En Sıcak Konular

SAVAŞ YASASINI İHLAL EDEN İLK ABD BAŞKANI

20 Mayıs 2011 22:00 tsi
SAVAŞ YASASINI İHLAL EDEN İLK ABD BAŞKANI Barack Obama, yarın itibariyle ABD ordusunun uluslararası çatışmalarda yer alabileceği süreyi belirleyen federal yasayı ihlal eden ilk ABD Başkanı olarak tarihe geçecek.

Savaş yasasını ihlal eden ilk ABD Başkanı

Barack Obama, yarın itibariyle ABD ordusunun uluslararası çatışmalarda yer alabileceği süreyi belirleyen federal yasayı ihlal eden ilk ABD Başkanı olarak tarihe geçecek.

Kongre’nin belirlemiş olduğu yasa, ordunun uluslararası çatışmalarda 60 günden fazla yer alabilmesi için ABD Başkanları’nın Kongre’den izin almasını öngörüyor. Ancak Obama, 60 günlük limitini bugün dolduracak.Savaş Güçleri Kararı 1973 adlı yasaya göre, 60 günün ardından ordunun çatışmalarda yer alması için ABD Başkanları’nın Kongre’den izin almaları gerekiyor. Obama, tam iki ay önce aldığı tek taraflı kararla, Birleşmiş Milletler’in (BM) Libya’da başlattığı askeri operasyonda ABD ordusunun da yer alacağını açıkladı. 

Ancak bugüne kadar Kongre, Libya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı güçlerden halkın korunması için Libya’daki askeri müdahalenin uzatılması ve ek kaynak sağlanması için bir karar almadı.

KONGRE CEVAP BEKLİYOR
Uzmanlar, Obama’nın Savaş Güçleri Yasası’nı ihlal eden ilk ABD Başkanı olacağını belirtti. 1973’ten beri yürürlükte olan yasanın sessiz sedasız ihlal edilmesi, Kongre’deki ABD’li milletvekillerinin kafasını karıştırdı.  

Altı Cumhuriyetçi Parti üyesi, Çarşamba günü Obama’ya yazdıkları mektupta, “ABD ordusunun Libya’daki askeri operasyonda sonuç alınıncaya kadar rol alacağının belirtildiği, bu kapsamda Kongre’nin yasasına uygun şekilde hareket edilip edilmediğini” sordu.  

Temsilciler Meclisi’nin Dış ilişkiler Komitesi üyelerinden Richard Lugar, “Deniz aşırı ülkelerde yaşanan çatışmalarda ordunun aldığı görev ABD halkının tam desteğini görmeli” dedi.

MALİYET GİDEREK ARTIYOR
Pentagon’a göre, Libya’daki çatışmanın maliyeti şu ana kadar 750 milyon doları buldu. Beyaz Saray basın sözcüsü Jay Carney, “Libya’daki askeri operasyonlar hakkında Kongre’yle temas içinde olduklarını” belirtti ancak 60 günlük limitin dolması hakkında bir açıklama yapmadı.  

Öte yandan, Dışişleri Bakanı James Steinberg, Obama’nın “Savaş Güçleri Yasası’na uyum göstermek niyetinde bulunduğunu” belirtti. Ancak, Temsilciler Meclisi 23 Mayıs’a kadar tatil olduğu gibi, Obama gelecek hafta Avrupa’da diplomatik temaslarda bulunacak. Bu yüzden, 60 günlük limitin kısa sürede uzatılması beklenmiyor.  

Düşünce kuruluşu Brookings Enstitüsü’nden Michale O’Hanlon, “Obama’nın Savaş Güçleri Yasası kapsamında hata yaptığını” belirtirken, Savunma Çalışmaları Merkezi’nden Tom Donnelly, Obama’nın “kamuoyuna Libya’daki operasyonu uzatmak istediğine yönelik izlenim vermemek için” Kongre’nin yasası hakkında söz etmediğini öne sürdü. 

ABD HALKI DESTEKLEMİYOR

Geçen ay ABC News/Washington Post tarafından yapılan ankette, ABD halkının sadece yüzde 40’ı ABD ordusunun Libya’da bulunmasını destekledi. Öte yandan, katılımcıların yüzde 65’i “Libya’daki politik krizin idare edilme şeklini desteklemediğini” ifade etti. 

Obama, gelecek hafta başlayacağı Avrupa temaslarında İrlanda, İngiltere, Fransa ve Polonya’ya gidecek.(Hürriyet Planet)

 

Kaynak: HÜRRİYET GAZETESİ {http://www.hurriyet.com.tr/planet/17836629.asp?gid=381}

 



Bu haber 750 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,775 µs