
Selçuk Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Aydın da "Bazı beşeri olaylar bulaşıcı hastalıklar gibidir, karantina gibi gerekli tedbirleri almadığınız hallerde yaygınlaşır ve yıkıcı olur. Bu tür olaylar ile ilgili olarak önlemler almak her haliyle bir özgürlük ihlali değil, bir toplumsal düzeni sağlama gereğidir. Esasen toplumsal hayat, gerektiğinde genelin lehine en azından uç noktadaki bireysel taleplerden vazgeçme esası üzerine kurulu bir sistemdir. Bu vazgeçilecek şeylerin başında şüphesiz topluma olduğu kadar bireyin kendisi içinde zararlı olan kumar gibi davranışlardır. Bunlar sosyal düzen açısından kontrol altına alınmalıdır. Tarih boyunca yüksek tipli dinler önlem aldıkları gibi gelişmiş toplumlarda içki, kumar gibi olumsuz alışkanlıklar için tedbirler alıyorlar." şeklinde konuştu.

Devlet gelecek nesilleri tehlikeye sokuyor
Prof. Dr. Burhanettin Can da  "Türkiye'de klasik anlamdaki, birinci tür kumara yasal olarak savaş açılmıştır. Ancak ikinci tür kumar olan talih/şans oyunları (piyango, loto, süper toto, at yarışı, iddaa, kazı kazan gibi oyunlar) kanunla kurulmuş bağımsız ve ayrı tüzel kişiliği olan kamu kurumları (Milli Piyango idaresi, Türkiye Jokey Kulübü, Süper Toto Teşkilatı...) tarafından organize edilmekte ve de teşvik edilmektedir. Bu yaklaşım tarzıyla devlet toplumu ifsad edip, uyuşturarak ve gelecek nesilleri tehlikeye sokuyor. Bu nedenle devletin bu anlayıştan vazgeçmesi ve kumarbazları tedrici bir şekilde eğitime tabi tutarak topluma kazandırması gerekir. Buna uygun gerekli yasal değişikliği bir an önce yapmalıdır." dedi.

20 yıldır toplumsal sağlık sorunu var
Balıklı Rum Hastanesi Vakfı Anatolia Bağımlılık Tedavi Kliniği Şefi Doç. Dr. Ö. Ayhan Kalyoncu ise, "Kumar bağımlılığı; oyun olanaklarının artmasıyla birlikte yaygınlığı günden güne artan, genellikle gerektiği gibi tanı konulamayan, zor tedavi edilebilen ve bireyin yaşam alanını giderek artan biçimde kısıtlayan bir bozukluktur. Kumar oynama alışkanlığının psikopatolojik bir durum olarak kabul edilmesinden bu yana uzun süre geçmesine rağmen, bu durum ancak son 20 yıldır toplumsal bir sağlık sorunu olarak görülmeye başlamıştır." diye konuştu.

Devlet gelecek nesilleri tehlikeye atıyor
Prof. Dr. Burhanettin Can, "Türkiye'de klasik anlamdaki, birinci tür kumara yasal olarak savaş açılmıştır. Ancak ikinci tür kumar olan talih/şans oyunları (piyango, loto, süper toto, at yarışı, iddaa, kazı kazan gibi oyunlar) kanunla kurulmuş bağımsız ve ayrı tüzel kişiliği olan kamu kurumları (Milli Piyango idaresi, Türkiye Jokey Kulübü, Süper Toto Teşkilatı...) tarafından organize edilmekte ve de teşvik edilmektedir.." dedi.

Devlet anayasanın 58. maddesiyle yetiniyor
Yeşilay Genel Başkanı Av. Muharrem Balcı, "Kumar, bir dinlenme ve eğlence aracı olarak çocuk, genç ve yetişkin herkesi bekleyen bir tehlike olarak gündemimizden çıkmıyor. İnsanlığa karşı suç işleyen devlet, henüz kumar konusunda yeteri kadar ayıkmadığından sadece Anayasanın 58. Madde ile yetiniyor, fakat uygulamıyor. Üstelik kumar markalarını okulların çatına çakarak Anayasasını reddediyor, yükümlülüklerini inkâr ediyor." şeklinde konuştu.

Maliye Bakanlığı'ndan onaylı kumar
Sayısal oyun sistemi alt yapısının yetersiz hale gelmesi ve mevcut makinelerin ömrünü tamamlaması nedeniyle bir süredir sıkıntılar yaşayan İdare, 2012 yılına yeni sayısal makinelerle girmeye hazırlanıyor. İdare, yeni sistemle birlikte iletişim altyapısında da GSM operatörlerinden 3G hizmeti almaya başlayacak. Milli Piyango İdaresi Genel Müdürü Recep Biçer, bayilerdeki sayısal oyun makinelerinin 1996-1998 yılları arasında kurulduğunu, aradan geçen zaman içerisinde bu makinelerin performansının düştüğünü, teknolojisinin eskidiğini belirtti. Bu konuda gerek bayilerden gerekse vatandaşlardan bir çok kez şikayet geldiğini anlatan Biçer, ''Bu zamana kadar makineleri yenilemememizin nedeni özelleştirme çalışmalarıydı. 2003'te başlayan özelleştirme çalışmaları 2009'a kadar devam etti. Bugün itibariyle özelleştirmeye ilişkin yeni bir karar olmadığı için Maliye Bakanlığından sayısal makinelerin yenilenmesi onayını aldık. '' dedi.

Kumar oynamaya teşvik
Milli Piyango İdaresi, yaklaşık 20 milyon dolar harcayarak sayısal oyunlar sistemini, idarenin iletişim sistemini ve oyun terminallerini baştan aşağı yeniliyor. Yeni yılda, Sayısal Loto, Süper Loto, Şans Topu ve On Numara oyunlarının oynandığı bayilerdeki eski makinelerin yerine çok daha hızlı işlem yapan, dokunmatik ekranlı, 3G teknolojisine sahip makineler kullanılacak. Sistemlerin ve oyun makinelerinin yenilenmesiyle önümüzdeki yıl yüzde 25 hasılat artışı bekleniyor


Kaynak: MİLLİ GAZETE http://www.milligazete.com.tr/haber/kumarbaz-devlet-221041.htm


Bu haber 749 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,221 µs