En Sıcak Konular

DÜNYA ESAD'I SİLDİ

18 Ağustos 2011 21:15 tsi
DÜNYA ESAD'I SİLDİ İngiltere, Fransa, Almanya ve AB de Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a istifa çağrısı yapan ABD'ye destek verdi.

Dünya Esad'ı gözden çıkardı

İngiltere, Fransa, Almanya ve AB de Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a istifa çağrısı yapan ABD'ye destek verdi. Suriye'de demokratik dönüşümün başladığını vurgulayan ABD, halkın dış müdahaleye sıcak bakmamasına saygı duyduklarını belirtti.ABD Başkanı Barack Obama bugün yaptığı yazılı açıklamada, "özgürlük için gösteri yapan Suriye halkını katleden" Esad'ın görevini bırakması gerektiğini söyledi. 

Obama açıklamasında, "Suriye halkının iyiliği için Başkan Esad'ın görevden ayrılma zamanı gelmiştir" dedi.

Suriye hükümetinin ABD'deki hesaplarının dondurulduğunu belirten Obama ayrıca, Amerikan vatandaşlarının Suriye'de yatırım yapmasını ve bu ülkeden petrol ithalatını da yasakladı.

Böylece Obama, Suriye liderine görevini bırakması için ilk açık çağrısını yapmış oldu.

Obama'nın, ABD'nin Suriye Büyükelçisi Robert Ford'u geri çekmek gibi bir planınsa olmadığı belirtildi. AFP'ye konuşan ABD Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Tommy Vietor, "Ona orada ihtiyacımız var" dedi.

İsviçre bugün, hükümet aleyhinde gösteri yapan protestoculara karşı düzenlenen operasyonlar nedeniyle Şam yönetimine güçlü bir mesaj göndermek için Suriye büyükelçisini geri çektiğini açıklamıştı.

AVRUPA DA "BIRAK" DEDİ

Obama'nın istifa çağrısından kısa bir süre sonra İngiltere Başbakanı David Cameron, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Almanya Başbakanı Angela Merkel de Esad'ın artık görevini bırakması gerektiğini ifade etti.

Cameron, Sarkozy ve Merkel'in ortak açıklamasında, "Kendi halkına karşı vahşice askeri güç kullanan Esad'ın tüm meşruiyetini kaybettiğine ve artık ülkesine liderlik edemeyeceğine inanıyoruz" denildi.

Bu üç ülkeyle aynı dakikalarda bir açıklama yapan AB Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton da istifa çağrılarına katıldı. Ashton, “Suriye halkının gözünde meşruiyetini tamamen kaybeden Esad'ın istifa etmesi gerektiğini” belirtti.

YABANCI MÜDAHALE İSTENMEMESİNE SAYGILIYIZ

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da kameraların karşısına geçti. Clinton, Esad yönetiminin protestolara "boş vaatler ve korkunç bir vahşetle" karşılık verdiğini söyledi.   

Clinton ayrıca, Suriye halkının verdiği mücadeleye yabancı bir ülkenin karışmaması yönündeki arzusuna da ABD olarak saygı duyduklarını vurguladı.

Clinton da istifa çağrısını yineledi.

TÜRKİYE'YE BASKI ARTIYOR

Clinton, bu hafta içinde yaptığı açıklamada, Washington yönetiminin Esad'a "görevi bırak" demesinin şaşırtıcı olmayacağını söylemişti. Clinton ayrıca ABD'den ziyade Türkiye ve Suudi Arabistan gibi bölge ülkelerinin bu tarz bir çağrı yapmasının daha etkili olacağını da sözlerine eklemişti.

Bu değerlendirme üzerine Türkiye, "Biz neyi, ne zaman söyleyeceğimizi biliyoruz" yanıtını vermişti.

MGK'DAN SURİYE AÇIKLAMASI

ABD ve AB'nin Esad'ın istifasını istediği saatlerde düzenlenen Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısının ardından yapılan açıklamada, Suriye yönetimine operasyonları derhal durdurması çağrısında bulunuldu.

Suriye'de yaşanan can kayıpların ötürü duyulan üzüntünün dile getirildiği MGK açıklamasında, "Sivil halka yönelik şiddet ve güç kullanımı derhal durdurulmalıdır" ifadesine yer verildi.

İSTİFA ÇAĞRISI NE ANLAMA GELİYOR?
 
Diplomaside bir ülkenin liderine görevi bırakması çağrısının yapılması, en ciddi diplomatik yaptırımlardan birisi olarak gösteriliyor.

Diplomatik teamüllere göre bir ülke liderinin başka bir ülkenin liderini istifaya çağırması “Seni artık o ülkenin lideri olarak görmüyorum” anlamına geliyor.

İstifaya çağıran lider, bu mesajıyla, muhatabının bir devlet lideri olarak bütün meşruiyetini yitirdiğini ortaya koymuş oluyor. İstifaya çağırılan lidere özetle “Artık seni muhatap almam mümkün değil” deniyor.

Bir ülke devlet başkanının bir başka devlet başkanına böyle bir çağrı yapmasının ardından, bu çağrıya neden olan koşullar değişse bile iki ülke arasında ilişkilerin eski haline dönmesi pek söz konusu olmuyor.

Arap Baharı’nın başından bu yana ABD yönetimi, Mısır’ın devrik lideri Hüsnü Mübarek ve Libya lideri Muammer Kaddafi’ye de istifa çağrısı yapmıştı.(Hürriyet Planet)

 

Kaynak: HÜRRİYET GAZETESİ {http://www.hurriyet.com.tr/planet/18520815.asp}



Bu haber 722 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,953 µs