En Sıcak Konular

BULDAN'DA 3 BİN DOKUMA TEZGAHI HURDACILARA GİTTİ

22 Mayıs 2011 18:03 tsi
BULDAN'DA 3 BİN DOKUMA TEZGAHI HURDACILARA GİTTİ Önemli dokuma merkezlerinden biri olarak tarihe iz düşen Buldan'da 3 bin dokuma tezgahı “para etmez” düşüncesiyle hurdacılara satıldı.

Para etmez dediler, hurdacılara sattılar

Önemli dokuma merkezlerinden biri olarak tarihe iz düşen Buldan'da 3 bin dokuma tezgahı “para etmez” düşüncesiyle hurdacılara satıldı.Dokuma kültürü Romalılar dönemine kadar giden Buldan'da satılan 3 bin tezgahından geriye kalan 300'e yakın dokuma tezgahı, eski ihtişamına gölge düşürmemek için daha çok korunuyor.

Buldan Ticaret Odası (BTO) Yönetim Kurulu Başkanı Halil Baştürkmen, Buldan'daki dokuma kültürünün köklerinin ilkçağlara dayandığını söyledi.

Yapılan araştırmalarda Buldan ve civarında ilkel dokuma tezgahlarında kullanılan topraktan yapılma tezgahların bulunduğunu hatırlatan Baştürkmen, “Bir dönem burada eşi benzeri görülmeyen, dillere destan kumaşlar üretilmiş. Osman Gazi'nin kişisel eşyaları arasından Buldan dokumalarının çıkması, Osmanlı Sultanı I. Murat ve Yıldırım Beyazıt'ın Buldan bezinden yapılan elbiseler giymesi, ayrıca Barbaros Hayrettin Paşa'nın şalının Buldan'da dokunmuş olması Buldan'daki dokuma kültürünü çok iyi özetlemektedir” dedi.

Günümüzde Buldan'da dokumacılığın ev ekonomisi biçiminde yapıldığını belirten Baştürkmen, “Buldan'da her ev bir fabrikadır. Ailenin en küçük bireyinden en yaşlı bireyine kadar herkes dokumacılığın içindedir. Buldan'da kumaşlar el emeği göz nuruyla ilmek ilmek dokunur. Buldan dokumalarının her ilmiğinde sevdalar vardır. Birkaç dokuma türü dışında her türlü dokuma çeşidinin olduğu ilçemizde dokunan peştamallar, havlular dünyanın sauna ve hamamlarını süslüyor” diye konuştu.

Dünyaya adını duyuran birçok dokuma tezgahının “para etmez” düşüncesiyle hurdacılara satılmasının üzüntüsünü yaşadıklarını dile getiren Baştürkmen, şunları söyledi:

“Son yıllarda el gücüyle çalışan ağaç tezgahlarda dokunan ev tekstili ürün talebinde yoğunluk yaşanıyor. Değerlerimizin kıymetini bilemeyerek, dokuma makinelerimizin birçoğunu hurdacılara sattığımız için bu taleplerin hepsini karşılayamıyoruz. Keşke bunlar satılmamış olsaydı, değerlerini anlasaydık bugün daha çok ürün ihraç ediyor olurduk.”

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Buldan Meslek Yüksekokulu tarafından ilçedeki dokumacılık faaliyetiyle ilgili olarak bir araştırmanın yapıldığını bildiren Baştürkmen, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Buldan'da tekstille uğraşan ev ve iş yerlerinde yapılan araştırmalarda 471 kişinin tekstilde çalıştığı, bunların da 185'inin kadın, 286'sının erkek olduğu tespit edildi. Bizde üretime çocuk, genç, yaşlı, kadın, erkek herkes katılıyor. Bizim genlerimiz dokuma kültürüyle dokunmuş. Çalışanlarımız genelde orta yaş aralığındaki insanlar. Buldan'da 45 adet el tezgahı bulunuyor, bunların 31'i çalışır durumda. 260 kara tezgah bulunuyor, bunların 198'i çalışır durumda.”

 

Kaynak: HÜRRİYET GAZETESİ {http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/17846676.asp?gid=381}


 



Bu haber 926 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,432 µs