En Sıcak Konular

EYALET ÇALIŞMALARINA CHP DE DAHİL OLDU!

28 Temmuz 2011 22:04 tsi
EYALET ÇALIŞMALARINA CHP DE DAHİL OLDU! ABD’nin ardından eyalet modeli arayışları Avrupa’ya yöneldi. AKP ve BDP ekseninde “özerklik için saha çalışmasına dahil olan” CHP’ye tepki yağıyor!

CHP de tezgaha düştü

ABD’nin ardından eyalet modeli arayışları Avrupa’ya yöneldi. AKP ve BDP ekseninde “özerklik için saha çalışmasına dahil olan” CHP’ye tepki yağıyor!
 
İŞTE O EKİPTEKİ MİLLETVEKİLLERİ
 İngiltere, K. İrlanda ve İskoçya’daki özerklik uygulamalarını yerinde inceleyecek olan 15 kişilik heyetin 8’i vekil... Yemin etmeyen BDP’liler de heyette AKP gibi 3 kişiyle yer buldu.
 - Levent Gök CHP
- Sezgin Tanrıkulu CHP
- Lütfi Elvan AKP
- Nursuna Memecan AKP
- Mehmet Tekelioğlu AKP
- Nazmi Gür BDP
- A. Levent Tüzel BDP
- Ayla Akat Ata BDP
 Ve diğerleri...
- Hasan Cemal (Gazeteci)
- Ali Bayramoğlu (Gazeteci)
- Cengiz Çandar (Gazeteci)
- Bejan Matur (Şair, yazar)
- Prof. Mithat Sancar (DGE)
- Prof. Dr. Sevtap Yokuş
- Yılmaz Ensarioğlu (SETA)
 
 “Kısmi yetki devri” örneği
Eyalet stajı için hukuki ve idari kadroları ABD’ye staja gönderen AKP’nin, “kısmi yetki devri uygulamaları” nın inceleneceği İrlanda ve İskoçya turuna CHP’yi de dahil etmesi, ana muhalefet partisini karıştırdı.

3 bayrak dalgalansa ne olur!
Darbecİ Kenan Evren’in 1983’te Bavyera ziyareti sonrası yaptığı “Türkiye de mutlaka eyalet sistemine geçmeli” açıklamasının ardından model arayışında gelinen son nokta, rejim tartışmalarını da alevlendirdi.
 
Gök’ten itiraf gibi savunma
Gezİye CHP adına katılan Levent Gök’ün açıklamaları da itiraf gibiydi: Geziden farklı anlamlar çıkarılmamalı. Her ülkenin şartları farklı. Bakış açılarını öğreniyoruz. Tüm bunları bir araya getirip rapor yazacağız.
 
Onur Öymen: Özgürlük, demokrasi gibi laflarla rejim değiştirilecek
İngiliz sistemine göre İrlanda, İskoçya ve Galler’in özerk statüleri var ama İngiltere’de Anayasa yok zaten. İngiltere’de Anayasa çalışması yapmak akla aykırı! Türkiye onu örnek alabilir mi?
 
Şahin Mengü: Anlaşılıyor ki, Kılıçdaroğlu özerkliğe ısınmaya başlamış
Özerklik imparatorlukta olur, ulus devlette olmaz. CHP’nin bu işe girmesi yanlış. 2 kişi katılacaksa Sezgin Tanrıkulu ve Levent Gök olmamalıydı. Anlaşılıyor ki, Kılıçdaroğlu özerkliği tartıştıracak.
 
İsa Gök: Coğrafyamızda emperyalist ekmeğine yağ mı süreceğiz!
Milletimiz ayrıştırılmak isteniyor. Kendi coğrafyamızda  “emperyalist ülkelerin enerji ihtiyacına dönük sınır değişiklikleri politikasına uygun proje üretme” yi son derece yanlış buluyorum.
 
 Eyalet çalışmalarına CHP de dahil oldu!
 Aralarında 2 CHP’li milletvekilinin de bulunduğu bir heyet İrlanda ve İskoçya’daki  eyalet sisteminin Türkiye’ye uygun olup olmadığını araştırıyor
 
12 Eylül darbesinin mimarı Kenan Evren’in açılımını yaptığı eyalet sisteminin hayata geçirilmesi için son rütuşlar yapılıyor. Türkiye’den aralarında milletvekilleri, akademisyenler ve gazetecilerin olduğu bir grup; İngiltere, İrlanda ve İskoçya’da “kısmi özerklik ve Britanya merkezi hükümetinin bazı yetkilerinin devri” konusunda “saha çalışması” yapıyor. Milliyet’in haberine göre, Demokratik Gelişim Enstitüsü’nün düzenlediği 5 günlük program kapsamında AKP’li CHP’li ve henüz Meclis’te yemin etmemiş BDP’li milletvekillerinin de yer aldığı heyet, IRA, Güney Afrika ve İskoçya (kısmi yetki devri) örneklerini yerinde inceliyor. Heyette milletvekilleri Lütfi Elvan (AKP), Nursuna Memecan (AKP), Mehmet Tekelioğlu (AKP), Levent Gök (CHP), Sezgin Tanrıkulu (CHP), Ayla Akat Ata (BDP), Nazmi Gür (BDP), Levent Tüzel (BDP) yer aldı. Heyette ayrıca gazeteciler Hasan Cemal, Ali Bayramoğlu, Bejan Matur, Cengiz Çandar, Prof. Dr. Mithat Sancar, Prof. Dr. Sevtap Yokuş (Kocaeli Üniv. Hukuk Fakültesi) ve Yılmaz Ensaroğlu da (SETA Vakfı İnsan Hakları ve Hukuk Koordinatörü) var.
 
Model arayışı
YENİÇAĞ’ın konuyla ilgili sorularını cevaplandıran, CHP Ankara Milletvekili Levent Gök,  bu geziden farklı anlamlar çıkarılmaması gerektiğini söyledi. Gök, “Bu her şeyden önce akademik bir çalışma. Akademisyenlerin, gazetecilerin ve sivil toplum kuruluşlarının katıldığı bu çalışmaya bizlerde katılıyoruz. Katıldığımız toplantılarda diğer ülkelerde neler yaşanmış onları öğreniyoruz. Yaşadıklarından çıkardıkları sonuçları ve deneyimlerini bizlere anlatıyorlar. Biz de bunları dinliyoruz” şeklinde konuştu. Her ülkenin deneyimlerinin ve bunun doğrultusunda modellerinin farklı olduğunu ifade eden Gök şunları söyledi:  “Güney Afrika’da yaşananlar farklı, İrlanda’da yaşananlar farklı. Dolayısıyla ülkelerin çözümleri ve modelleri bir kere birbirine uymuyor. Her ülkenin oluşturacağı modeller çok farklıdır. İrlanda modeli Güney Afrika’ya uymayacaktır. İşte tüm bunları katıldığımız toplantılarda diğerlerinden dinliyoruz. Onların kendi bakış açılarını öğreniyoruz. Tüm bunları da bir araya getirip rapor yazacağız.”

Evren başlatmıştı
Kenan Evren’in talimatıyla 1983 yılında ülkenin 8 eyalete bölünmesiyle ilgili bir kararname hazırlanmıştı. Daha sonra bu çalışmasını savunan Evren, şunları kaydetmişti: “Cumhurbaşkanı iken Bavyera’yı ziyarete gitmiştim. Baktım üç bayrak çekmişler. Bir Türk, öteki Alman bayrağıydı. Bu üçüncüsü ne bayrağı diye sordum. ’Burası Bavyera Eyaleti, onun bayrağı’dediler. Birçok ülkede bu var. Amerika da böyle yönetiliyor. Pakistan da. Yönetim zorlaşınca ülkeler eyaletlere bölünüyor. Türkiye’de mutlaka eyalet sistemine geçecek.”

Şahin Mengü: Anlaşılıyor ki Kılıçdaroğlu özerkliği tartışacak
 CHP eski Manisa Milletvekili Şahin Mengü, CHP’nin özerklikle ilgili bir saha çalışmasına katılmasının baştan itibaren yanlış olduğunu söyledi. Mengü, CHP’nin kırmızı çizgilerinin Anayasanın ilk 4 maddesi ve bu maddelerin arkasından dolaşılacak yapılacak her türlü anayasa değişikliğine karşı gelmesi gerektiğini ifade etti. Mengü, “Katılan kişiler bakımından da zaten Sezgin Tanrıkulu dünya görüşü olarak özerklikten, Kürdistan’ın bağımsızlığından ve giderek de bağımsız devlet kurulmasından yana olan biri. Levent Gök de öyle bir avukattır. Özerklik konusunda çalışması olan biri değildir. Sıradan, bir dönem vekillik yapmış, il başkanlığı yapmış onda da çok başarılı olamamış, vergilendirmede hayat standardı varken az vergi vermek için vergi kaydını Ankara’nın kazalarında gösteren bir arkadaştır” ifadelerini kullandı. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun silah dışındaki çözüm söylemini de hatırlatan Şahin Mengü şöyle konuştu: “Bunları bir araya getirdiğimiz zaman anlaşılıyor ki CHP Özerkliğe sıcak bakmaya başlamıştır. Birincisi bu çok tehlikeli bir boyuttur. İkincisi, birazcık tarih bilgisi olan herkes bilir ki, Osmanlı imparatorluğu döneminden bugüne kadar tarihçiler ve siyaset bilimciler özerk bölge nedir, özeklik nedir, merkezi yönetim nedir bunu çok iyi bilirler. Türk tarihinde özerk bölgeler vardır ama İmparatorluk döneminde vardır. Ulus devlete geçildikten ve Cumhuriyet ilan edildikten sonra böyle bir şey yoktur.” Mengü, özerklik konusunda tarihi bilgimizin çok fazla olduğunun altını çizerek, İngiltere’den bu konuda bir şey öğrenebilineceğini tahmin etmediğini kaydetti. Mengü, sözlerini şöyle tamamladı: “Biz özerklik yüzünden Girit’i kaybettik. İngilizlerden bu konuda bir şey öğreneceğimizi tahmin etmiyorum. Bu kadar demokrasi’den yana olan İngilizler neden Kıbrıs adasındaki deniz üssünden bir türlü vazgeçmezler. Giden arkadaşlar bu soruyu sorarlar mı bilemem ama eğer gitmesi gereken varsa da bu iki kişi değildi. Anlaşılıyor ki Kılıçdaroğlu özerkliği tartıştıracak.”

ABD projesinin ekmeğine yağ sürer
 CHP Mersin milletvekili İsa Gök, aralarında CHP’li milletvekillerinin de bulunduğu eyalet gezisini değerlendirdi. Gök, Türkiye’nin bu sorunu 1984’den beri ciddi olarak yaşadığının altını çizerek, “Bu önümüze yeni gelmiş bir şey değil. Bu sorunun ABD projeleri ile bağlantılı olduğunu görmezden gelmek büyük bir yanılgıdır. Bu sorunun çözümü için de İrlanda, İspanya gibi farklı modelleri de çok da anlamlı bulmam” diye konuştu. İsa Gök, Türkiye’nin üniter ve devlet yapısıyla, Anadolu halkının kendi bileşenleriyle özgün bir yer olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu: “Bu ülkede ulusal kurtuluş mücadelesini beraber vermiştir. Önümüze dayatılan proje ile Türkiye 74 milyon insanının ayrıştırılmasına zorlanmaktadır. Bu çalışmalar çok dikkati yapılması gereken çalışmalardır çünkü AKP’nin açılım adı altında yaptığı projenin bir devamı izlenimi yaratıyor bende.” Gök, “Eğer ki bu, açılım politikasının devamı şeklinde gündeme gelecek ise, Amerikan projesinin ekmeğine yağ sürmek olur. Türkiye bu sorununu kendisi çözmek zorundadır” dedi. Gök, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Grupların tavırlarıyla ve ferdi istekleriyle, hele hele bizim coğrafyamızda emperyalist ülkelerin kendi enerji ihtiyacına dönük sınır değişiklikleri politikalarına uygun proje üretmeyi son derece yanlış buluyorum.”

Öymen: Amaç rejim değişikliği
 CHP eski milletvekili Onur Öymen, “İngiliz sistemine göre İrlanda, İskoçya ve Galler’in özerk statüleri var ama İngiltere’de Anayasa yok zaten. İngiltere’de Anayasa çalışması yapmak akla aykırı. Türkiye onu örnek alabilir mi?” dedi. Türkiye’de hiçbir partinin ülkenin üniter yapısını tartışmaya açabilecek bir çalışmanın içinde olmaması gerektiğini belirtti. Öymen şunları söyledi: “Bence önemli olan Türkiye’de yapılmak istenen Anayasa değişikliğinin tarafı olabilir misiniz? Devletin üniter yapısını, birliğini, ulus devlet anlayışını tartışmaya açacak bir çalışmanın içinde olur musunuz? Bülent Arınç ne dedi, Cumhuriyet hariç her şeyi değiştirebiliriz. Hiç kimse de kalkıp bu kendisinin kişisel görüşüdür demedi” Öymen Türkiye’nin çok tehlikeli bir süreçte olduğunu vurgularak, “Anayasa değişikliği ile Türkiye’de rejim değişikliğine gidilecektir. Burada özgürlükler, demokrasi gibi lafların arkasında rejim değişikliğine gidiliyor” dedi.(Haber : Fatih Erboz - Yeniçağ)

 

Kaynak:



Bu haber 942 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,389 µs