En Sıcak Konular

OBAMA BU KEZ İSRAİL'İ KIZDIRDI

20 Mayıs 2011 20:00 tsi
OBAMA BU KEZ İSRAİL'İ KIZDIRDI ABD Başkanı Barack Obama'nın İsrail ve Filistin ile ilgili yaptığı açıklama İsrail'i öfkelendirirken, atılan başlıklar...

"Kral çıplak!"

ABD Başkanı Barack Obama'nın İsrail ve Filistin ile ilgili yaptığı açıklama İsrail'i öfkelendirirken, atılan başlıklar...

İsrail’de sağ kanat partilerinin üyeleri, ABD Başkanı Barack Obama’nın özellikle toprak takasına ve 1967 sınırlarına dayalı bir Filistin devletinin kurulmasını isteyen konuşmasına tepki gösterirken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya da Obama’nın planını kabul etmemesi çağrısında bulundular.

Likud milletvekillerinden Dani Danon, "Barack Hüseyin Obama’nın, Yaser Arafat’ın İsrail’in yıkımı için hazırladığı planı benimsediğini" öne sürerek, Obama’nın şimdi de Netanyahu’yu zorlamaya çalıştığını savundu.

Danon, Obama’nın konuşmasındaki yeni unsurun, krizi çözmeksizin İsrail’in 1967 sınırlarına dönme çağrısı olduğunu ifade etti. Danon, tek bir seçeneği bulunduğunu belirttiği Netanyahu’ya "Obama’ya unut gitsin de" diye seslendi.

Likudlu Çevre Bakanı Gilad Erdan da Kanal 2 televizyonuna yaptığı açıklamada, Obama’nın yaklaşımının "Filistinlilerin müzakereler başlamadan önce sınırlar konusunda talep ettiklerini almaları" şeklinde yorumladı. Erdan, "Ta başından herşeye sahipler. Taviz vermeleri için de bir neden yok" diye konuştu.

Muhalefetteki Kadima’nın milletvekillerinden Yoel Hasson, derhal harekete geçmediği takdirde Netanyahu’nun, İsrail’i daha derin bir uluslararası izolasyonun içine iteceğini ifade etti.

Kadima lideri Tzipi Livni ise konuşmayı "İsrail’in çıkarına" şeklinde yorumladı ve ABD ziyareti sırasında Netanyahu’nun, "çatışmayı sona erdirmeye hazır ve müzakerelerin yeniden başlaması için elzem olan koşulları oluşturmaya yönelik liderliği göstermesini" istedi.

YENİ BİR ŞEY YOK

İsrail parlamentosunun (Knesset) Arap partilerinden Birleşik Arap Listesi-Ta’al partisi üyesi Ahmed Tibi de Obama’yı eleştirerek, konuşmasında İsrail-Filistin barış süreci konusunda "yeni bir şey" önermediğini öne sürdü.

Tibi Kanal 2’ye yaptığı açıklamada, Obama’nın konuşmasıyla son birkaç aydır demokrasi yanlısı gösteriler yapan Arap izleyicilere seslenme niyeti güttüğünü belirterek, "Obama, Arap demokrasisinin kaplanına biniyor" dedi.

Aşırı sağ milletvekillerinden Zevulun Orlev ise Netanyahu’ya "gereksiz" diye nitelendirdiği Obama ile görüşmesini iptal etmesi çağrısında bulundu.

Orlev, Obama’nın konuşmasının, İsrail’in ulusal konsensüsü ile uyuşmadığını ve Filistinliler ile diyalog için bir şans bırakmadığını belirtti.

WASHINGTON’LA ÇATIŞMA SİNYALİ

Jerusalem Post gazetesinde yayımlanan Herb Keinon imzalı bir makalede, Obama’nın konuşması "Washington ile İsrail arasında bir çatışma sinyali" olarak yorumlandı.

Makalede, Obama’nın, hem Filistinlilere hem de İsraillilere bazı puanlar vermeye çaba sarfetse de nihayetinde, 1967 sınırlarının imzalanacak herhangi bir anlaşmanın temeli olması gerektiğini söyleyerek aslında Filistinlilerin konumunu benimsediği savunuldu.

Yazıda, Netanyahu’nun dün akşamki konuşmaya verdiği cevabın "tonunun", bu konuşmayı beğenmekten çok beğenmediğini ortaya koyduğu kaydedildi.

KRAL ÇIPLAK

Haaretz gazetesinde ise Gideon Levy imzalı yazıda, Obama’nın, taraflar dediklerine uymazsa ne olacağı konusunda tek kelime etmediğine dikkat çekildi.

"Bu konuşma bir Kralın konuşmasıydı, ama Kral biraz çıplak görünüyor" diye yazan Levy, Amerika’nın zayıflığı, İsrail hükümeti adına çalışan Kongre ile Yahudi ve Hristiyan lobilerinin gücü göz önüne alındığında İsrail sağ kanadının rahatlayabileceğini savundu.

Levy, Filistinlilerin Eylül ayında devletlerinin tanınmasına ilişkin yakaladığı uluslararası dalgaya atıfta bulunarak, Amerikan Başkanı’nın dün geceki konuşmasıyla Filistinlilerin tek başarısını yıktığını öne sürdü ve "Eylül, dün gece öldü" dedi.

Gideon Levy, Amerika’nın ardından, Avrupa’nın da desteğini çekmek durumunda kalacağını belirterek, "BM’de tarihi önemdeki deklarasyon için umutlar sona erdi" ifadesini kullandı.

Kaynak: MİLLİYET GAZETESİ {http://dunya.milliyet.com.tr/-kral-ciplak-/dunya/dunyadetay/20.05.2011/1392651/default.htm}

 



Bu haber 735 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,493 µs