En Sıcak Konular

HUKUK MHP'YE ŞANTAJ'I SEYRETTİ

21 Mayıs 2011 23:57 tsi
HUKUK  MHP'YE ŞANTAJ'I SEYRETTİ MHP, kasetlerin yayınlanmasını engellemek amacıyla 17 Mayıs’ta mahkemeye başvurdu. Mahkeme ise 2 gerekçeyle talebi reddetti

Hukuk şantajı seyretti

MHP, kasetlerin yayınlanmasını engellemek amacıyla 17 Mayıs’ta mahkemeye başvurdu. Mahkeme ise 2 gerekçeyle talebi reddetti

1 DAHA ORTADA YAYINLANMIŞ HERHANGİ BİR GÖRÜNTÜ YOK

2 YASADA ŞANTAJ VE TEHDİT İÇEREN YAYINLARIN ENGELLENMESİ YOK

MHP’nin 6 üst düzey yöneticisinin istifası üzerine siyasi kulislerde şantajın başarılı olduğu yorumları yapıldı. Şantajın başarılı olması, MHP’nin bu görüntülerin yayınlanacağı duyurulan sitelere yönelik engelleme taleplerinin mahkemece reddedilmesini yeniden gündeme getirdi. Yasada, internet sitelerinin müstehcenlik gibi birçok nedene dayanılarak kapatılması düzenlenirken özel hayatı ihlal eden veya şantaj içeren yayınları yapan sitelerin kapatılacağına ilişkin hüküm bulunmaması nedeniyle hukuk, şantajcılara engel olamadı. TİB de MHP’li Ekici’nin görüntülerinin yayınlanmasının ardından “inceleme” başlattı.

Bahçeli’nin tepkisi

MHP lideri Devlet Bahçeli önceki akşam CNN Türk’te katıldığı programda şantaj mektubunun internet sitesinden kaldırılmasına yönelik taleplerinin reddedildiğini, bunun gerekçesinin ise “olay olmamıştır henüz” şeklinde açıklandığını dile getirdi. Bahçeli, “Mahkeme kararı, yıllardır bağımsız yargı reformunun gerçekleşmemesi ve son yıllardaki yargıdaki siyasallaşmanın bir sonucu. Bu mahkeme kararlarına göre internet aracılığıyla istediğiniz şantajı yapabilirsiniz, ne kadar inandırabilirseniz. Bunun önüne kim geçecek? Bunu Türkiye, halk bekliyor. Türkiye bu kadar kuralsız, iktidarsız yönetilemez” dedi.

“Yayınlanmamış, engellenmez”

MHP’yi sarsan kasetler “Farklı Ülkücülük” adının yer aldığı çeşitli internet sitelerinden yayınlanıyor. İlk görüntüler 27 Nisan’da yayınlandı ve Genel Başkan Yardımcıları Metin Çobanoğlu ile Recai Yıldırım istifa etti. İkinci dalga 10 Mayıs’ta geldi ve Genel Başkan Yardımcısı Bülent Didinmez ile eski İstanbul İl Başkanı İhsan Barutçu istifa etti. Bu iki olayda da yargı ilk önce devreye girmedi.
Ardından MHP lideri Devlet Bahçeli’ye 18 Mayıs’a kadar süre veren bu siteler, aksi takdirde 6 üst düzey MHP’linin özel görüntülerini yayınlayacaklarını duyurmuştu. Bunun üzerine MHP’nin avukatı Hamit Kocabey, 17 Mayıs’ta mahkemeye başvururak şantajın yapıldığı farkliulculuk.weebly.com ile twitter.com/farkliulkuculuk adreslerine erişimin engellenmesini talep etmişti. Ankara 14. Sulh Ceza Mahkemesi hakimi Pervin Tanıl ise bu talebi aynı gün reddetti. Hakim Tanıl kararında, 5651 sayılı İnternet Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkındaki Kanun’a göre, bir sitenin ancak “intihara yönlendirme, çocukların cinsel istismarı, uyuşturucu kullanımını kolaylaştırma, sağlık tehlikeli madde temini, kumar, müstehcenlik, fuhuş ve Atatürk aleyhine suçlar” içermesi halinde erişimin engellenebileceğine dikkat çekti.

“Site engellenemez”

Kararda, söz konusu görüntülerin henüz internet ortamında yayınlanmamış olduğu için içeriğinin bu yasada sayılan suçlardan birine girip girmediği konusunda bir değerlendirme yapılamayacağı savunuldu. Kararda şantaj ve tehdit nedeniyle sitenin kapatılması talebi ise “bu içeriğin kanunda düzenlenen suçlardan olmadığı” gerekçesiyle reddedildi.

‘Düzenleme kasıtlı olarak yapılmıyor’

Bilişim hukuku uzmanı AÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Kerem Altıparmak, Türkiye’de internet üzerinden yapılan yayınlarda özel hayatın gizliliğini koruma konusunda düzenlemelerin “kasıtlı” olarak yapılmadığını belirterek “Müstehcenlik nedeniyle çok sayıda siteye çok kolay engelleme kararları veriliyor. Üstelik bu kararları mahkeme bile değil TİB kendisi verebiliyor. Buna karşın özel hayatın gizliliğine müdahele niteliğine ilişkin yayınlarla ilgili karar alınamıyor. Bir yayın müstehcen olmayabilir ama özel hayatın gizliliğini ihlal edebilir. Buna ilişkin hiç koruma yok. İyi niyet yok burada” dedi.

Farklı kararları da var

Mahkemelerin keyfi kararlar verdiğini ve yasada “bölücülük” nedeniyle herhangi bir sitenin erişiminin engellenmesi yer almamasına rağmen Kürtçe yayın yapan Azadiya Welat gazetesinin sitesinin engellendiğini kaydeden Altıparmak “Ayrıca 5651 sayılı yasada yer almayan, örneğin hakaret içeren yayınlarla ilgili bazı hukuk mahkemeleri 5651 sayılı yasayı değil de Hukuk Muhakemeleri Usul Kanunu’nu uygulayarak engelleme kararları veriyor” dedi. Bu arada TİB, MHP ’li Ekici’nin görüntülerinin internet sitelerinde yayınlanmasının engellenmesi için inceleme başlattı. Yani şantaj başarılı olduktan sonra inceleme gelmiş oldu.(Kemal Göktaş - VATAN)

 

Kaynak: GAZETEVATAN {http://haber.gazetevatan.com/hukuk-santaji-seyretti/378790/9/Siyaset}

 



Bu haber 704 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,867 µs