En Sıcak Konular

BERLUSCONİ'NİN ''İPİNİ'' VEKİLERİ ÇEKTİ

9 Kasım 2011 15:20 tsi
BERLUSCONİ'NİN ''İPİNİ'' VEKİLERİ ÇEKTİ 1990’lı yıllardan bu yana İtalyan siyasetine damgasını vuran ve 3 kez iktidara gelerek 10 yıl başbakanlık yapan Silvio Berlusconi, borç krizine yenik düştü.

İmparatorun çöküşü!

Çekirge bu kez sıçrayamadı

1990'lı yıllardan bu yana İtalyan siyasetine damgasını vuran ve 3 kez iktidara gelerek 10 yıl başbakanlık yapan Silvio Berlusconi, borç krizine yenik düştü. Berlusconi, aynı Yunanistan lideri Papandreu gibi kendi partisinden vekillerin isyanı yüzünden mecliste çoğunluğu kaybetti. İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, önümüzdeki aylarda yapılacak seçimde aday olmayacağını açıkladı.

Önce Arap Baharı ile Ortadoğu ve Kuzey Afrika yeniden şekillendi. Ardından sıra borç batağına sağlanan Avrupa'ya geldi. Yunanistan'da patlak veren ve kıtanın en büyük ekonomilerini bile sallayan kriz, sonunda "imparator" lakaplı Silvio Berlusconi'yi de vurdu. Siyasi başarılarından çok villasında verdiği "Bunga Bunga" isimli seks partileriyle manşetlerden düşmeyen, hakkında açılan sayısız yolsuzluk ve görevi kötüye kullanma davasına rağmen koltuğunu korumayı başaran ve yargı mensupları için her fırsatta, "Onlar sistemin kanseri" benzetmesini yapan İtalyan başbakanı son dönemde krizle baş edemediği gerekçesiyle ağır şekilde eleştiriliyordu. Kendi partisinden vekillerin Berlusconi'ye karşı isyan hareketi başlatarak partiden ayrılmalarının ardından dün de Berlusconi koalisyonunun küçük ortağı başbakana isyan bayrağını çekti. Kuzey Birliği'nin lideri ve Reform Bakanı Umberto Bossi, oylamaya saatler kala İtalyan basınına verdiği demeçte Berlusconi'yi istifaya davet etti. Bossi, yeni bir sağ koalisyon kurulmasını ve bu koalisyona da Berlusconi'nin genel sekreterinin liderlik etmesini istedi. İtalyan La Rapubblica gazetesi tarafından yapılan ankette de halkın yüzde 59'unun Berlusconi'nin görevden ayrılmasını istediği görüldü. 

'Hainlerin' yüzünü gördü 

İşte bu şartlar altında yapılan bütçe oylamasında muhalefetin çekimser oy kullanması sonrasında 308 evet oyu ile bütçe oylaması olumlu sonuçlandı. Ancak Berlusconi buz kesmişti... Çünkü meclisten güvenoyu alabilmesi için 316 oya ihtiyacı vardı. Bu sonuca göre Berlusconi kendisi için kritik bir hale gelen bütçe oylamasını meclisten geçirmeyi başarsa da, son dönemde partisindan ayrılan milletvekilleri nedeniyle çoğunluğunu kaybetti. Oylama sonrasında söz alan ana muhalefetteki Demokrat Parti (PD) lideri Pierluigi Bersani, hükümete seslenerek, "Artık çoğunluğunuz yok" dedi. Bersani, Berlusconi'ye de ülkesinin iyiliği için istifa etmesi gerektiğini söyledi. Şimdi imparatorun önünde iki seçenek var... Ya istifa ederek koltuğunu terk edecek ve yeni bir hükümet kurulmasına kapı aralayacak. Ya da muhalefetin vereceği gensoru sonrası güvenoyu almak için mücadele edecek. 

Kaderini önündeki kağıda yazdı: 'Hainler' ve 'İstifa'

Berlusconi oylama öncesinde, "Mecliste ölene kadar çarpışacağım. Hainlerin yüzünü görmek için bugünkü oylamayı bekliyorum" demişti. Oylamadan önceki gece de sabaha karşı 05:00'e kadar isyancı vekilleri kendisi lehinde oy kullanmaları için iknaya çalıştı. Oylama sırasında da İtalyan liderin stresi önündeki kağıda yansıdı. İtalyan Corriere Della Sera gazetesinin objektifi, Berlusconi'nin önündeki kağıda "zoom" yapınca Sinyor'un aldığı notlar da ortaya çıktı. Kağıtta, "Hainler" ve "İstifa" kelimeleri görülüyor. Bu da Berlusconi'nin tüm direnmesine rağmen istifa seçeneğini düşündüğünü gösteriyor. Kağıtta İtalyan başbakanının bundan sonraki seçenekleri de sıraladığı görülüyor. Buna göre Berlusconi önündeki seçenekleri şöyle görüyor:

1) Güvenoylamasına gitmek

2) Hemen istifa etmek

3) Teknokratlar hükümeti

4) Yeniden atama talebi

Berlusconi: "Yeniden aday olmuyorum"

İtalya'da dün Temsilciler Meclisi'ndeki 2010 yılına ilişkin devlet harcamaları bilançosunun oylamasını kazanmasına rağmen, çoğunluğu kaybettiği ortaya çıkan Başbakan Silvio Berlusconi, erken seçim tarihinin şubat ayı içinde olacağını, kendisinin ise aday olmayacağını açıkladı.

Başbakan Berlusconi, dünkü sonucun ardından "La Stampa" gazetesinden Mario Calabresi'ye verdiği demeçte, Avrupa Birliği'nin istediği taahhütler yasalaştıktan hemen sonra istifa edeceğini belirterek, "Bundan sonra sadece şubat ayı başında seçimlerin olacağını görüyorum. Ben bu seçimlerde aday değilim"
dedi.

Seçimlerde partisi olan Özgürlükçü Halk Partisi'nin (PdL) Genel Sekreteri Angelino Alfano'nun başbakan adayı olacağını ifade eden Berlusconi, Alfano'nun herkes tarafından kabul gören bir isim olduğunu kaydetti.

"Bir an önce gerekli ekonomik önlemleri onaylayarak, piyasaların isteklerine cevap vermek gerek" diyen Berlusconi, kısa süre önce AB liderler zirvesine katılmadan önce verdiği ekonomik reformların yasalaşma sözünü tutacağını aktardı.

Gazetenin haberinde, Berlusconi'nin siyaset sahnesinden çekilmesinin gerçekten "imkansız" bir düşünce olduğu ancak, başbakanın kesin olarak sona geldiği yorumu da yapıldı.

1994 yılında siyaset dünyasına atılan 75 yaşındaki Silvio Berlusconi, 3 kez başbakanlık koltuğuna otururken, bunlardan en uzunu 11 Haziran 2001 ile 17 Mayıs 2006 yılları arasındaki dönem oldu. Berlusconi'nin son başbakanlık dönemi ise 8 Mayıs 2008'de başlamıştı.

Bu arada merkez sağ koalisyonun küçük ortağı Kuzey Birliği Partisi (Lega Nord) de muhalefet partileri gibi bir an önce seçime gidilmesi gerektiği görüşünden yana tavır koydu.(VATAN)

 

Kaynak: GAZETEVATAN http://haber.gazetevatan.com/imparatorun-cokusu/409805/30/Dunya



Bu haber 711 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,061 µs