En Sıcak Konular

GENELKURMAY BAŞKANI DAHİL KARA DENİZ VE HAVA KUVVETLERİ KOMUTANLARI İSTİFA ETTİ

29 Temmuz 2011 19:26 tsi
GENELKURMAY BAŞKANI DAHİL KARA DENİZ VE HAVA KUVVETLERİ KOMUTANLARI İSTİFA ETTİ Genelkurmay'daki toplu istifa cumhuriyet tarihinde bir ilk.

G.Kurmay Başkanı istifa etti

Yüksek Askeri Şura öncesinde hükümet ve TSK arasındaki anlaşmazlık nedeniyle ve Balyoz tutuklusu generallerin emekli edileceğine dair iddiaların ardından Org. Koşaner istifa etti.

Koşaner'in istifasının ardından Kara Kuvvetleri Komutanı Erdal Ceylanoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Eşref Uğur Yiğit ve Hava Kuvvetleri Komutanı Hasan Aksay da istifasını açıkladı. Jandarma Genel Komutanı Necdet Özel'den istifa haberi yok.

Genelkurmay Başkanı Org. Işık Koşaner, istifasını "Gördüğüm lüzum üzerine" şeklinde açıkladı.

Genelkurmay'daki toplu istifa cumhuriyet tarihinde bir ilk. [1]

İstifaları Başbakan mı istedi?

Gazeteci Metehan Demir TSK'dan yaşanan depremi değerlendirdi:

"Bir süreden beri şehir efsanesi vardı. Genel Kurmay Başkanı'nın istifa edeceği yönünde. Biz bunu araştırmıştık ama söz konusu olmadığı bilgisini aldık. Belki de bardak en sonunda taştı. En önemlisi 43 tane amiralin tutuklu bulunması. Bu istifanın ben şehir efsanesi olabileceği kanaatindeydim. Zor dönemlerde birliklere moral vermek de komutanın görevleri arasında o nedenle ben istifa düşünmüyordum. Geçen seneki Yüksek Askeri Şura'da da buna benzer iddialar vardı. Demek ki bugün yapılan toplantılardan bir sonuç çıkmadı. Başbakan'ın seyahatinin ertelemesine de bakarsak bugünkü toplantıda bir sıkıntının olduğunu anlıyoruz. Komutanların emeklilik hakları tabii ki var. Sonuç olarak bu görevini bırakmaktır. Burada dediğim gibi Sayın Başbakan, Sayın Genel Kurmay Başkanı'na "artık anlaşamıyoruz bırakın" mı dedi yoksa Sayn Genel Kurmay Başkanı, Sayın Başbakan'a buraya kadar artık devam etmiyoruz" mu dedi bilmiyoruz. İlerleyen günlerde nasıl olduğu ortaya çıkacaktır.

Askerler genelde konuşmuyorlar. Geçen sene çok sancılı süren bir YAŞ yaşamıştık. Kimse çıkıp konuşmadı. Son 1 haftada Koşaner'in istifa edeceğini duymayan kalmamıştı şehir efsanesi anlamında ama istifa olmadı. Bu istifalar olduysa demek ki bugün köşkteki toplantıda ipler koptu." [2]

Şimdi ne olacak?

Genelkurmay Başkanı ile birlikte Deniz, Kara ve Hava Kuvvetleri Komutanları da istifa etti. Bu Türkiye tarihinde ilk kez görülen bir kriz.. Şimdi ne olacak? Koşaner'in yerine kim geçecek?

Işık Koşaner'den boşalan Genelkurmay Başbakanlığı'na kim gelecek?

Teamüllere göre Kara Kuvvetleri Komutanı'nın Genelkurmay Başkanı olması gerekiyor. Ancak Kara kuvvetleri Komutanı Erdal Ceylanoğlu'nun da istifa etmesi durumu zorlaştırdı.

Bu durumda Jandarma Genel Komutanı olan Necdet Özel'in önce Kara Kuvvetleri Komutanı olarak atanması, hemen ardından da Genelkurmay Başkanı olması bekleniyor. Özel eğer istifa etmez ve Genelkurmay Başkanı olarak atanırsa 2015'e kadar görev başında kalabilir. [3]

Işık Koşaner kimdir?

Koşaner bir ilke imza atarak Türkiye tarihinde ilk kez Genelkurmay Başkanı cezaevine ziyarette bulunmuştu. 2 Şubat 2011 tarihinde Orgeneral Koşaner, Deniz Kuvvetleri Komutanı ile Balyoz tutuklusu askerlerin konulduğu Hasdal Cezaevi’ni ziyaret etmişti. 29 general ve amiralin bulunduğu cezaevindeki sürpriz ziyaret 3 buçuk saat sürmüştü.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin 27'nci Genelkurmay Başkanı olan Orgeneral Işık KOŞANER 1945 yılında İzmir’de doğmuştur. 1965 yılında Kara Harp Okulundan, 1966 yılında Piyade Okulundan mezun olmuştur.

1976 yılına kadar Kara Kuvvetlerine bağlı çeşitli birliklerde; Takım ve Bölük Komutanlığı, Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığında öğretmenlik, Kıbrıs Barış Harekâtı’nda Komando Tugayında Takım Komutanlığı ve Tabur Karargâh Subaylığı, Genelkurmay Özel Harp Daire Başkanlığında Özel Tim Komutanlığı yapmıştır.

Orgeneral KOŞANER, 1978 yılında Kara Harp Akademisinden mezun olmuş, ardından kurmay subay olarak; Genelkurmay Özel Harp Daire Başkanlığında Karargâh Subaylığı, NATO Savunma Kolejini bitirmeyi müteakip İtalya / Napoli’deki Güney Avrupa Müttefik Kuvvetleri Komutanlığında Karargâh Subaylığı, 3’üncü Ordu Lojistik Başkanlığında Plan Koordinasyon Şube Müdürlüğü, İngiltere / Londra’da Savunma İncelemeleri Kraliyet Kolejini bitirmeyi müteakip Genelkurmay Strateji ve Kuvvet Plan Daire Başkanlığında Strateji Şube Müdürlüğü, 8’inci Piyade Tümeni 131’inci Piyade Alay Komutanlığı, Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığında Kurmay Başkanlığı görevlerini yürütmüştür.

1992 Yılında Tuğgeneralliğe terfi eden Orgeneral Işık KOŞANER bu rütbede; Kara Kuvvetleri Komutanlığı Lojistik Plan Daire Başkanlığı ile 1’inci Komando Tugay Komutanlığı görevlerinde bulunmuştur. 1996 yılında Tümgeneralliğe terfi etmiştir. Tümgeneral rütbesi ile Kara Harp Okulu Komutanlığı görevini yürütmüştür. 2000 yılında Korgeneralliğe terfi ederek sırasıyla; Millî Savunma Bakanlığı Müsteşarlığı ve Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı görevlerinde bulunmuştur.

2004 yılında Orgeneralliğe terfi eden Işık KOŞANER; 2004-2005 yılları arasında Ege Ordusu Komutanlığı, 2005-2006 yılları arasında Genelkurmay II’nci Başkanlığı, 2006-2008 yılları arasında Jandarma Genel Komutanlığı, 2008-2010 yılları arasında Kara Kuvvetleri Komutanlığı görevlerinde bulunmuş, 30 Ağustos 2010 tarihinden geçerli olarak Genelkurmay Başkanlığına atanmıştır.

Orgeneral Işık KOŞANER, Türk Silahlı Kuvvetleri Üstün Hizmet Madalyası, Türk Silahlı Kuvvetleri Üstün Cesaret ve Feragat Madalyası, Türk Silahlı Kuvvetleri Şeref Madalyası, Türk Silahlı Kuvvetleri Kıbrıs Üstün Cesaret ve Feragat Madalyası, Kore Cumhuriyeti Millî Güvenlik Liyakat Madalyası ve Pakistan İmtiyaz Nişanı sahibidir.

Bayan Nurdan KOŞANER ile evli olan Orgeneral Işık KOŞANER, iki çocuk babasıdır. İngilizce bilmektedir. [4]

Taraf gazetesi yazarı istifayı yazmıştı

Taraf gazetesi yazarı Emre Uslu, 8 Haziran'daki yazısında Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner'in AKP'nin genel seçimlerde tek başına iktidar olması durumunda istifa edeceğini yazmıştı.

İşte Emre Uslu'nun o yazısı

"Geçen hafta içinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner’in, Harp Akademileri Komutanı Org. Bilgin Balanlı ile birlikte sekiz subayın ifadeye çağrılmasına ilişkin Türk Silahlı Kuvvetleri’nde (TSK) görev yapan orgeneral ve oramirallerin görüşlerini aldığı basına yansımıştı. İddiaya göre Koşaner, “Aksi ispat edilene kadar herkes masumdur. Sürecin hassasiyeti ortada. Titiz olun” uyarısında bulunmuş.

Ankara’da Or’lar toplanınca huylanırım ben. Yine öyle yaptım. Bana 20 Şubat 2010’da (sondan bir önceki hamle) toplanan orgenerallerin çektiği istifa restini haber veren dostum ile konuştum. “Or’lar toplanmış, yine istifa resti mi çekecekler” diye sordum. Haber birkaç gün önce geldi: “Evet, kritik bir durum var Ankara’da.”

Dostumun anlattığına göre durum şu: “Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner tam bir karartma ve manüplasyon ablukası altında. ‘İstifa et’ baskısı had safhaya gelmiş durumda ve Koşaner’in istifa etmeyi düşündüğü ciddi ciddi bir ihtimal olarak değerlendiriliyor.”

Dostum olayın arkaplanını da anlattı. Normalde Koşaner yakın çevresine göre dikkatli bir legalist. Ben de aynı görüşteyim. Bu görüşümü 1 Temmuz 2010 tarihli Today’s Zaman’daki köşemde Koşaner analizi yazıp ifade etmiştim. Ancak şimdilerde Koşaner için durum biraz farklılaşmış gibi görünüyor.

Anlatılana göre İlker Başbuğ dönemindeki son YAŞ toplantısında alınan kararların etkisi şimdilerde görülmeye başlamış. Başbuğ kendisinden sonrasını garantiye almak için, özellikle İrtica İle Mücadele Eylem Planı’nda beraber hareket ettikleri iddia edilen Hasan Iğsız’ı Kara Kuvvetleri Komutanı yapmak istemişti. Ancak hükümet direnince Başbuğ Iğsız’ı atayamamıştı.

Koşaner’in Genelkurmay Başkanlığı dönemi için Başbuğ’un Aslan Güner ile birlikte hareket edip bir B Planı yaptığı iddia ediliyor. Buna göre Koşaner’in Genelkurmay Başkanlığı kontrol altında tutulmalıydı. Bu nedenle de Koşaner’in en yakın arkadaşı, demokrat kişiliğiyle bilinen Atilla Işık istifa ettirilmeliydi. Işık’ın Karargâh’ta yapılan birtakım siyasi müdahaleler konusunda Başbuğ ve ekibinin tersi bir tutum aldığı biliniyordu. Hatta başlatılacak hukuki sürece yardımcı olabileceğinden çekiniliyordu. Bu nedenlerle o dönem “karargâh medyası” devreye sokuldu ve Atilla Işık hükümet yanlısı birisi olarak lanse edildi." [5]

 

Kaynak: GAZETEVATAN

[1] {http://haber.gazetevatan.com/gkurmay-baskani-istifa-etti/391410/1/Gundem}

[2] {http://haber.gazetevatan.com/istifalari-basbakan-mi-istedi/391418/1/Gundem}

[3] {http://haber.gazetevatan.com/simdi-ne-olacak/391413/1/Gundem}

[4] {http://haber.gazetevatan.com/isik-kosaner-kimdir/391411/1/Gundem}

[5]{http://haber.gazetevatan.com/taraf-gazetesi-yazari-istifayi-yazmisti/391420/1/Gundem}



Bu haber 1,078 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,975 µs