En Sıcak Konular

SİMAV'DA DAHA BÜYÜK BİR DEPREM BEKLENMİYOR?

20 Mayıs 2011 20:56 tsi
SİMAV'DA DAHA BÜYÜK BİR DEPREM BEKLENMİYOR? Prof. Dr. Ali Koçyiğit,''Dolayısıyla şu anda bundan daha büyük bir deprem beklemiyoruz Ama 5'in altında bir sürü deprem daha devam edebilir'' dedi.

Büyük bir deprem yaşanabilir mi?

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Danışma Kurulu Üyesi ODTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Koçyiğit, Kütahya'nın Simav ilçesindeki ana depremin dün gece 23.15'de meydana geldiğini belirterek, ''Dolayısıyla şu anda bundan daha büyük bir deprem beklemiyoruz Ama 5'in altında bir sürü deprem daha devam edebilir'' dedi.

Koçyiğit, Simav'da artçı sarsıntıların devam ettiğine işaret ederek, vatandaşları hasar görmüş bina içinde ve çevresinde bulunmamaları konusunda uyardı.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'in Kütahya'nın Simav ilçesinde meydana gelen depreme ilişkin AFAD Merkez Bina'da düzenlediği basın toplantısının ardından, Prof. Dr. Ali Koçyiğit depreme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Koçyiğit, depremin yapısı ve etki alanına ilişkin sorular üzerine, depremin kaynağının 17 Ağustos'taki Marmara depreminden farklı olduğunu ifade ederek, ''Kütahya'daki depremin kaynağı ile Marmara depreminin kaynağı karıştırılmamalı. Bunun oraya herhangi bir etkisi olmayacaktır'' dedi.

Kütahya'nın Simav ilçesinin 500 kilometre uzunlukta 20 kilometre genişlikteki kırık zon içerisindeki bir bölge olduğunu anlatan Koçyiğit, 17 Şubat 2009'da da aynı bölgede seri depremlerin yaşandığını ve en büyük depremin büyüklüğünün 4.9 olduğunu bildirdi.

''EN BÜYÜK DEPREM 6.2 YA DA 6.4 OLUR''
Koçyiğit, aynı bölgede dün akşamki depremin kaynağı olan iki fayın çok önemli olduğuna işaret ederek, ''Bu iki fay, birbirine aşağı yukarı 2 kilometre mesafede ve birbirine paralel devam ediyor. Birisi 16, diğeri 22 kilometre uzaklıkta. Bunların maksimum yaratacağı deprem 6.2 ya da 6.4'dür'' dedi.

Bazı istasyonların depremi 5.7, bazılarının da 5.9 büyüklüğünde kaydettiğini ifade eden Koçyiğit, bunun nedeninin hesaplamada kullanılan kriterlerin farklı olmasından kaynaklandığını söyledi.

Farklı büyüklük ölçümlerinde kayıt istasyonlarının depremin oluştuğu noktaya farklı uzaklıkta olmasının da etkili olduğunu vurgulayan Koçyiğit, ''Bizim için 5.7 ya da 5.9 olması çok fazla önemli değil. Çünkü hesaplamada kullanılan kriter farklı. Burada 2009'daki depremde de 100'ün üzerinde deprem olmuştu. Anlıyoruz ki, bu depremden bu iki önemli fay enerjisini o dönemde henüz boşaltmamıştı. Şimdi de tam anlamıyla boşaltmış sayılmaz. Dolayısıyla artçı depremler devam edebilir'' dedi.

''DEPREMİN BÜYÜKLÜĞÜ GİDEREK DÜŞÜYOR''

Simav'daki vatandaşlara önerilerinin sorulması üzerine Koçyiğit, şunları kaydetti:

''Orada zaten ilgili bir ekip var ancak bence hasar görmüş bina içinde ve çevresinde bulunmasınlar. Çünkü artçı depremler, büyüklüğü azalarak devam ediyor. 5.7 büyüklüğündeki depremden sonra 5'in altında epeyce bir deprem oldu ama ortalama istatistiksel olarak depremin büyüklükleri gittikçe düşüyor. Bu demektir ki ana deprem dün gece 23.15'deki depremdi. Dolayısıyla şu anda bundan daha büyük bir deprem beklemiyoruz ama 5'in altında bir sürü deprem daha devam edebilir.

Hasar görmüş binalar varsa onlar da gerçekten göçmeye de neden olabilir. O binaların çevresinde ve içinde olmamaları tavsiye edilebilir. Bu bir hafta içinde de azalarak bir sonuca ulaşılır.''

SICAK SU KAYNAKLARI
Sıcak su kaynaklarına ilişkin sorular üzerine de Koçyiğit, sıcak su kaynaklarının aktif fayları kullanarak yüzeye geldiklerini anlattı ve ''Nerede bir sıcak su varsa bilelim ki orada bir aktif fay var demektir. Türkiye'nin genelinde böyledir'' diye konuştu.

İki tane fayın kesişim noktasındaki kaplıcaların fay üzerinde olduğunu dile getiren Koçyiğit, bunların böyle bir depreme etkisinin olmayacağını, ancak sıcak suların artışında ya da belli bir süre kesilip tekrar geri gelmesinde bu hareketlerin etkisinin olabileceğini ifade etti.

Koçyiğit, araziye gitmediklerinden kaplıca sularında ani bir azalma ya da artma ya da başka bir artezyen yapıdan su çıkıp çıkmadığına ilişkin doğrudan bir gözlem bilgisine sahip olmadıklarını dile getirdi.

Simav'daki fay hattının başka büyük fay hatlarını etkileme olasılığının bulunup bulunmadığına ilişkin soruya karşılık Prof. Dr. Ali Koçyiğit, ''Bu fay hattı, Kuzey Anadolu Fay hattını etkilemez. Bu fay hattı, Güneybatı Türkiye'deki kendisine yakın olan faylara bir miktar enerji aktarabilir ama bu aktarma işi sonuçta depremin merkezini kabul eden bir daire çizersek örneğin 20-30 kilometrelik bir daire içindeki daha önce enerji biriktiren fayları etkileyebilir ama daha uzun aralıktakini etkilemez. Hele hele Kuzey Anadolu fay sistemini hiç etkilemez'' dedi.

<< Mir Haber'in Notu: Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu,Simav'da meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremde 2 kişinin öldüğünü,122 kişinin yaralandığını,siyanür barajında ise bir sorun olmadığını açıkladı >>

 

Kaynak: MİLLİ GAZETE {http://www.milligazete.com.tr/haber/buyuk-bir-deprem-yasanabilir-mi-202785.htm}



Bu haber 1,892 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,338 µs