En Sıcak Konular

RUMLAR KIBRIS'TA ZAMANA OYNUYOR

1 Kasım 2011 18:37 tsi
RUMLAR KIBRIS'TA ZAMANA OYNUYOR Kıbrıs sorununun çözümü için New York'ta gerçekleştirilen üçlü görüşmelerin ilk gününde Rum tarafının BM'nin bu yılın sonuna kadar Kıbrıs sorununun çözümüne dair elle tutulur bir netice alma gayretinden rahatsızlık duyduğu öğrenildi.

Rumlar zamana oynuyor

Kıbrıs sorununun çözümü için New York'ta gerçekleştirilen üçlü görüşmelerin ilk gününde Rum tarafının BM'nin bu yılın sonuna kadar Kıbrıs sorununun çözümüne dair elle tutulur bir netice alma gayretinden rahatsızlık duyduğu öğrenildi.

Kıbrıs sorununun çözümü için New York'ta bir araya gelen Türk ve Rum tarafları, zirvenin ilk gününde farklı hava verdi. KKTC'nin görüşmelerden umutlu olduğu, Rum kesiminin ise pozisyonlarını koruduğu öğrenildi. Birleşmiş Milletler (BM) ise, New York'ta iki gün süre ile devam edecek olan zirvenin ilk gününü ëëumut verici, olumlu ve gayretli'' olarak değerlendirdi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'un ev sahipliğinde New York'un Manhasset bölgesindeki Greentree çiftliğinde yapılan görüşmelerin ilk günkü ayağı bitti. BM, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Güney Kıbrıs Rum lideri Dimitris Hristofyas'ın başkanlığındaki heyetler arasında süren görüşme trafiğini 'ëolumlu'' olarak değerlendirdi. Genel Sekreter Ban'ın Kıbrıs özel danışmanı Alexander Downer, "İlk gün umut verici, olumlu, gayretli geçti. BM bu görüşmelerden memnun'' dedi.

Birinci günün ardından basının karşısına çıkan Downer, Ban'ın Kıbrıs sorununun çözümüne büyük önem verdiğini dile getirdi. Downer, ilk gün yapılan zirvede taraflar arasında ëëhükümet ve güç paylaşımı, toprak, mülkiyet ile vatandaşlık'' olmak üzere 4 konunun ele alındığını bildirdi. Downer, taraflar arasında mekik diplomasi yapıldığını, Rum ve Türk heyetleri ile ayrı ayrı yapılan toplantılara kendisi ile birlikte BM Genel Sekreteri'nin siyasi işlerden sorumlu yardımcısı Lynn Pascoe'nin de bulunduğunu aktardı. BM'nin taraflar arasında uyguladığı mekik diplomasinin ise Türk heyeti tarafından teklif edildiği öğrenildi.  Diplomatik kaynaklardan elde edilen bilgiye göre, Türk tarafı ëëumutlu'' tavrını korurken Rumlar BM'nin bu yılın sonuna kadar Kıbrıs sorununun çözümüne dair elle tutulur bir netice alma gayretinden rahatsızlık duyuyor.

Downer: Hakem yada arabulucu değiliz
Genel Sekreter Ban'ın, görüşmelerin ikinci günü (bugün) Greentree'ye yerel saat ile 15.00'te geleceğini ve yaklaşık 6 saat süreyle iki liderle üçlü görüşme yapacağını aktaran Downer, ''Başından beri söyledik, bu müzakere sürecinde hakem ya da arabulucu olmayacağız, ama mümkün olduğunca yardımcı olmaktan memnunuz.

Bu yüzden öneri sunmadık, bizim yaptığımız, iki tarafla pozisyonları hakkında geniş bir şekilde konuşmak ve diğer tarafın pozisyonunu da anlayıp onlarla konuşmak. Böylece iki tarafın pozisyonlarının daha fazla anlaşılmasını sağlamak. BM onlara hiçbir şey dayatamaz, böyle bir niyetimiz yok'' diye konuştu.

Toplantıda ''neler başarıldığının ve neden sadece iki gün toplantı yapılacağının sorulması üzerine'', Downer, ''Aslında bugünkü görüşme sadece birkaç saat olacaktı, ama daha sonra Genel Sekreter bu toplantıdan gerçekten birşeyler çıkmasını istedi, sadece Cenevre'de ve New York'taki gibi bir toplantı olsun istemedi, o toplantılar 3-4 saat sürmüştü, bunda daha çok zaman olsun istedi'' diye konuştu.

Genel Sekreterin odaklanması gereken pek çok başka konu olduğunu, aynı şekilde iki liderin de pek çok konusu ve yapması gereken pek çok şeyi olduğunu söyleyen Downer, ''Bu iki gün bu meselelere odaklanmayla geçecek.

Görüşmelere ilişkin söylediklerimi de abartmıyorum, ben toplantıların olumlu, verimli ve azimli, gayretli geçtiğini söyledim. Buradaki atmosfer son derece olumlu oldu, müzakereler verimli oldu. Azimli görüşmeler oldu, zaten bu tür müzakerelerde de ihtiyacınız olan budur'' dedi.

 

Kaynak: MİLLİ GAZETE  http://www.milligazete.com.tr/haber/rumlar-zamana-oynuyor-220153.htm



Bu haber 753 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,385 µs