En Sıcak Konular

VAN DEPREMİ'NDE CAN KAYBI ŞU ANA KADAR 272

24 Ekim 2011 15:56 tsi
VAN DEPREMİ'NDE CAN KAYBI ŞU ANA KADAR 272 Merkez üssü Van’ın Tabanlı köyü olan 7.2 büyüklüğündeki depremde Van merkez ve Erciş ilçesinde 100’e yakın bina yıkıldı.Son belirlemelere göre 272 vatandaşın öldüğü,1300 kişinin de yaralı olduğunu açıklandı

Deprem Van'ı 7.2'yle vurdu

Merkez üssü Van'ın Tabanlı köyü olan 7.2 büyüklüğündeki deprem Doğu'yu salladı. Van merkez ve Erciş ilçesinde 100'e yakın bina yıkıldı. İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin son belirlemelere göre 272 vatandaşın öldüğünü, 1300 kişinin de yaralı olduğunu açıkladı Depremin gündüz saatlerinde olması can kaybını azalttı. Uzmanlar kaybın 700 ile 1000 kişi arasında olacağını söylüyor

Van'da dün saat 13:41 meydana gelen meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki deprem Diyarbakır, Şırnak, Siirt, Batman, Mardin ile Irak'ın kuzeyindeki Duhok ve çevre yerleşim birimlerinde de hissedildi. Van'da, merkez ilçeye bağlı Tabanlı köyü merkezli 7.2 büyüklüğündeki depremde Erciş ve Van merkezde 100'e yakın bina yıkıldı.

Ancak can kaybının 700 ile 1000 arasında olduğu tahmin ediliyor. Deprem sırasında bölgede büyük panik yaşanırken vatandaşlar geceyi sokakta geçirdi. 

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Erdik, Van Tabanlı'daki depremin büyüklüğünü ve yerini doğru verdiklerini dile getirerek, "Büyüklüğünü ilk olarak yerel olarak verdik, daha sonra revize ettik. Depremlerde önemli olanın büyüklük değil, şiddettir. Van'da şiddet 8 mertebesinde. 9 şiddetinin görüldüğü yerler de var" dedi. Prof. Dr. Mustafa Erdik, "Çok gururluyuz ki devletimiz ani bir refleksle bölgeye intikal etti ve her türlü tedbiri aldı. Türkiye'de bu tür intikallerin bu kadar süratli olduğunu, ben 40 yıldır bu işin içindeyim ilk defa görüyorum" diye konuştu. 

3-4 bin ağır hasarlı bina var 

Ağır hasarlı binaların tahmini olarak 3-4 bin arası olduğunu kaydeden Erdik, bunların hane değil, bina sayısı olduğunu da söyledi. Erdik, çok ağır hasarlı binalardan can kaybı beklenebileceğini de kaydederek, "Bu binalardan tahmini 664 tanedir. Bu binalar yıkık binalardır. Tamamen göçük değildir ama yıkık binalardır. Bir de tamamen yıkık bina dediğimiz daha çok betonarme binalar vardır. Bunlar da 50 adet gözüküyor" diye konuştu. Erdik, "Tahmini can kayıplarına bakarsak, bunlar bizim hiç istemediğimiz rakamlar... Bizim tahminimiz 710 civarında, ama bu 500 de olabilir, 1000 de olabilir. Bunlar çok tahmini rakamlar..." 

1976'daki depremde 3 bin 840 kişi ölmüştü

Büyük bölümü 1. derece, merkezi 2. derece olan Van'ın tarihinde büyüklüğü Richter ölçeğine göre 5.0'dan büyük 4 deprem var. 

İngiliz bilim adamları N.N. Abraseys ile C.F. Finkel'ın 30 yıllık çalışmasının sonucunda hazırlanan "Türkiye'de ve Komşu Bölgelerde Sismik Etkinlikler" başlıklı 1500-1800 yılları arasında meydana gelen depremleri ele alan kitaba göre Van Gölü'nün güneydoğusunda, 7 Nisan 1646'ta büyüklüğü tam tespit edilemeyen ancak şiddetli olarak tanımlanan bir deprem yaşandı. 1900'lü yıllardan itibaren bakıldığında ise 10 Eylül 1941'de merkez üssü Van-Erciş olan 5.9 büyüklüğündeki depremde 194 kişi hayatını kaybetti. 20 Ekim 1945'te Van merkezde meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki depremde ise binalarda hasarlar oldu ama can kaybı yaşanmadı. 16 Temmuz 1972'de yine Van merkez'de olan 5.2 büyüklüğündeki depremde ise 1 vatandaş hayatını kaybetti. Van dünden önce en büyük deprem acısını 24 Kasım 1976'da yaşadı. Van'ın Çaldıran ve Muradiye ilçeleri arasında meydana gelen ve 7.2 büyüklüğündeki depremde 3 bin 840 vatandaşımız hayatını kaybederken 497 kişi de yaralı olarak kurtarıldı.(İLKER AKGÜNGÖR / VATAN)

 

Kaynak: GAZETEVATAN  http://haber.gazetevatan.com/deprem-vani-72yle-vurdu/406567/1/Gundem

 



Bu haber 1,129 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,703 µs