En Sıcak Konular

İSTANBUL'DA 1 MAYIS NİHAYET BAYRAM GİBİ KUTLANDI

1 Mayıs 2011 19:57 tsi
İSTANBUL'DA 1 MAYIS NİHAYET BAYRAM GİBİ KUTLANDI İstanbul'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, TÜRK-İŞ, DİSK, KESK ve HAK-İŞ işçi ve memur konfederasyonlarının öncülüğünde Taksim Meydanı'nda kutlandı.

İstanbul'da 1 Mayıs

İstanbul'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, TÜRK-İŞ, DİSK, KESK ve HAK-İŞ işçi ve memur konfederasyonlarının öncülüğünde Taksim Meydanı'nda kutlandı.

Kutlama programı kapsamında DİSK tarafından Şişli'de, TÜRK-İŞ tarafından Dolmabahçe'de, HAK-İŞ tarafından Taksim Mete Caddesi'nde ve KESK tarafından da Şişhane'de toplanma noktaları oluşturuldu. Bu konfederasyonlara bağlı sendikalar ile dernek, siyasi parti ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının üye ve yöneticileri, bu toplanma noktalarında bir araya geldi.

Kutlamanın yapılacağı Taksim Meydanı ve bu meydana ulaşan tüm yollar araç trafiğine kapatılırken, meydanın çevresine bariyerler kurularak yaya geçişleri de kontrollü hale getirildi. Meydanın çevresindeki bayrak ve kamera direkleri de tırmanılmaması için güvenlik güçlerince yağlandı.

İlgisiz kişilerin girişlerinin engellenmesi amacıyla Cumhuriyet Anıtı'nın çevresi güvenlik kuvvetlerince 3 sıra bariyerle çevrildi. Anıtın alt kısımlarındaki mermerlere de anıta çıkışların engellenmesi amacıyla yağ sürüldü.

Meydanda oluşturulan kürsüden yapılan anonslarda, kutlamaya katılacak işçiler, konfederasyonların toplanma noktalarına gitmeleri ve hep birlikte alana gelmeleri konusunda uyarıldı. Buna rağmen alana girmek isteyenler, kontrol noktalarında üzerleri aranarak alana alındı.

34 YILLIK PANKART YENİDEN ALANDA

The Marmara Oteli önünde hazırlanan kürsünün üzerine ''Emek, Barış, Demokrasi ve Özgürlük'' ile Kürtçe ve Türkçe olarak ''Yaşasın 1 Mayıs'' yazıları bulunan pankartlar asıldı.

Ayrıca, Atatürk Kültür Merkezi (AKM) bahçesinde 2 vinç arasına gerilen ve üzerinde ''Tüm işçi ve Emekçilerin Bayramını kutluyoruz. 1 Mayıs'' yazısı bulunan pankart asıldı. Pankartın, 1 Mayıs 1977'deki olaylı kutlamada kullanıldığı ve o günden bu yana DİSK tarafından korunduğu öğrenildi.

Pankartın, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın özel izniyle AKM bahçesinde açıldığı belirtildi.

Alanda yer alan işçilerin töreni rahat izleyebilmeleri ve duyabilmeleri için 2 büyük boy LED ekranın yanı sıra kürsünün konulduğu güzergah boyunca vinçlere ses düzeni yerleştirildi.

Meydanın içinde polis görev almazken, meydanı çevreleyen tüm binaların çatı katlarında polis kamerası ve keskin nişancılar konuşlandırıldı.

Taksim Meydanı'nda KESK tarafından üzerinde ''Devrim'' yazan uçurtma uçurulurken, tören başlamadan kürsüden ''1 Mayıs Marşı'' çalındı.

Töreni izlemek üzere çok sayıda canlı yayın aracı ve basın mensubu da Gezi Parkı'nda yerini aldı. Ayrıca konfederasyonların yürüyeceği güzergah ile meydan ve çevresine de seyyar tuvaletler konuldu.

KAZANCI YOKUŞU VE CUMHURİYET ANITI'NDA TÖRENLER

Bu arada, kutlamaya hazırlanan işçi ve memur konfederasyonları başkanları, 1 Mayıs 1977'de çıkan olaylarda hayatlarını kaybedenler anısına Kazancı Yokuşu'na karanfil bırakarak, saygı duruşunda bulundu.

Törene, TÜRK-İŞ Genel Başkanı Mustafa Kumlu, HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, KESK Genel Başkanı Döndü Taka Çınar, DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, eski DİSK Genel Başkanı ve CHP Milletvekili adayı Süleyman Çelebi, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Ankara Baro Başkanı Metin Feyzioğlu da katıldı.

Bu törenin ardından Taksim Cumhuriyet Anıtı'na zemini kırmızı karanfil olan ve üzerinde de beyaz karanfillerle ''1 Mayıs'' yazılı çelenk bırakıldı.

Burada bir açıklama yapan Kumlu, 1977'de meydana gelen Taksim olaylarının herkesi derinden etkilediğini söyledi.

Kumlu, coşkulu Taksim kutlamalarının, yıllardan beri en büyük özlemleri olduğunu ve tekrar Taksim'e kavuşmanın, emekçilerin ısrarlı talepleri üzerine geçen yıl gerçekleştiğini belirterek, şöyle devam etti:

''Kaybettiğimiz canlara bir borcumuz vardır ki, o da 1977'de yaşanan acı olaylara sebep olanların belirlenip adalete teslim edilmesidir. Bu borç, Türk demokrasisi üzerinde 34 yıldır bir kara lekedir. Bu borç ödenmeden Türkiye'nin vicdanı rahat etmeyecek, demokrasimiz lekeli kalmaya devam edecektir.''

RENKLİ YÜRÜYÜŞ KORTEJLERİ

DİSK kortejinin Şişli'den, TÜRK-İŞ kortejinin Dolmabahçe'den, HAK-İŞ kortejinin Mete Caddesi'nden ve KESK kortejinin de Şişhane'den başlattıkları yürüyüş Taksim Meydanı'nda sona erdi. Polisin oluşturduğu kontrol noktalarından geçen gruplar, alana alındı.

DİSK kortejinin Taksim Meydanı'na ulaşmak üzere kullandığı Cumhuriyet Caddesi üzerinde kurulan polis kontrol noktasında, kısa süreli arbede yaşandı. Bazı kişilerin bariyerleri tekmelediği ve yıkmaya çalıştığı görüldü.

KESK kortejinde yer alan ''Yeşiller Grubu'', ''Doğanın ve insanın sömürüsüne son'' yazılı pankartın arkasında şarkılar söyleyerek alana girdi. Bu gruptaki bazı kadınların, çeşitli sembollerle yüzlerini boyadıkları görüldü.

 

Kaynak: MİLLİ GAZETE {http://www.milligazete.com.tr/haber/istanbul-da-1-mayis-200299.htm}



Bu haber 758 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,088 µs