En Sıcak Konular

ABANT PLATFORMU'NDA NAZİF OKUMUŞ'A SANSÜR

2 Mayıs 2011 11:02 tsi
ABANT PLATFORMU'NDA NAZİF OKUMUŞ'A SANSÜR Abant Platformu’nun ’Dünyadan Anayasa Deneyimleri ve Örnekleri’konulu 4. oturumunda bir skandal yaşandı.

En ‘demokratik’ sansür!

Abant Platformu’nun ’Dünyadan Anayasa Deneyimleri ve Örnekleri’konulu 4. oturumunda bir skandal yaşandı. Anayasaya ve ulus devlete ağır hakaretler savuranlar rahatça konuşurken, milli birlik ve üniter devleti savunan Nazif Okumuş’un konuşması engellendi.

Abant’ta Okumuş’a sansür
Nazif Okumuş, Abant Platformu’nda ‘Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının başlangıç ve genel esaslarının tartışılmaya açılması’na karşı görüş bildirmek isteyince susturuldu
Abant Platformu’nun Bolu’daki Abant Palace Otel’de düzenlediği  23. toplantısında “Yeni Dönem Yeni Anayasa” konulu toplantının son gününde “Dünyada Anayasa Deneyimleri ve Örnekleri” konulu oturum gerçekleştirildi. Abant Platformu Dönem Başkanı Prof. Dr. Levent Köker, “Mevcut anayasamızın başlangıç bölümü ile içindeki milli devletin ifade ediliş tarzı yüz kızartıcıdır” dedi. Eski MHP Genel Başkan Yardımcısı Nazif Okumuş, oturuma müzakereci olarak katıldı. Ancak, oturuma başkanlık yapan Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Eser Karakaş, sık sık sözünü kestiği Okumuş’u “anayasanın başlangıç ilkelerinin kaldırılması” şeklindeki tartışmaların aleyhine görüş bildirmek isteyince tamamen susturdu. Konuşmalarının siyaset olarak değerlendirilmesi üzerine Okumuş, “Bu siyasi bir konuşma değil. Anayasanın başlangıç maddelerinin tartışıldığı bir yerde benim bu düşüncelerimi anlatmama siyaset diyemezsiniz” diye tepki gösterdi. Karakaş, Okumuş’a, “Ben sözünüzü özellikle TUSİAD ve TESEV’e suçlama getirdiğiniz için kestim”  dedi.

Sık sık sözü kesildi
Müzakeresinde, konuşmacıların, ’ideolojisiz anayasa olsun’ düşüncesine yürekten katıldığını belirten Okumuş, anayasanın ruhunun olması gerektiğini onun da milletin inancı, değerleri ve hayat anlayışını yansıtması gerektiğini savundu. Karakaş’ın sözünü kesmesi üzerine Nazif Okumuş, “Tüm kesimlerin görüşününün dillendirildiğinin iddia edildiği bir ortamda ben de 72 milyon içinde bir kişi olarak düşüncelerimi paylaşıyorum” diye karşı çıktı. Okumuş konuşmasını şöyle sürdürdü: “Demokratik siyasal sistemin işleyişi, çoğulcu ortamda oluşan bir kamuoyu ile mümkündür. Serbestçe oluşan kamuoyu ile oluşturulan, yaratılan kamuoyu arasındaki fark bu açıdan önemlidir. Dine, ırka dayalı etnik gruplaşmalarla oluşan ve ekonomik çıkar ilişkileri  ile oluşturulan güdümlü ve farkında olmayan kamuoyunun belirlediği siyasal tercihler hür irade, demokrasi. katılımcı siyaset kavramları ile çelişir.”

TESEV deyince
Mevcut Anayasa’daki hak ve özgürlüklerin somutlaştırılması, bunlara günlük hayatta geçerlilik kazandırılması için kanun ve yönetmeliklerle altının doldurulmasının yeterli olduğunu kaydeden Okumuş, “Burada sıkça atıfta bulunulduğu gibi TÜSİAD ve TESEV örneklerinde görüldüğü üzere Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının başlangıç ve genel esaslarının tartışılmaya açıldığına şahit oluyoruz. Böylesi bir dönemde bazı noktaların gösden kaçırılmaması gerektiğini düşünüyorum. Sizin de dikkat çektiğiniz gibi mensubu bulunduğum Milliyetçi Hareket Partisi’nin ve çevresinin bu konuda hassasiyetlerinin kamuoyunda merak uyandırdığını, merakla takip edildiğini, oradan gelecek sese kulak kabartıldığını düşünüyorum.” Bu noktada Karakaş, Okumuş’u bir kez daha susturmaya kalktı. Karşılıklı atışmaların ardından Okumuş, ülkemizde milyonlarca kişinin anayasa tartışmalarının arkasında dış güçlerin olduğuna inandığını Türkiye’nin sınırlarında değişiklik yapılmış haritaların yayınlanmasının da bunun kanıtı olduğunu söyledi. Toplantıda söz alan Diyarbakır Barosu Başkanı Mehmet Emin Aktar ise konuşmasına Kürtçe başladı. Abant Platformu Dönem Başkanı Prof. Dr. Levent Köker de konuşmasında  “Mevcut anayasamızın başlangıç bölümü ile içindeki milli devletin ifade ediliş tarzı yüz kızartıcıdır” ifadelerini kullandı.(Haber:  Salim YAVAŞOĞLU-YENİÇAĞ)

KAYNAK:




Bu haber 1,424 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    31,177 µs