En Sıcak Konular

FAY ''HAYALET' YIKIM GERÇEK

11 Kasım 2011 22:51 tsi
FAY ''HAYALET' YIKIM GERÇEK Van 7,2'lik depremden 17 gün sonra 5,6'yla sallandı. İki depremin ortak özelliği daha önce görülmemiş faylarda olması.

Fay 'hayalet' yıkım gerçek

Van 7,2'lik depremden 17 gün sonra 5,6'yla sallandı. İki depremin ortak özelliği daha önce görülmemiş faylarda olması.

Van önce 23 Ekim'de 7,2, dün de 5,6'yla sallandı. İki deprem 600'ü aşkın kişinin hayatını kaybetmesine neden olurken, 'hayalet fay' tartışmasını da başlattı. 7,2'lik deprem daha önce görülmemiş bir fayda oldu. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Erdik başkanlığındaki bir ekip 7,2'nin vurduğu Van'da incelemelerde bulunmuş ve bir ilke tanık olmuştu. Türkiye'de son yüzyılda, kayıtlara göre ilk kez ters faylanma sonucu bir deprem meydana gelmişti.

Depremin vurduğu yerlerde yaptıkları incelemede yüzeyde herhangi bir faya rastlamadıklarını belirten Erdik, "İlk kez böyle bir şeyle karşılaşıyoruz. Ancak bunun dünyada örnekleri var" demişti. Bir başka deyişle deprem önceden bilinmeyen bir fayda meydana gelmişti.

O depremden 17 gün sonra Van bu kez 5,6'yla sallandı. Deprem sonrasında ikisi otel 20'yi aşkın bina yıkıldı. Bu depremin 7,2'nin artçısı olduğu sanıldı ancak yine daha önce görülmemiş bir fay hareket etti.

Depremzede tepkisine gazlı müdahale
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın yıkılan Bayram Oteli'nin enkazında yaptığı incelemeler sırasında bir grup vatandaş, "yıkılmayan evlerinize girin" diyen Vali Münir Karaloğlu'nu protesto etti. Bakan Atalay'ın enkazdan ayrılmasının ardından polis depremzedelere biber gazıyla müdahalede bulundu. Rüzgârın etkisiyle yayılan gaz, enkazda çalışan ekipleri de etkiledi.

Bölgede bulunan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile beraberlerindeki Van Valisi Münir Karaloğlu, saat 11.00 sıralarında çalışmaları incelemek üzere Bayram Oteli enkazının önüne geldi.

Bayram Oteli enkazındaki kurtarma çalışmalarını izleyen 300 kadar depremzede, tam bu sırada bakanların yanındaki Vali Karaloğlu'nu görünce "Vali istifa" diye bağırdı. Bunun üzerine bakanlar Akdağ ile Yıldız, depremzedelerin yanına giderek onlarla görüşmek istedi. Kalabalıktaki öfkeli kişiler, "Vali Karaloğlu 'Deprem bitti, yıkılmayan evlerinize girebilirsiniz. Vali dediği için binalara girenler, yaşamlarını kaybetti" dedi.

Kalabalığın Vali'ye yönelik tepkileri sürerken, bu kez Bakan Atalay, "Bir dakika beni dinleyin" dedi. Ancak kalabalık tepkisini sürdürünce bakanlar bölgeden ayrıldı.

Bakanlar ayrıldıktan sonra tepkilerini sürdüren kalabalıktakilere polis dağılmaları uyarısında bulundu. Dağılmamakta direnen yaklaşık 300 kişi polislerle de tartışmaya başladı. Kalabalıkla polis arasında başlayan tartışma, kısa sürede büyüdü. Bunun üzerine polis, kalabalığa müdahale etti. Polisler direnen kişilere biber gazıyla müdahale etti. Biber gazı, rüzgarın etkisiyle yayıldı ve enkazda çalışan arama- kurtarma ve sağlık görevlilerini de etkiledi. Olaylar daha fazla büyümeden yatıştı.

 

Kaynak: MİLLİ GAZETE http://www.milligazete.com.tr/haber/fay-hayalet-yikim-gercek-220817.htm



Bu haber 646 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,956 µs