En Sıcak Konular

USAME BİN LADİN'İ MAĞARADA ARARKEN VİLLADA BULDULAR

3 Mayıs 2011 09:24 tsi
USAME BİN LADİN'İ MAĞARADA ARARKEN VİLLADA BULDULAR El Kaide lideri Usame Bin Ladin 2007 yılından bu yana süren bir istihbarat çalışmasıyla öldürüldü.

Mağarada ararken villada buldular

El Kaide lideri Usame Bin Ladin 2007 yılından bu yana süren bir istihbarat çalışmasıyla öldürüldü.

CIA, Ladin’in Pakistan’daki Abbutabat semtinde 3 katlı bir villada yaşadığını 2010 yılının Şubat ayında tespit etti

ABD Başkanı Obama Cuma günü emri verdi. ABD komandoları Pazar geceyarısı 4 helikopterle evi bastı

40 dakikalık harekatta Ladin, eşi, oğlu ve korumaları öldü. Ladin’in cesedi kefenlenip okyanusa atıldı.

Dünyanın en çok aranan teröristi, 2 bin 700 kişinin hayatını kaybettiği 11 Eylül saldırıları başta olmak üzere Madrid, Londra, İstanbul saldırılarının mimarı Usame Bin Ladin (54), Amerikan deniz komandoları (US Navy Seals Team Six) tarafından düzenlenen baskınla Pakistan’ın başkenti İslamabad’a 50 kilometre uzaktaki Abbutabat semtinde yaşadığı villada ölü olarak ele geçirildi.  George Bush’un başkanlık döneminde ABD’nin 1 numaralı hedefi haline gelen ve başına 25 milyon dolar ödül konulan Ladin’e yönelik istihbarat çalışmaları ilk kez 2007 yılındaki Guantanamo sorguları sırasında meyve vermeye başladı.

CIA ajanları şoke oldu

ABD ordusu, 2007 yılı sonundaki sorgularda ilk kez Ladin’e mesaj taşıyan kuryelerden birinin adını öğrendi. İki yıllık istihbarat çalışması sonucunda ismi gizlenen bu kişinin ağabeyiyle birlikte Ladin ile halen temas halinde olduğu saptandı. CIA, iki kardeşin Pakistan’da olduğu bilgisine ulaştıktan sonra yaşadıkları evi bulmak için yüzlerce ajanla bu ülkede istihbarat toplamaya başladı. 2010’un Ağustos ayında kardeşlerin Abbutabat’taki bir villada yaşadığı öğrenildi. CIA ajanları villayı izlemeye aldıklarında şoke oldular. Çevresinde 5 metrelik duvarlar olan, tel örgülerle çevrilmiş yapı çevresindeki binalarda 8 kat büyüktü. Burada iki sıradan Pakistanlı’nın yaşaması mümkün değildi. Akla hemen Ladin geldi.

6 hafta makette prova

1 milyon dolara 2005 yılında inşa edildiği belirtilen evle ilgili aylar süren istihbarat çalışmasında villaya hiçbir telefon ve internet bağlantısı olmadığı, evin sakinlerinin çöplerini atmak yerine yaktıkları gözlendi. ABD’li ajanlar artık emindi. El Kaide liderini yıllarca Afganistan Pakistan sınırındaki Veziristan bölgesindeki dağlarda arayan CIA, Ladin’i villada bulmuştu. Hemen ABD Başkanı Barack Obama’ya istihbarat bilgileri aktarıldı. Geçtiğimiz Şubat’ta Ladin’in evde iki kuryesi, oğlu ve en küçük eşiyle birlikte yaşadığı bilgisi iletildi.  CIA ve ABD Deniz Kuvvetleri’ne bağlı komandolar olası operasyon için hazırlığa başladı. 6 hafta boyunca inşa edilen villa maketi üzerinde baskın tatbikatı yaptılar.

Obama 29 Nisan’da son kararını verdi. Operasyon emrini Alabama’daki hortum mağdurlarını ziyareti esnasında verdi. Pazar gece 01:00’de Pakistan’daki bir askeri üsten 4 Apache helikopter havalandı.

Yatak odasında kıstırıldı

Hepsi Ladin’i yakalama operasyonuna katılacak askerleri taşıyordu. Abbutabat’a geldiklerinde helikopter seslerini duyan Ladin’in korumaları ateşe başladı. Helikopterlerden biri vuruldu ve zorunlu iniş yaptı. Diğer helikopterlerdeki askerler ise malikaneye girmeyi başardı. Ladin’in kendisi de silaha sarıldı.  Askerler El Kaide liderini yatakodasında kıstırdı.

40 dakika süren operasyon sonunda Bin Ladin başına aldığı kurşunla hayatını kaybetti. Ona siper olmak isteyen en küçük eşi, küçük oğlu ve CIA’nın istihbarat kaynağı olan kurye kardeşler de öldürüldü.

Cesedi denize attılar

Ladin’in cesedi hemen Amerikalı komandolar tarafından helikoptere yüklendi ve Afganistan’daki Bagram üssüne götürüldü. Burada İslami usullere göre kefenlendi. Ardından mezar yerinin türbe haline getirilmesini engellemek için bir helikopterle Hint Okyanusu’nun en derin bölgelerinden birinde suya atıldı. ABD’li yetkililer, “Suudi Arabistan cesedi almak istemedi. Hiçbir ülkenin kabul etmeyeceğini düşünerek böyle bir çözüm bulduk” dedi. (VATAN) [1]

25 milyon dolar ödül konmuştu

- Suudi Arabistan’da milyarder bir ailenin 17 çocuğundan biri olarak 1957 dünyaya gelen. Usame Bin Ladin, terörizmin uluslararası bir politika aracı olarak kullanılmasını sona erdiren isim oldu.

-Ladin’i tüm dünyaya tanıtan 11 Eylül 2001 ikiz kuleler saldırısı öncesinde terör ülkeler üzerinde baskı aracı olarak kullanılıyordu. Ancak Ladin’in yıllarca eğitim ve destek aldığı ABD’ye karşı savaş açması, terörizmi bu anlamıyla siyasal literatürden çıkardı.

-10 yaşında babasını kaybeden ve ailesine 11 milyar dolarlık devasa bir servet kalan Ladin’in tüm kardeşleri eğitim için yurt dışına gitti. Ancak O hayatı boyunca Ortadoğu’dan hiç ayrılmadı.

-1973 yılında Cidde’deki Kral Abdülaziz Üniversitesinde mühendislik ve ticaret eğitimi alırken İslami gruplarla tanıştı, Müslüman kardeşlerden etkilendi.

-SSCB’nin 1979’da Afganistan’ı işgal etmesinden iki hafta sonra Suudi hükümeti tarafından 1979’da Pakistan’a gönderildi. ABD’nin dolaylı destek verdiği kamplarda dünyanın dört bir yanından gelen “cihad”çı gençlere eğitim verdi.

-El Kaide örgütünün temelini kurdu. Mücahitlere finansal ve lojistik destek sağlamaya başladı. Sovyetlere karşı bizzat savaştı.

-Mısırlı Ayman El Zevahiri’yi El Kaide saflarına kattı. 20 bine ulaşan cihad gönüllülerinden bir veri tabanı kurarak El Kaide’yi kurumsallaştırdı.

-1989’de Suudi Arabistan’a kahraman olarak döndü. Tüm Arap gazeteleri kendisi için övgüler yağdırdı. Bin Ladin ideolojisini tüm islam alemine yaymak isteyince Suudi rejiminde endişe yarattı.

-1990’da Saddam Hüseyin, Kuveyt’i işgal edince Ladin Suudi sınırlarının korunması görevinin El Kaide’ye verilmesini istedi. Kral Fahd ABD askerlerini çağırınca Suudi rejimiyle arasındaki bağlar koptu.

-1989’da pasaportu iptal edilen Ladin Sudan’a yerleşti. El Kaide bünyesinde eğittiği her milletten militanıyla ABD ve Suudi karşıtı eylem hazırlığına girdi. 1993 yılında ABD’deki Dünya Ticaret Merkezine saldırıyı organize etti.

-1996 yılında Suudi Arabistan’daki Hobar Amerikan üssüne bombalı saldırı düzenleyen Ladin’i ABD, islami terörizmin en önemi finansörü ilan etti. Ladin Sudan’dan Afganistan’a gitti.

-1998’de Kenya’nın Nairobi ve Tanzanya’nın Dares Selam’daki Amerikan büyükelçiliklerine yönelik saldırılar sonrasında ABD Başkanı Bill Clinton “Ladin, Amerikan halkının 1 Numaralı düşmanıdır” dedi.

-Dört uçakla geçekleştirilen 11 Eylül saldırıları Ladin için dönüm noktası oldu. ABD Afganistan’da Ladin’i himayesi altında tutan Taliban’a savaş açtı. Ladin uçakları kaçıranları “kardeşlerimiz” olarak niteledi.

-Ladin’in başına 5 milyon dolar ödül kondu. Ladin, hiçbir eylemi açıkça üstlenmedi, ama aynı zamanda hiçbirini kınamadı.

-On yıldır Afganistan dağlarında Ladin’i arayan ABD, başına koyduğu ödülü 25 milyon dolara çıkardığı El Kaide liderini Pakistan’da yeşillikler içindeki bir villada buldu.[2]

‘Canlı yakalamayın mutlaka öldürün’ emri

Ladin’in öldürülmesi için CIA ve Amerikan Deniz Kuvvetleri’ne bağlı elit komando birimi “Navy Seals Team Six” birlikte çalıştı.

ABD ordusunun en seçkin birliği olan Team Six, sadece bu tür çok üst düzey operasyonlarda kullanılıyor ve çok çetin bir eğitimden geçiyor. Üyeleri Amerikan Deniz Piyadeleri içinden seçiliyor.

Her yıl 20’ye yakın deniz komandosu Team Six’e girmeye aday oluyor. Bunlar 6-7 ay süren çok zorlu bir eğitime alınıyor. Paraşütlü baskın, su altında saldırı, helikopterle indirme gibi çetin operasyon tatbikatlarında bazı yıllarda askerlerden ölenler dahi olabiliyor.

Eğitim sonunda 20 kişilik aday listesinden ortalama yarısı başarısız ilan ediliyor ve birliğe her yıl sadece 10 dolayında komando girebiliyor. Kara Kuvvetleri’nin elit birliği olan Delta Force ile aynı yerde eğitim almalarına rağmen su altı taarruz ve savunma kabiliyetleri nedeniyle Delta Force’dan daha etkin bir birlik olarak kabul ediliyor. Eğitimleri o kadar zorlu ve yoğun geçiyor ki ABD ordusundan birimle ilgili verilen bilgide, “Bir yıl içinde bu birliğin eğitimlerinde atılan mermi sayısı, Amerikan Deniz Kuvvetleri askerlerinin tümü tarafından aynı yıl atılan mermi sayısına eşit” ifadesi yer alıyor. ABD ordusundan bir kaynak dün CNN’e yaptığı açıklamada Team Six’e Ladin operasyonu için verilen emrin El Kaide liderini yakalamak değil öldürmek olduğunu, askerlerin de operasyonun ilk anından itibaren Ladin’i öldürmek için ateş ettiklerini söyledi.

Elçiliğe baskın yaptılar

Irak ve Afganistan savaşlarında da görev alan Team Six’in dünyaya adını duyurduğu operasyon ise başarısız olunmasına rağmen 1979’da Amerikan esirleri kurtarmak için düzenlenen Tahran harekatıydı. İran’da 1979’da İslam Devrimi sonunda Humeyni’nin iktidarı almasıyla Tahran’daki ABD Büyükelçiliği Devrim Muhafızlarınca basılmış ve 52 Amerikalı rehin alınmıştı.

Başkan Carter yönetimi rehinelerin serbest bırakılmasını sağlayamayınca, Nisan 1980’de Navy Seals Team 6 adı verilen özel birlik Tahran elçiliğine yönelik “Çöl 1” kurtarma operasyonunu yaptı. Rehineleri taşıyacak uçak ile helikopter çarpışıp düşünce operasyon iptal edildi. İran esirleri 20 Ocak 1981 günü serbest bıraktı.[3]

Operasyonu sadece bu odadakiler biliyordu

Obama, Ladin operasyonu için Mart ve Nisan’da 5 kez Ulusal Güvenlik Kabinesi toplantısı yaptı. Harekat konusunda hiçbir ülkeye önceden bilgi verilmedi
Bin Ladin’i yakalamak Clinton ve Bush’un rüyasıydı ancak bu Barack Obama’ya kısmet oldu. Obama da Ladin hakkında ilk olarak bu ikiliye bilgi verdi. CIA’in Beyaz Saray’a “Ladin işte bu villada yaşıyor” diye istihbarat bilgisini vermesinin ardından 14 ve 19 Mart ile 12, 19 ve 28 Nisan’da 5 ayrı Ulusal Güvenlik Kabinesi toplantısı yapıldı. Ladin’e yönelik operasyon planlamasından sadece Başkan Yardımcısı Biden, CIA Başkanı Panetta, Savunma Bakanı Gates, Dışişleri Bakanı Clinton, Genelkurmay Başkanı Mullen ve Güvenlik Kabinesi’nin diğer üyelerinin bilgisi vardı ve bunlara tek kelime etmemeleri konusunda uyarıda bulunuldu.

CIA Başkanı canlı izledi

Operasyon günü geldiğinde CIA’in Langley’deki merkezinde de hareketlilik vardı. Panetta, askerlerin miğferlerindeki kameralardan operasyonu canlı izledi. Komandolar, “Başarı” diye bağırarak operasyonu bitirdiğinde CIA merkezinde de alkış tufanı koptu. Beyaz Saray Basın Merkezi, gazetecilere 22:30’da sadece “İşinizin başına dönün” mesajı gönderdi. Beklenen açıklama Obama tarafından yerel saatle 23:30 dolaylarında yapıldı.

Obama dünyaya açıkladı

Obama, “ABD, El Kaide lideri ve binlerce erkek, kadın ve çocuğun ölümünden sorumlu bir terörist olan Usame Bin Ladin’in öldürüldüğü bir operasyon yürüttü. Biz İslam ile savaş halinde değiliz bir büyük katili öldürdük” dedi. Obama “Bin Ladin’in ölümü, ülkemizin El Kaide’yi yenilgiye uğratma çabalarında bugüne kadarki en önemli başarıdır. Ancak ölümü, çabalarımızın sonu değildir” ifadesini kullandı.[4]

Kaynak: GAZETEVATAN

[1] {http://haber.gazetevatan.com/magarada-ararken-villada-buldular/374832/1/Gundem}

[2] {http://haber.gazetevatan.com/Haber/374835/1/Gundem} 

[3] {http://haber.gazetevatan.com/Haber/374836/1/Gundem}

[4] {http://haber.gazetevatan.com/Haber/374834/1/Gundem}


 



Bu haber 1,110 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,410 µs